Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.11.2019 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

MENU



SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Masło kakaowe i jego wykorzystanie w pielęgnacji skóry Masło kakaowe i jego wykorzystanie w pielęgnacji skóry

09.11.2018

Masło kakaowe to tłuszcz otrzymywany z dojrzałych ziaren kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.). Jest to drzewo, które pochodzi z tropikalnych, wilgotnych terenów Ameryki... WIĘCEJ


Źródła motywacji i inspiracji dla odchudzających się. Jak przekonać bliską osobę do odchudzania? Źródła motywacji i inspiracji dla odchudzających się. Jak przekonać bliską osobę do odchudzania?

07.11.2018

Nadwaga i otyłość to problemy estetyczne, ale jednocześnie poważne problemy zdrowotne. Poruszanie tematu przybrania na wadze przez rodzica, dziecko, albo partnera lub inną... WIĘCEJ


Kolagen i jego znaczenie w organizmie Kolagen i jego znaczenie w organizmie

05.11.2018

Kolagen (grec. colla-klej, genno-produkować) to białko, które stanowi 30% wszystkich białek w ludzkim organizmie. Jest obecne we wszystkich tkankach i narządach, głównie w... WIĘCEJ


7 sposobów na kaszę mannę - ciepły i pożywny deser na jesień 7 sposobów na kaszę mannę - ciepły i pożywny deser na jesień

03.11.2018

Kasza manna występuje na sklepowych półkach w dwóch postaciach - jako kasza manna błyskawiczna oraz w zdrowszej, jasnożółtej postaci, która wymaga dłuższego gotowana, ale... WIĘCEJ


Efekt uzupełniania się aminokwasów, czyli jak odpowiednio komponować posiłki? Efekt uzupełniania się aminokwasów, czyli jak odpowiednio komponować posiłki?

01.11.2018

Aminokwasy białkowe to związki chemiczne wchodzące w skład białek, w których połączone są ze sobą za pomocą wiązań peptydowych. Większość aminokwasów białkowych organizm... WIĘCEJ


Liofilizacja i zalety jej stosowania Liofilizacja i zalety jej stosowania

31.10.2018

Producenci wciąż poszukują nowych metod utrwalania żywności, które pozwolą przedłużyć trwałość surowców i produktów spożywczych. Oprócz popularnych i stosowanych na skalę... WIĘCEJ


10 pomysłów na pyszną frittatę 10 pomysłów na pyszną frittatę

29.10.2018

Frittata jest potrawą wywodzącą się z włoskiej kuchni, zaliczaną do odmian omletu. Frittata jest daniem obiadowym, ale można ją podawać także na śniadanie - w zależności od... WIĘCEJ


Sauna i jej rodzaje? Korzyści z sauny i przeciwwskazania do jej korzystania Sauna i jej rodzaje? Korzyści z sauny i przeciwwskazania do jej korzystania

27.10.2018

Sauna pomaga wyzbyć się toksyn i negatywnych emocji nagromadzonych w organizmie podczas dnia. Spośród wszystkich narodów, to Finowie najczęściej korzystają z sauny.... WIĘCEJ


Skutki niedoboru i nadmiaru białka w diecie Skutki niedoboru i nadmiaru białka w diecie

25.10.2018

Białka są makroskładnikami pożywienia, które pod względem chemicznym są cząsteczkami zbudowanymi z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Białka pełnią w... WIĘCEJ


Carb Cycling - co to jest? Na czym polega? Carb Cycling - co to jest? Na czym polega?

23.10.2018

Wśród najpopularniejszych metod dietetycznych odchudzania i rzeźbienia sylwetki można wymienić między innymi Carb Cycling. W dosłownym tłumaczeniu nazwa ta oznacza... WIĘCEJ


Właściwości kosmetyczne masła shea Właściwości kosmetyczne masła shea

21.10.2018

Masło shea (masło karite) to olej roślinny, który uzyskiwany jest z nasion owoców masłosza Parka (Vitellaria paradoxa). Drzewo to naturalnie występuje w zachodniej i... WIĘCEJ


Kimchi - koreańska kiszonka. Z czym to się je? Wartości odżywcze Kimchi - koreańska kiszonka. Z czym to się je? Wartości odżywcze

19.10.2018

Kimchi jest tradycyjnym daniem kuchni koreańskiej przyrządzanym z fermentowanych lub kiszonych (kwaszonych) warzyw, przeważnie z kapusty pekińskiej, ogórków lub rzepy. Do... WIĘCEJ


Skutki spożywania żywności zanieczyszczonej ołowiem, kadmem i rtęcią Skutki spożywania żywności zanieczyszczonej ołowiem, kadmem i rtęcią

17.10.2018

Zanieczyszczenie żywności stanowi każda substancja niedodana celowo do produktu, jednak występująca w żywności jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin lub... WIĘCEJ


Zastój limfy a aktywność fizyczna - racjonalny i aktywny tryb życia wspiera przepływ chłonki Zastój limfy a aktywność fizyczna - racjonalny i aktywny tryb życia wspiera przepływ chłonki

15.10.2018

Zastój limfy może objawiać się w łagodny sposób, albo przybrać formę obrzęku limfatycznego. Do poprawy przepływu chłonki bez wątpienia przyczynia się aktywność ruchowa -... WIĘCEJ


Oliwa polifenolowa. Czym różni się od "zwykłej" oliwy? Oliwa polifenolowa. Czym różni się od "zwykłej" oliwy?

13.10.2018

Oliwa polifenolowa jest produktem, który zawiera bardzo dużą dawkę polifenoli. Uzyskanie wysokiej zawartości tych organicznych związków chemicznych w oliwie staje się... WIĘCEJ


Kapusta pekińska (pekinka) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Kapusta pekińska (pekinka) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

11.10.2018

Kapusta właściwa pekińska (Brassica rapa L. subsp. pekinensis) jest podgatunkiem z rodziny warzyw kapustnych. Wyróżnia się wydłużonym kształtem i luźno ułożonymi liśćmi o... WIĘCEJ


Herbata Teh Pandan (pandanowa) i jej właściwości zdrowotne Herbata Teh Pandan (pandanowa) i jej właściwości zdrowotne

09.10.2018

Herbata Teh Pandan to herbata otrzymywana z liści pandanu pałaciowego (Pandanus amarylifolius). Drzewo to występuje na podmokłych i bagiennych wybrzeżach morskich Oceanu... WIĘCEJ


Zdrowe przekąski w podróży - 12 przepisów dla małych i dużych łasuchów Zdrowe przekąski w podróży - 12 przepisów dla małych i dużych łasuchów

07.10.2018

Po jakie produkty najczęściej sięgamy w czasie podróży? Zarówno mali, jaki dorośli podróżnicy najczęściej sięgają po rogalika, drożdżówkę, albo batonika, żeby dodać sobie... WIĘCEJ


Nadwaga jako skutek uboczny terapii hormonami - fakty i mity Nadwaga jako skutek uboczny terapii hormonami - fakty i mity

05.10.2018

Niektóre leki hormonalne mogą powodować nadwagę. Mowa o glikokortykoidach, tabletkach antykoncepcyjnych i hormonalnej terapii zastępczej w okresie menopauzy. Hormony są... WIĘCEJ


Naturalne glinki - przegląd i działanie pielęgnacyjne Naturalne glinki - przegląd i działanie pielęgnacyjne

03.10.2018

Glinki to materiał ilasty, który podobnie jak borowina zaliczany jest do paleoidów naturalnych, powstałych w wyniku długotrwałych procesów biologicznych i geologicznych. W... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | . . . . | 60 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »