Dzisiaj jest: Piątek, 23.08.2019 Imieniny: Filipa i Apolinarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

MENU



SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Ortoreksja Ortoreksja

05.04.2011

Ortoreksja zaczyna się całkiem niewinnie, podobnie jak wszystkie uzależnienia. Posiadając już pewną wiedzę na temat zdrowego odżywiania postanawiasz, że od tej pory nie... WIĘCEJ


Zdrowa kiszona kapusta i kiszone ogórki Zdrowa kiszona kapusta i kiszone ogórki

19.03.2011

Kiszenie lub też kwaszenie jest to utrwalanie surowców roślinnych przeznaczonych do spożycia (np. kapusty, ogórków) poprzez wytwarzający się kwas mlekowy (1%-1,5%) w wyniku... WIĘCEJ


Olej lniany tłoczony na zimno - właściwości i wartości odżywcze Olej lniany tłoczony na zimno - właściwości i wartości odżywcze

09.03.2011

Len jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i rejonu Morza Śródziemnego, gdzie uprawiany był od kilku tysięcy lat. Pierwsze udokumentowane... WIĘCEJ


Kiełki Kiełki

24.02.2011

Kiełki znane są od dawna, ale mimo to wciąż niezbyt powszechne na naszych talerzach. Wiele napisano o ich wartościach, łatwości w uprawie czy innych atutach, ale w Polsce... WIĘCEJ


Kiwi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Kiwi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

11.02.2011

Owoc kiwi, nazywany też chińskim agrestem rośnie na drzewiastym pnączu nazwanym Aktinidia, występującym w klimacie umiarkowanym. Istnieje około 60 gatunków tego pnącza, z... WIĘCEJ


Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC

27.01.2011

Antyoksydanty nazywane też przeciwutleniaczami albo antyutleniaczami to grupa związków chemicznych posiadających możliwość neutralizowania wolnych rodników tworzących się... WIĘCEJ


Substancje i żywność antyrakowa Substancje i żywność antyrakowa

07.01.2011

Choroby nowotworowe w państwach uprzemysłowionych stanowią jedne z głównych przyczyn zgonów. Rak jest chorobą, którą zgodnie wszyscy obawiamy się najbardziej. Jest tym... WIĘCEJ


Substancje rakotwórcze i mutagenne występujące w żywności Substancje rakotwórcze i mutagenne występujące w żywności

30.12.2010

Choroby nowotworowe stanowią jedną z najgroźniejszych plag współczesnej cywilizacji. Występowanie nowotworów u ludzi w dużym procencie jest uzależnione od czynników... WIĘCEJ


Mandarynki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Mandarynki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

11.12.2010

Mandarynka, czyli młodsza siostra pomarańczy, mniejsza ale słodsza, jak również łatwiejsza w obieraniu i dzieleniu. Mandarynka jest to gatunek rośliny wieloletniej z... WIĘCEJ


Owoce morza - charakterystyka  i wartości odżywcze Owoce morza - charakterystyka i wartości odżywcze

26.11.2010

Owoce morza czyli po włosku "frutti di mare", czy też po angielsku "seafood" w ostatnim czasie zyskują coraz większe uznanie w oczach Polaków. Do niedawna z owocami morza... WIĘCEJ


Syrop glukozowo-fruktozowy - kontrowersyjny dodatek do żywności Syrop glukozowo-fruktozowy - kontrowersyjny dodatek do żywności

09.11.2010

W ostatnim czasie syrop glukozowo - fruktozowy wzbudza wiele kontrowersji i niestety jest on postrzegany przez coraz szerszą rzeszę naukowców jako sprawca wielu... WIĘCEJ


Zawartość tkanki tłuszczowej i wody w organizmie Zawartość tkanki tłuszczowej i wody w organizmie

25.10.2010

Ludzkie ciało składa się m.in. z tłuszczu i wody. Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ciała - amortyzuje stawy i chroni najważniejsze organy, pomaga... WIĘCEJ


Historia i rodzaje chleba Historia i rodzaje chleba

05.10.2010

Chleb jest to rodzaj pieczywa otrzymywanego z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki różnego gatunku i wody, poddanego najczęściej, ale nie zawsze,... WIĘCEJ


Insulina i leptyna - hormony zarządzające zasobami energetycznymi organizmu Insulina i leptyna - hormony zarządzające zasobami energetycznymi organizmu

08.09.2010

Jak ważne jest spożywanie pokarmów, niech świadczy fakt, że jelita jako jedyny organ poza mózgiem mają komórki neuronowe, które niezależnie zarządzają procesami wchłaniania... WIĘCEJ


Historia alkoholu, metabolizm alkoholu, fakty i mity o alkoholu Historia alkoholu, metabolizm alkoholu, fakty i mity o alkoholu

31.08.2010

Słowo alkohol pochodzi najprawdopodobniej od któregoś z dwóch słów arabskich: al-kuhl (antymon, delikatny, drobny proszek) lub al-ghoul (zły duch). W oparciu o badania... WIĘCEJ


Wzdęcia brzucha - przyczyny i jak im zapobiegać Wzdęcia brzucha - przyczyny i jak im zapobiegać

13.08.2010

Wzdęcia brzucha, które są częstymi dolegliwościami jamy brzusznej powstają gdy gromadzące się w jelitach płyny i gazy nie chcą się dalej przesuwać przez układ pokarmowy.... WIĘCEJ


Odwodnienie organizmu Odwodnienie organizmu

30.07.2010

Odwodnienie organizmu jest to stan organizmu, w którym zawartość wody jest mniejsza od wartości niezbędnej do funkcjonowania. Odwodnienie może stwarzać zagrożenie życia dla... WIĘCEJ


Pomidory - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Pomidory - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

07.07.2010

Pomidory - to bogate pod względem wartości odżywczych i niskokaloryczne warzywa z rodziny psiankowatych, pochodzące z Ameryki Południowej. Dzikie formy tej rośliny można... WIĘCEJ


Wartości odżywcze wołowiny i przeznaczenie kulinarne elementów wołowych Wartości odżywcze wołowiny i przeznaczenie kulinarne elementów wołowych

29.06.2010

Wołowina należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych, o czym decyduje podstawowy skład chemiczny oraz zawartość składników egzogennych. Wołowina jest... WIĘCEJ


Jedzmy ryby morskie! Jedzmy ryby morskie!

11.06.2010

Obserwacja obcych nacji bywa kształcąca. Dowiedli tego skandynawscy naukowcy w latach 60., kiedy bacznie przyjrzeli się Eskimosom. Zauważyli, że mieszkańcy Grenlandii nie... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 |   »


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »