Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

MENU



SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Kuchnia rumuńska Kuchnia rumuńska

03.10.2020

Kuchnia rumuńska stanowi kompozycję dań wywodzących się z przeróżnych tradycji. Na jej ukształtowanie znacząco wpłynęła kultura osmańska, węgierska, serbska oraz niemiecka.... WIĘCEJ


Mykotoksyny - charakterystyka i ich wpływ na zdrowie Mykotoksyny - charakterystyka i ich wpływ na zdrowie

01.10.2020

Mykotoksyny (gr. "mycos" - grzyb, łac. "toxicum" - trucizna) to niezwykle groźne dla ludzi metabolity wtórne grzybów strzępkowych (pleśni) z rodzaju min. Aspergillus,... WIĘCEJ


Kosmetyki naturalne i organiczne - na co zwrócić uwagę przy ich zakupie? Kosmetyki naturalne i organiczne - na co zwrócić uwagę przy ich zakupie?

29.09.2020

Konsumenci, którzy poszukują naturalnych kosmetyków, często skłaniają się ku ładnemu opisowi na opakowaniu, natomiast piękna roślinka pogłębia dodatkowo odczucie... WIĘCEJ


Przegląd substancji zagęszczających i żelujących stosowanych w żywności Przegląd substancji zagęszczających i żelujących stosowanych w żywności

27.09.2020

Substancje zagęszczające (zagęstniki) to związki chemiczne dodawane do żywności celem poprawy gęstości danych produktów. Dzięki zdolności wiązania znacznych ilości wody... WIĘCEJ


Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów

25.09.2020

Reumatoidalne zapalenie stawów jest schorzeniem, na które cierpi coraz więcej ludzi na całym świecie. Choroby nie można bagatelizować, ponieważ przyczynia się do przykurczu... WIĘCEJ


Buddha bowl - pomysły kulinarne na pełnowartościowy posiłek Buddha bowl - pomysły kulinarne na pełnowartościowy posiłek

23.09.2020

Buddha bowl, inaczej Miska Buddy to rodzaj potrawy złożonej z różnych składników i podawanej w jednym naczyniu tj. misce, półmisku lub talerzu. Istnieje kilka wyjaśnień,... WIĘCEJ


Żywienie w samolocie i w kosmosie Żywienie w samolocie i w kosmosie

21.09.2020

Pożywienie wydawane w samolotach powinno być bezpieczne, odpowiednio przyrządzone i przede wszystkim zdrowe. Zależy to także od oferty usług linii lotniczych. Z kolei... WIĘCEJ


Boczniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Boczniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

19.09.2020

Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) to gatunek grzybów z rodziny boczniakowatych. W ostatnich latach zyskują one dużą popularność i stanowią smaczny dodatek do wielu... WIĘCEJ


Metody badań antropometrycznych i ich charakterystyka Metody badań antropometrycznych i ich charakterystyka

17.09.2020

Nadrzędną częścią każdego postępowania dietetycznego jest ocena stanu odżywienia, a także ocena sposobu żywienia pacjenta. Wyróżnia się wiele metod, dzięki którym istnieje... WIĘCEJ


Alantoina i jej wykorzystanie w pielęgnacji skóry Alantoina i jej wykorzystanie w pielęgnacji skóry

15.09.2020

Alantoina to związek chemiczny z grupy ureidów, który stanowi pochodną mocznika. Jest stosowana w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym jako dodatek do wielu maści i... WIĘCEJ


Owoce runa leśnego - rodzaje, kaloryczność, wpływ na zdrowie Owoce runa leśnego - rodzaje, kaloryczność, wpływ na zdrowie

13.09.2020

Owoce leśne można zbierać latem, gdyż właśnie o tej porze roku, występuje ich najwięcej. Jagody, jeżyny, maliny i poziomki - te owoce zbieramy najczęściej. Są nie tylko... WIĘCEJ


Kuchnia australijska Kuchnia australijska

11.09.2020

Australia, oficjalnie Wspólnota Australijska, jest suwerennym krajem obejmującym kontynent australijski, wyspę Tasmanię i liczne, mniejsze wyspy. Jest to największy kraj w... WIĘCEJ


Budyń, kisiel, czy galaretka? Budyń, kisiel, czy galaretka?

07.09.2020

Budyń, kisiel i galaretka to desery uwielbiane chyba przez wszystkich. Z reguły mają niewiele kalorii, a jeśli przyrządzimy je ze zdrowych składników i dodamy wartościowe... WIĘCEJ


Metody obróbki cieplnej potraw Metody obróbki cieplnej potraw

05.09.2020

Obróbka cieplna potraw to jedna z form utrwalania żywności, która ma na celu zwiększenie jej bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz długości przydatności do spożycia. Jest... WIĘCEJ


Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

02.09.2020

W Polsce, na chorobę Leśniowskiego-Crohna może cierpieć nawet kilkadziesiąt tysięcy osób, szczególnie młodych. Na przełomie ostatnich lat nagminność występowania tego... WIĘCEJ


Garcinia Cambogia - właściwości oraz wpływ na spadek masy ciała Garcinia Cambogia - właściwości oraz wpływ na spadek masy ciała

31.08.2020

Na rynku dostępnych jest coraz więcej suplementów diety, które zawierają ekstrakty z rośliny garcinia cambogia. Preparaty są skierowane przede wszystkim dla osób pragnących... WIĘCEJ


Pomysły kulinarne na obiadowe dania wegańskie Pomysły kulinarne na obiadowe dania wegańskie

29.08.2020

Coraz większe zainteresowanie ekologią o WIĘCEJ


System HACCP - definicje i zasady System HACCP - definicje i zasady

24.08.2020

HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points), czyli analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli to system, który ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności... WIĘCEJ


Muszka owocówka - metody zwalczania Muszka owocówka - metody zwalczania

19.08.2020

Dla wielu osób muszki owocówki są uciążliwym problemem, szczególnie w porze letniej. Bardzo często można je zauważyć w pobliżu dojrzałych owoców lub słodkich produktów, np.... WIĘCEJ


Mydło Aleppo - właściwości, zastosowanie, rodzaje Mydło Aleppo - właściwości, zastosowanie, rodzaje

17.08.2020

Mydło Aleppo (znane również jako Savon d’Alep, syryjskie mydło, mydło laurynowe) to twarde mydło produkowane tradycyjnie w syryjskim mieście Aleppo. Wytwarza się je z oliwy... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | . . . . | 60 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »