Dzisiaj jest: Piątek, 23.08.2019 Imieniny: Filipa i Apolinarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

MENU



SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Olejek miętowy - zastosowanie i właściwości Olejek miętowy - zastosowanie i właściwości

30.01.2019

Olejek miętowy (łac. Oleum Menthae piperitae) jest olejkiem eterycznym otrzymywanym z mięty pieprzowej (łac. Mentha piperita L.) nazywanej również miętą lekarską. Mięta... WIĘCEJ


Pomysły kulinarne na orientalne dania jednogarnkowe Pomysły kulinarne na orientalne dania jednogarnkowe

28.01.2019

W kuchni orientalnej nie brakuje pomysłów na jednogarnkowe dania, które są do tego bardzo zdrowe. Ich podstawą mogą być m.in. ryby, owoce morza i warzywa. Do dań... WIĘCEJ


Dyspepsja - medyczne i naturalne metody leczenia Dyspepsja - medyczne i naturalne metody leczenia

26.01.2019

Dyspepsja to termin pochodzący z języka greckiego (dys - zły, peptein - trawienie) i oznacza niestrawność, czyli występowanie w okolicach nadbrzusza przewlekłego i... WIĘCEJ


Pół kilo warzyw (i owoców) dziennie - zalecenia a rzeczywisty poziom spożycia warzyw Pół kilo warzyw (i owoców) dziennie - zalecenia a rzeczywisty poziom spożycia warzyw

24.01.2019

Zgodnie z ogólnymi zaleceniami zdrowego żywienia, powinno się zjadać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Optymalna dzienna dawka warzyw i owoców wynosi aż 9... WIĘCEJ


Pstrąg - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Pstrąg - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

22.01.2019

Pstrąg to nazwa kilku gatunków słodkowodnych ryb z rodziny łososiowatych. Pstrągi zasiedlają głównie górne odcinki rzek, czyli wody o mocnym i bystrym prądzie. W Polsce do... WIĘCEJ


Dieta dla pięknej skóry, włosów i paznokci Dieta dla pięknej skóry, włosów i paznokci

20.01.2019

Piękna skóra, włosy i paznokcie to wizytówka każdej kobiety. Świadczą nie tylko o odpowiedniej pielęgnacji oraz dbaniu o swój wygląd, ale są też oznaką odpowiedniego stanu... WIĘCEJ


Pomysły kulinarne na bataty Pomysły kulinarne na bataty

18.01.2019

Bataty są bulwami wilca ziemniaczanego wywodzącego się z Ameryki Południowej i regionu Ameryki Środkowej. Obecnie są one uprawiane w regionach o tropikalnym klimacie. Bulwy... WIĘCEJ


Tężyczka - przyczyny, objawy i zalecenia żywieniowe Tężyczka - przyczyny, objawy i zalecenia żywieniowe

16.01.2019

Tężyczka jest objawem zespołów chorobowych, które związane są z nadpobudliwością mięśniowo-nerwową, osłabioną koncentracją, przewlekłym zdenerwowaniem i zmęczeniem. Termin... WIĘCEJ


Cytrulina - właściwości, źródła i zastosowanie aminokwasu Cytrulina - właściwości, źródła i zastosowanie aminokwasu

14.01.2019

Nazwa cytrulina pochodzi od łacińskiej nazwy citrullus, co w tłumaczeniu znaczy … arbuz. O cytrulinie jako o aminokwasie mówi się rzadko, stąd wiedza przeciętnego... WIĘCEJ


Pomysły na zdrowe i odżywcze ciastka Pomysły na zdrowe i odżywcze ciastka

12.01.2019

Często jako przekąskę między posiłkami wybieramy gotowe ciasta, ciasteczka i batony dostępne w sklepach i cukierniach. Rzadko kiedy przed zakupem sprawdzamy ich skład i... WIĘCEJ


Ekonomiczne podstawy diety wege - ile naprawdę kosztuje nas jedzenie mięsa? Ekonomiczne podstawy diety wege - ile naprawdę kosztuje nas jedzenie mięsa?

10.01.2019

Osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa, często podkreślają, że nie liczy się tylko aspekt zdrowego żywienia bazującego na pokarmie roślinnym, ale również aspekt... WIĘCEJ


Jogurt probiotyczny a jogurt z żywymi kulturami bakterii - różnice Jogurt probiotyczny a jogurt z żywymi kulturami bakterii - różnice

08.01.2019

Produkt probiotyczny to według definicji produkt zawierający odpowiednio wysoką ilość wyselekcjonowanych kultur bakterii lub drożdży o udowodnionym działaniu probiotycznym,... WIĘCEJ


Pomysły kulinarne na sery pleśniowe - wykwintne dania podbiją Twoje podniebienie Pomysły kulinarne na sery pleśniowe - wykwintne dania podbiją Twoje podniebienie

06.01.2019

Sery pleśniowe to produkty z „wyższej półki”, ale nie każdy za nimi przepada. Co więcej, nie każdy może je jeść z uwagi na swoje zdrowie lub stan, o czym dalej. Jeżeli... WIĘCEJ


Frytki - dlaczego powinniśmy ich unikać? Frytki - dlaczego powinniśmy ich unikać?

04.01.2019

Frytki to pokrojone w różne kształty (słupki, plastry, ćwiartki) ziemniaki poddane smażeniu w głębokim tłuszczu. W wielu krajach stały się elementem tradycyjnej kuchni np.... WIĘCEJ


Przyczyny nadwagi i otyłości u najmłodszych - to nie tylko wina rodziców Przyczyny nadwagi i otyłości u najmłodszych - to nie tylko wina rodziców

02.01.2019

Problem nadwagi i otyłości u dzieci narasta, zarówno w Polsce, jak i w innych krajach europejskich. Wśród źródeł tego problemu można wymienić m.in. nieprawidłowe nawyki... WIĘCEJ


Pomysły kulinarne na awokado Pomysły kulinarne na awokado

29.12.2018

Awokado mimo wytrawnego smaku należy do grupy owoców. Charakteryzuje się ono właściwościami odżywczymi. Jedną z jego głównych zalet jest wysoka zawartość kwasu oleinowego... WIĘCEJ


Naturalne sposoby na opuchliznę i cienie pod oczami Naturalne sposoby na opuchliznę i cienie pod oczami

27.12.2018

Opuchlizna i cienie pod oczami są często uciążliwym problemem wielu kobiet. Powstają z powodu niewyspania, przemęczenia, stresu ale i w wyniku przebytych chorób (mogą być... WIĘCEJ


Znaczenie selenu i jodu chorobie Hashimoto Znaczenie selenu i jodu chorobie Hashimoto

23.12.2018

Choroba Hashimoto to nazwa przewlekłego limfocytarnego zapalenia tarczycy - choroby autoimmunologicznej, w której układ immunologiczny chorego atakuje własne tkanki.... WIĘCEJ


Sól Epsom - zastosowanie i właściwości Sól Epsom - zastosowanie i właściwości

21.12.2018

Sól Epsom nazywana również jako sól gorzka i angielska z perspektywy chemicznej jest siarczanem magnezu. Jej nazwa komercyjna i potoczna wywodzi się od nazwy angielskiego... WIĘCEJ


Biodostępność wapnia, żelaza i cynku, czyli jakie czynniki wpływają na ich przyswajanie Biodostępność wapnia, żelaza i cynku, czyli jakie czynniki wpływają na ich przyswajanie

19.12.2018

Zawarte w produktach spożywczych składniki pokarmowe są wykorzystywane przez organizm w różnym stopniu. Zależne jest to od efektywności procesów trawienia i wchłaniania... WIĘCEJ


  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | . . . . | 60 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »