Dzisiaj jest: Sobota, 24.08.2019 Imieniny: Jerzego i Bartłomieja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

MENU



SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Co się dzieje w organizmie, kiedy spożywamy tylko dwa posiłki dziennie? Co się dzieje w organizmie, kiedy spożywamy tylko dwa posiłki dziennie?

23.08.2018

Spożywanie posiłków zbyt rzadko wiąże się z reguły ze spożywaniem bardzo obfitych porcji. Nawet trzy posiłki dziennie obecnie są uznawane za minimum - zalecana ilość... WIĘCEJ


Inozytol, czyli witamina B8 - funkcje, zapotrzebowanie i źródła Inozytol, czyli witamina B8 - funkcje, zapotrzebowanie i źródła

21.08.2018

Inozytol (a tak naprawdę jego izometryczna forma myo-inozytol) znany także jako witamina B8 jest wyjątkowym związkiem odżywczym. Jego niezwykły charakter wiąże się z tym,... WIĘCEJ


Przejadłeś się? Sprawdź, co możesz zrobić Przejadłeś się? Sprawdź, co możesz zrobić

19.08.2018

Przejedzenie się dopada nas nie tylko w święta. „Po drodze” są jeszcze przecież wszystkie urodziny, wakacyjne wyjazdy, spotkania ze znajomymi… Czasem pofolgujemy sobie na... WIĘCEJ


Resweratrol i jego właściwości zdrowotne Resweratrol i jego właściwości zdrowotne

17.08.2018

Czy resweratrol może uchronić przed chorobami serca? Takie wnioski wysnuto kilkanaście lat temu, gdy zaczęto badać dietę Francuzów. Jak wiadomo, Francuzi nie stronią od... WIĘCEJ


Dieta trzustkowa - co można jeść, gdy choruje trzustka? Dieta trzustkowa - co można jeść, gdy choruje trzustka?

15.08.2018

Kiedy trzustka nie pracuje prawidłowo, dieta powinna mieć zdecydowanie lekkostrawny charakter. Jadłospis nie powinien polegać na głodówce - zalecane jest spożywanie pięciu... WIĘCEJ


Croissanty podane w zdrowy sposób - 7 pomysłów na francuskie śniadanie Croissanty podane w zdrowy sposób - 7 pomysłów na francuskie śniadanie

13.08.2018

Croissanty - rogaliki z francuskiego ciasta, pieczone tradycyjnie bez nadzienia, pojawił się we Francji w XIX wieku. Za jego twórcę uznaje się Augusta Zanga. Współcześnie... WIĘCEJ


Czarny bez - kalorie, wartości odżywcze, właściwości lecznicze i ciekawostki Czarny bez - kalorie, wartości odżywcze, właściwości lecznicze i ciekawostki

11.08.2018

Czarny bez (łac. Sambucus nigra) został doceniony przez medycynę ludową, za to dziś, gdy nasze apteczki są pełne medykamentów, został nieco zapomniany. Warto jednak nieco... WIĘCEJ


Nici dentystyczne - dlaczego warto ich używać? Nici dentystyczne - dlaczego warto ich używać?

09.08.2018

Stomatolodzy zalecają używanie nici dentystycznych. Regularne nitkowanie zębów regularnie jest bardzo istotnym elementem pielęgnacji i higieny uzębienia. Używanie nici... WIĘCEJ


Dwanaście faktów na temat sera żółtego Dwanaście faktów na temat sera żółtego

07.08.2018

W Polsce jest produkowanych kilkadziesiąt gatunków sera żółtego. Za swoistą perełkę na serowym rynku UE uchodzi polski ser podlaski. Poza tym, w Polsce są produkowane także... WIĘCEJ


Aktywność fizyczna a miesiączka. Ćwiczyć, nie ćwiczyć? Aktywność fizyczna a miesiączka. Ćwiczyć, nie ćwiczyć?

05.08.2018

Wiele pań zdaje sobie pytanie, czy mogą ćwiczyć podczas menstruacji. Warto rozprawić się z mitami. Krwawienie to naturalny etap cyklu miesięcznego. Zdania co do tego, czy... WIĘCEJ


Żywność wysoko przetworzona - powody dla których po nią sięgamy Żywność wysoko przetworzona - powody dla których po nią sięgamy

03.08.2018

Wysoko przetworzona żywność jest niezdrowa - nie ma co do tego żadnej wątpliwości. Jednak mimo że konsumenci mają tego świadomość, nadal cieszy się ona ogromną... WIĘCEJ


Mięso dodaje siły - prawda czy mit? Mięso dodaje siły - prawda czy mit?

01.08.2018

Zimna woda zdrowia doda, a mięso doda siły - jako dzieci zapewne często to słyszeliśmy. Czy jednak na pewno mięso dodaje siły? A jeśli tak, to czy to jedyny produkt, który... WIĘCEJ


Stan przedcukrzycowy - co to jest, jak go zdiagnozować i leczyć Stan przedcukrzycowy - co to jest, jak go zdiagnozować i leczyć

31.07.2018

Nie mamy już wątpliwości co do tego, że cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną. Jak jednak wygląda sprawa ze stanem przedcukrzycowym? Problem z nim ma coraz więcej osób, ale... WIĘCEJ


Ciasto filo - jak je przyrządzić? 7 sposobów na dania z filo Ciasto filo - jak je przyrządzić? 7 sposobów na dania z filo

29.07.2018

Ciasta filo jest kojarzone z kuchnią grecką (filo z greckiego znaczy liść), jednak tak naprawdę wywodzi się z kuchni tureckiej. Ciasto filo wykorzystuje się w kuchniach... WIĘCEJ


Niedobór żelaza jako efekt zaburzeń przyswajania Niedobór żelaza jako efekt zaburzeń przyswajania

27.07.2018

Proces przyswajania żelaza odbywa się w układzie trawiennym. Przygotowanie żelaza do wchłonięcia do ustroju rozpoczyna się w soku żołądkowym. Prawdziwa kaskada... WIĘCEJ


Kawa mrożona i inne letnie desery - zagrożenie dla sylwetki Kawa mrożona i inne letnie desery - zagrożenie dla sylwetki

25.07.2018

Wydaje ci się, że nie jesz dużo latem, a jednak nadal tyjesz? Uważaj - letnie desery bywają zgubne dla sylwetki, zwłaszcza, gdy sięgamy po nie kilka razy w tygodniu.... WIĘCEJ


Jeżyny - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Jeżyny - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

23.07.2018

Lato to czas, gdy na straganach i w sklepach pojawiają się jeżyny. Warto skorzystać z ich dobrodziejstwa i włączyć je do swojej diety. Jeżyny nie są aż tak popularne w... WIĘCEJ


Rozgrzewka - nieodzowna część każdego treningu Rozgrzewka - nieodzowna część każdego treningu

21.07.2018

Pod pojęciem rozgrzewki rozumiemy ćwiczenia fizyczne poprzedzające właściwy trening. Określenie pochodzi od celu tych ćwiczeń - służą ona rozgrzaniu mięśni i ich... WIĘCEJ


Makaron bez glutenu - przedstawiamy 7 smacznych przepisów na każdy dzień tygodnia Makaron bez glutenu - przedstawiamy 7 smacznych przepisów na każdy dzień tygodnia

19.07.2018

Makarony bezglutenowe są coraz bardziej łatwiej dostępne. Do najbardziej popularnych gatunków pasty niezawierającej glutenu należą makaron kukurydziany, makaron... WIĘCEJ


Bromelaina - niezwykły enzym, który znajdziesz w surowym ananasie Bromelaina - niezwykły enzym, który znajdziesz w surowym ananasie

17.07.2018

Moglibyśmy wskazać co najmniej kilka argumentów przemawiających za tym, by jak najczęściej sięgać po świeżego, a nie po puszkowanego ananasa. Najważniejszym z nich jest... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | . . . . | 60 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »