Dzisiaj jest: Niedziela, 21.04.2019 Imieniny: Feliksa i Anzelma



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

MENU



SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Historia nauki o żywieniu Historia nauki o żywieniu

30.03.2010

Odżywianie człowieka jest jednym z podstawowych warunków jego życia, rozwoju, zdrowia i sprawności fizycznej, a także źródłem satysfakcji z zaspokajania potrzeb socjalnych... WIĘCEJ


Rzeżucha - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Rzeżucha - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

11.03.2010

Pieprzyca siewna znana pod zwyczajową nazwą jako rzeżucha (taką nazwą będziemy się posługiwać w artykule), pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej... WIĘCEJ


Genetyczna otyłość u dzieci Genetyczna otyłość u dzieci

01.03.2010

Mają dopiero dziesięć lat, a już ważą 100 kilogramów. Chodzi o maluchy, które wzięły udział w badaniach brytyjskich naukowców z University of Cambridge i Wellcome Trust... WIĘCEJ


Co to jest żywność ekologiczna? Co to jest żywność ekologiczna?

22.02.2010

Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, której sposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Unii Europejskiej i oznacza między innymi... WIĘCEJ


Wymienniki węglowodanowe Wymienniki węglowodanowe

05.02.2010

W diecie osoby z cukrzycą szczególnie ważna jest ścisła regulacja ilości węglowodanów. Stosowanie wymienników węglowodanowych zwanych też jednostkami chlebowymi ułatwia... WIĘCEJ


Mity i fakty na temat odchudzania Mity i fakty na temat odchudzania

12.01.2010

Zdrowie jest nieodłącznie związane z odpowiednią wagę. Szczupła sylwetka nie tylko zapewni atrakcyjny wygląd i dobre samopoczucie, ale również pozwoli ustrzec się i... WIĘCEJ


Karp - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Karp - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

15.12.2009

Karp pochodzi z dalekiej Azji Wschodniej, począwszy od dorzecza Amuru (Rosja) poprzez Mandżurię (Chiny) na zlewni Mórz Aralskiego, Czarnego i Kaspijskiego skończywszy.... WIĘCEJ


Wolne rodniki Wolne rodniki

07.12.2009

Wolnymi rodnikami nazywamy wolne, niesparowane elektrony tlenu, które powstają w organizmie w wyniku przemian metabolicznych. Ich obecność ma związek z mechanizmami... WIĘCEJ


Slow food - czyli odpowiedź na fast food i styl życia Slow food - czyli odpowiedź na fast food i styl życia

20.11.2009

Angielskie słowo "fast" znaczy szybko, pośpiesznie, lekkomyślnie, a "food" to jedzenie, żywność. I taka właśnie jest nasza codzienność - żyjemy i jemy w pośpiechu, w sposób... WIĘCEJ


Oleje roślinne rafinowane - rodzaje i zastosowanie Oleje roślinne rafinowane - rodzaje i zastosowanie

12.11.2009

Oleje roślinne rafinowane pozyskiwane są z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek, kiełków roślinnych poddanych procesowi rafinacji, czyli oczyszczaniu. Podczas... WIĘCEJ


Czekolada - właściwości, historia, rodzaje i wartości odżywcze Czekolada - właściwości, historia, rodzaje i wartości odżywcze

29.10.2009

Czekolada ceniona jest głównie ze względu na wspaniałe walory smakowe, ale czekolada to nie tylko cukier, tłuszcz i zbędne kalorie, ale też źródło (przede wszystkim... WIĘCEJ


Co to jest nadwaga i otyłość, przyczyny i konsekwencje Co to jest nadwaga i otyłość, przyczyny i konsekwencje

13.10.2009

Nadwaga określa nadmiar tkanki tłuszczowej w organizmie, wybiegający ponad przyjęte normy i prowadzący w efekcie do przyrostu wagi ciała, natomiast otyłość jest to... WIĘCEJ


Brokuły - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Brokuły - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

21.09.2009

Brokuły to jednoroczne rośliny z rodziny krzyżowych. Pochodzą z regionu Morza Śródziemnego (Cypr) i były znane już w czasach starożytnych. Brokuły stały się popularne i... WIĘCEJ


Interakcje pomiędzy żywnością a lekami Interakcje pomiędzy żywnością a lekami

03.09.2009

Spożywane w trakcie leczenia pożywienie w znaczący sposób może wpływać na wchłanianie leków z przewodu pokarmowego. Zależy to głównie od ilości zawartych w nim węglowodanów... WIĘCEJ


Arbuz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Arbuz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

05.08.2009

Arbuz - to pyszny owoc, pełny wartości odżywczych - pochodzi on ze środkowych i południowych rejonów Afryki, gdzie rośnie dziko. W uprawie znany jest od ok. 1500 r. p.n.e.,... WIĘCEJ


Zmysł smaku i rodzaje smaków Zmysł smaku i rodzaje smaków

29.07.2009

Smak jest jednym z pięciu zmysłów, w jaki został wyposażony człowiek. Dzięki niemu potrafimy określić smaki wielu potraw, wybrać te, które nam odpowiadają oraz te, których... WIĘCEJ


Zafałszowania w żywności Zafałszowania w żywności

08.07.2009

Zafałszowanie żywności polega m.in. na zmianie składu artykułu, ukryciu wad jakościowych, ukryciu jego rzeczywistego składu, albo podaniu nieprawdy na opakowaniu. Produkty... WIĘCEJ


Czereśnie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Czereśnie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

05.06.2009

Czereśnie pochodzą z Bliskiego Wschodu i okolic Morza Czarnego i uprawiane były już w starożytności. Drzewo czereśni jest długowieczne (żyje od 80 do 100 lat) i bardzo... WIĘCEJ


Truskawki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Truskawki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

27.05.2009

Truskawki to bardzo popularny owoc, przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo... WIĘCEJ


Układ pokarmowy - jak trawiony jest pokarm Układ pokarmowy - jak trawiony jest pokarm

20.05.2009

Trawienie polega na enzymatycznym rozkładzie dużych cząsteczek pokarmowych związków organicznych (białek, tłuszczów, węglowodanów) na substancje małocząsteczkowe,... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |   »


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »