Dzisiaj jest: Niedziela, 16.06.2019 Imieniny: Aliny i Justyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

MENU



SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Przyczyny nadwagi i otyłości u najmłodszych - to nie tylko wina rodziców Przyczyny nadwagi i otyłości u najmłodszych - to nie tylko wina rodziców

02.01.2019

Problem nadwagi i otyłości u dzieci narasta, zarówno w Polsce, jak i w innych krajach europejskich. Wśród źródeł tego problemu można wymienić m.in. nieprawidłowe nawyki... WIĘCEJ


Pomysły kulinarne na awokado Pomysły kulinarne na awokado

29.12.2018

Awokado mimo wytrawnego smaku należy do grupy owoców. Charakteryzuje się ono właściwościami odżywczymi. Jedną z jego głównych zalet jest wysoka zawartość kwasu oleinowego... WIĘCEJ


Naturalne sposoby na opuchliznę i cienie pod oczami Naturalne sposoby na opuchliznę i cienie pod oczami

27.12.2018

Opuchlizna i cienie pod oczami są często uciążliwym problemem wielu kobiet. Powstają z powodu niewyspania, przemęczenia, stresu ale i w wyniku przebytych chorób (mogą być... WIĘCEJ


Znaczenie selenu i jodu chorobie Hashimoto Znaczenie selenu i jodu chorobie Hashimoto

23.12.2018

Choroba Hashimoto to nazwa przewlekłego limfocytarnego zapalenia tarczycy - choroby autoimmunologicznej, w której układ immunologiczny chorego atakuje własne tkanki.... WIĘCEJ


Sól Epsom - zastosowanie i właściwości Sól Epsom - zastosowanie i właściwości

21.12.2018

Sól Epsom nazywana również jako sól gorzka i angielska z perspektywy chemicznej jest siarczanem magnezu. Jej nazwa komercyjna i potoczna wywodzi się od nazwy angielskiego... WIĘCEJ


Biodostępność wapnia, żelaza i cynku, czyli jakie czynniki wpływają na ich przyswajanie Biodostępność wapnia, żelaza i cynku, czyli jakie czynniki wpływają na ich przyswajanie

19.12.2018

Zawarte w produktach spożywczych składniki pokarmowe są wykorzystywane przez organizm w różnym stopniu. Zależne jest to od efektywności procesów trawienia i wchłaniania... WIĘCEJ


Miłka abisyńska (teff) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Miłka abisyńska (teff) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

17.12.2018

Miłka abisyńska znana też pod nazwą trawy abisyńskiej, teff i tef jest gatunkiem rośliny zbożowej z rodziny wiechlinowatych, pochodzącej z Afryki. Miłka abisyńska jest... WIĘCEJ


Domowe peelingi i maseczki do ciała i ich właściwości pielęgnacyjne Domowe peelingi i maseczki do ciała i ich właściwości pielęgnacyjne

15.12.2018

Domowe maseczki i peelingi do twarzy oraz ciała zyskują na popularności. Coraz częściej i chętniej wybierane są zamiast gotowych kosmetyków dostępnych w sklepach.... WIĘCEJ


Odchudzanie bez diety odchudzającej i planu ćwiczeń Odchudzanie bez diety odchudzającej i planu ćwiczeń

13.12.2018

Przejście na dietę kojarzy się wielu osobom bardzo negatywnie. Niektóre badania sugerują, że 9 na 10 osób stosujących dietę odchudzającą ponosi porażkę w postaci efektu... WIĘCEJ


Szałwia i jej zdrowotne właściwości Szałwia i jej zdrowotne właściwości

11.12.2018

Szałwia lekarska (Salvia officinalis) to roślina pochodząca z rejonów Morza Adriatyckiego. Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa „salvus”, które oznacza „zdrowie”... WIĘCEJ


Niedokrwistość (anemia) - rodzaje i dietoterapia Niedokrwistość (anemia) - rodzaje i dietoterapia

09.12.2018

Niedokrwistość (anemia) to stan chorobowy, który charakteryzuje się zmniejszeniem stężenia hemoglobiny (białko zawarte w czerwonych krwinkach transportujące tlen),... WIĘCEJ


Żywokost - właściwości i zastosowanie Żywokost - właściwości i zastosowanie

07.12.2018

Żywokost lekarski jest rośliną należącą do rodziny ogórecznikowatych, pospolicie występującą. Należy do bylin osiągających wysokość od zaledwie 30 cm do aż 1,5 metra.... WIĘCEJ


Śledź - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Śledź - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

05.12.2018

Śledź bałtycki jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb morskich dostępnych w Polsce. Śledź bałtycki jest podgatunkiem śledzia atlantyckiego (oceanicznego) (łac.... WIĘCEJ


Polewka - nie tylko czarna! - skarb (staro)polskiej kuchni Polewka - nie tylko czarna! - skarb (staro)polskiej kuchni

03.12.2018

W kuchni staropolskiej mianem polewki określano zupę, która nie posiadała swoistej nazwy, ani receptury, tak jak żur czy rosół. Polewki były lekkimi, postnymi zupami w... WIĘCEJ


Herbata rooibos - właściwości zdrowotne Herbata rooibos - właściwości zdrowotne

01.12.2018

Rooibos, czerwonokrzew afrykański (z języka afrikaans rooi czerwony, bos krzew) to endemiczna roślina, która uprawiana jest jedynie na terenach Republiki Południowej... WIĘCEJ


Im większa nadwaga, tym szybciej chudniesz - z czego to wynika? Im większa nadwaga, tym szybciej chudniesz - z czego to wynika?

29.11.2018

W procesie odchudzania pierwszy etap zwalczania nadwagi jest związany z bardzo szybkim tempem chudnięcia. Niemniej po około 3-4 tygodniach stosowania diety waga może się... WIĘCEJ


Barwniki z grupy Southampton - charakterystyka i wpływ na zdrowie Barwniki z grupy Southampton - charakterystyka i wpływ na zdrowie

27.11.2018

Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności celem nadania konkretnej barwy produktom i urozmaicenia ich asortymentu lub przywrócenia barwy, która została utracona... WIĘCEJ


Wypoczynek w SPA - korzyści prozdrowotne i dostępne zabiegi Wypoczynek w SPA - korzyści prozdrowotne i dostępne zabiegi

25.11.2018

Nie wiesz jak spędzić weekend? Pomyśl o pobycie w SPA. Zabiegi wykonywane w salonie SPA wpływa nie tylko na samopoczucie, ale również na zdrowie. Wymiar i zakres tego... WIĘCEJ


Owsianki, jaglanki - przepisy na szybkie i odżywcze śniadania Owsianki, jaglanki - przepisy na szybkie i odżywcze śniadania

23.11.2018

Śniadanie to zazwyczaj pierwszy posiłek w ciągu dnia. Niestety jest ono bardzo często pomijane ze względu na poranny pośpiech lub brak czasu. Często również zamiast... WIĘCEJ


Zanieczyszczenia żywności formaldehydem - źródła i skutki zdrowotne Zanieczyszczenia żywności formaldehydem - źródła i skutki zdrowotne

21.11.2018

Zgodnie z definicją zanieczyszczenia żywności to wszystkie substancje, które nie zostały dodane celowo do produktu, ale znajdują się w nim na skutek pozostałości preparatów... WIĘCEJ


  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | . . . . | 60 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »