Dzisiaj jest: Wtorek, 17.09.2019 Imieniny: Justyna i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

MENU



SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Indeks glikemiczny pod lupą Indeks glikemiczny pod lupą

20.03.2014

Indeks glikemiczny (IG) jest terminem określającym wpływ różnych produktów żywnościowych na poziom cukru we krwi. Wskaźnik może przyjmować wartość od 0 do 100 i informuje o... WIĘCEJ


Jak przywrócić skórze blask po zimie? Jak przywrócić skórze blask po zimie?

19.03.2014

Zimowy niedostatek słońca i nadmiernie przesiadywanie w zamkniętych, ogrzewanych pomieszczeniach nie pozostaje bez wpływu na nasz wygląd. Kasia narzeka, że po zimie jej... WIĘCEJ


Węglowodany proste czy złożone - jakie zdrowsze? Węglowodany proste czy złożone - jakie zdrowsze?

18.03.2014

Węglowodany odgrywają rolę podstawowego substratu energetycznego, zarówno w czasie spoczynku, jak i w okresie aktywności fizycznej. Mają wpływ na wydolność podczas... WIĘCEJ


Rukola - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Rukola - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

17.03.2014

Rukola a właściwie rokietta siewna jest rośliną jednoroczną, należąca do rodziny kapustowatych, co ciekawe jest ona spokrewniona z takimi warzywami jak: rzodkiewka, chrzan... WIĘCEJ


Zdrowe i niezdrowe soki Zdrowe i niezdrowe soki

16.03.2014

Soki generalnie uznaje się za produkty zdrowe czy nawet dietetyczne. Według definicji sok jest produktem otrzymywanym z dojrzałych, świeżych lub przechowywanych warzyw lub... WIĘCEJ


Organizm podczas treningu i wysiłku fizycznego - jakie zachodzą w nim zmiany? Organizm podczas treningu i wysiłku fizycznego - jakie zachodzą w nim zmiany?

14.03.2014

W początkowym etapie treningu i intensywnego wysiłku fizycznego energia produkowana jest bez udziału tlenu przez co najmniej kilka sekund, do chwili dostosowania się... WIĘCEJ


Produkty ekologicznie - zdrowsze, czy tylko droższe? Produkty ekologicznie - zdrowsze, czy tylko droższe?

12.03.2014

Żywność ekologiczna staję się ostatnimi czasy coraz popularniejsza. Ma być, rzekomo, zdrowsza i dietetyczna. Osoby, które nie ulegają modzie na ekologiczne musli czy mąki... WIĘCEJ


Białka, węglowodany i tłuszcze - jak są gromadzone w organizmie? Białka, węglowodany i tłuszcze - jak są gromadzone w organizmie?

10.03.2014

Do składników pokarmowych zaliczamy białka, węglowodany i tłuszcze. Wszystkie te składniki dostarczają organizmowi energii i są niezbędne do życia. Zawarte w pożywieniu... WIĘCEJ


Energia w organizmie człowieka - skąd się bierze? Energia w organizmie człowieka - skąd się bierze?

08.03.2014

Energia jest produkowana przez organizm przez cały czas, przy czym w czasie treningu proces przebiega znacznie szybciej, co wynika ze zwiększonego zapotrzebowania na nią.... WIĘCEJ


Jedzenioholizm - przyczyny, objawy i skutki Jedzenioholizm - przyczyny, objawy i skutki

07.03.2014

Jedzenioholizm, zwany w terminologii naukowej kompulsywnym objadaniem, należy do najbardziej znanych zaburzeń odżywiania. Przejawia się nadmiernym spożywaniem pokarmu przy... WIĘCEJ


Zupki w proszku a zdrowie Zupki w proszku a zdrowie

06.03.2014

Zupki w proszku prezentowane są w reklamach jako idealny pomysł na szybki i sycący obiad. Dodatkowo kusi nas ich niska cena. Czy jednak powinno się je jadać? Zdania są... WIĘCEJ


Antywitaminy w żywności Antywitaminy w żywności

05.03.2014

Antywitamina jest związkiem chemicznym, który pod względem struktury chemicznej bardzo przypomina witaminę, różniąc się jednocześnie właściwościami i oddziaływaniem na... WIĘCEJ


Papaja - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Papaja - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

04.03.2014

Papaja, a właściwie Melonowiec właściwy - owoc o wielkich wartościach odżywczych, pochodzi z ciepłych obszarów obydwu Ameryk i znana była tam już w epoce prekolumbijskiej.... WIĘCEJ


Dieta bezglutenowa - sposób na lepsze samopoczucie i piękną sylwetkę Dieta bezglutenowa - sposób na lepsze samopoczucie i piękną sylwetkę

03.03.2014

Dieta bezglutenowa w ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularna. Chociaż moda ta nie zawładnęła jeszcze do końca Polską - święci już triumfy za oceanem. A skoro... WIĘCEJ


Jak oczyścić organizm z toksyn na wiosnę? Jak oczyścić organizm z toksyn na wiosnę?

01.03.2014

Zimą, w kwestii odżywiania, na więcej pozwalają sobie nawet osoby preferujące lekką dietę. Pogoda za oknem nie zachęca do aktywnego spędzania czasu, a niskie temperatury... WIĘCEJ


Sól himalajska i jej właściwości Sól himalajska i jej właściwości

26.02.2014

Trudno sobie wyobrazić przyrządzanie potraw bez soli, z drugiej strony doskonale wiemy, że należy ograniczać w diecie jej spożycie. Od wielu lat w Polsce i praktycznie na... WIĘCEJ


Pietruszka (korzeń) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Pietruszka (korzeń) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

23.02.2014

Już od ponad 2000 lat pietruszka ceniona jest ze względu na swoje właściwości smakowe oraz te prozdrowotne. Warzywo to pojawiło się na polskich stołach dopiero w XVI wieku,... WIĘCEJ


Stres steruje wagą - prawda czy mit? Stres steruje wagą - prawda czy mit?

21.02.2014

Przewlekły stres prowadzi do nadwagi i otyłości. Naukowcy odkryli, że istnieje specjalny szlak neurochemiczny, który jest związany z wydzielaniem neuropeptydu Y... WIĘCEJ


Zagrożenia płynące z diety białkowej Zagrożenia płynące z diety białkowej

19.02.2014

Chociaż moda na dietę białkową (np. dietę Dukana) powoli się kończy, a o samej tzw. „proteinówce” nie pisze się już tak często jak przed kilkoma laty, wiele osób... WIĘCEJ


Zielona kawa i jej właściwości Zielona kawa i jej właściwości

17.02.2014

Zielona kawa w przeciwieństwie do czarnej, nie posiada tak intensywnego aromatu i smaku. Łagodna i delikatna kawa powstaje z ziaren, których proces palenia nie został... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »