Dzisiaj jest: Piątek, 24.05.2019 Imieniny: Joanny i Zuzanny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5844

MENU



SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Spożycie soli kuchennej a zdrowie Spożycie soli kuchennej a zdrowie

05.03.2009

Typowa polska dieta dostarcza zbyt dużo chlorku sodu (NaCl), czyli popularnej soli kuchennej. Średnio spożywamy jej w granicach 15 g dziennie. Światowa Organizacja Zdrowia... WIĘCEJ


Kawa i jej wpływ na zdrowie Kawa i jej wpływ na zdrowie

20.02.2009

Nazwa kawy wywodzi się z arabskiego słowa "kahwa" lub tureckiego "kakve" - Arabowie znali kawę od czasów średniowiecza, a do Europy przybyła ona w 1644 roku i od tamtej... WIĘCEJ


Co powinno znaleźć się na etykiecie produktu Co powinno znaleźć się na etykiecie produktu

13.02.2009

Informacje umieszczane na opakowaniach żywności są przeznaczone dla nas, konsumentów i mają ułatwić nam dokonanie właściwego wyboru oraz zakupu produktu zgodnego z naszymi... WIĘCEJ


Tran i jego właściwości Tran i jego właściwości

04.02.2009

Tran jest to ciekły tłuszcz otrzymywany z niektórych ryb i ssaków morskich. Jest jasnożółtą, oleistą cieczą, z charakterystycznym zapachem i smakiem. Obecnie często... WIĘCEJ


Efekt jo-jo - co to jest i jak zapobiegać Efekt jo-jo - co to jest i jak zapobiegać

31.01.2009

Efektem jo-jo nazywamy wahania masy (wagi) ciała polegające na następującym kolejno po sobie chudnięciu i tyciu. W trakcie stosowania niskoenergetycznej diety ulega... WIĘCEJ


Mąka - rodzaje, typy, zastosowanie Mąka - rodzaje, typy, zastosowanie

30.01.2009

Mąka jest to powszechnie stosowany produkt do wyrobu pieczywa i ciast powstały poprzez silne rozdrobnienie ziarna zbóż lub innych roślin. Im bielsza jest mąka, tym bardziej... WIĘCEJ


Miód - rodzaje i właściwości Miód - rodzaje i właściwości

02.01.2009

Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Właściwości bakteriobójcze i uodparniające miodu są znane już od bardzo... WIĘCEJ


Suplementy witamin nie takie zdrowe Suplementy witamin nie takie zdrowe

31.12.2008

Ostrożnie z suplementami diety. Zamiast pomagać, mogą szkodzić. Preparaty z witaminą C znacznie zmniejszają skuteczność działania niektórych leków - dowodzą amerykańscy... WIĘCEJ


Sok, nektar, napój - czym się różnią? Sok, nektar, napój - czym się różnią?

29.12.2008

Najwartościowszy sok to ten świeży, wyciśnięty z dojrzałych owoców lub warzyw w domu. Zawiera wszystkie najcenniejsze składniki. Niestety, nawet przechowywany w lodówce już... WIĘCEJ


Oliwa z oliwek - rodzaje i wpływ na zdrowie Oliwa z oliwek - rodzaje i wpływ na zdrowie

29.12.2008

Drzewa oliwne były uprawiane od czasów starożytnych. Pierwsze uprawy powstały we wschodniej części regionu śródziemnomorskiego. Największym producentem oliwy z oliwek w... WIĘCEJ


Smażenie Smażenie

27.12.2008

Smażenie jest to proces obróbki termicznej żywności polegający na ogrzewaniu potrawy w środowisku oleju lub tłuszczu, podgrzanego do temperatury powyżej 100ºC, najczęściej... WIĘCEJ


Czym różni się kefir od jogurtu Czym różni się kefir od jogurtu

11.12.2008

Napoje z mleka poddanego ukwaszeniu przez bakterie fermentacji mlekowej, z ewentualnym współdziałaniem drożdży, stanowią od niepamiętnych czasów formę utrwalonych postaci... WIĘCEJ


Co poprawia, a co pogarsza wchłanianie witamin i minerałów Co poprawia, a co pogarsza wchłanianie witamin i minerałów

11.12.2008

Wchłanianie jest to proces zachodzący w przewodzie pokarmowym, głównie w jelicie cienkim, polegający na wnikaniu końcowych produktów trawienia białek, tłuszczów i... WIĘCEJ


Alergia pokarmowa Alergia pokarmowa

11.12.2008

Nieżyt nosa, biegunki, wymioty, obrzęki krtani, objawy astmatyczne, zmiany skórne w postaci wyprysku lub pokrzywki mogą być reakcjami alergicznymi. Problem alergii... WIĘCEJ


Zatrucia grzybami Zatrucia grzybami

11.12.2008

Polska jest krajem o szczególnie dużej liczbie zatruć grzybami, co wynika zapewne z powszechności zbierania ich w środowisku naturalnym. W krajach zachodnich, gdzie grzyby... WIĘCEJ


Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) w żywności Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) w żywności

11.12.2008

Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) - są to wszystkie substancje występujące w żywności, które ograniczają bądź uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych lub... WIĘCEJ


Metody utrwalania żywności Metody utrwalania żywności

10.12.2008

Przez pojęcie utrwalanie żywności rozumiemy: wstrzymanie tkankowych procesów biochemicznych (np. ciemnienia enzymatycznego), niedopuszczenie do rozwoju i działalności... WIĘCEJ


Co zrobić aby zapobiec stratom witamin Co zrobić aby zapobiec stratom witamin

08.12.2008

Zawartość witamin w żywności zmniejsza się podczas przechowywania, przygotowywania i obróbki termicznej. Tylko zawartość witaminy D i H pozostaje niezmienna. Straty witamin... WIĘCEJ


Probiotyki i prebiotyki Probiotyki i prebiotyki

08.12.2008

Ludzkie jelito grube zawiera ponad 200 gatunków bakterii. Obecnie naukowcy badają skutki oddziaływania różnych gatunków bakterii na stan i funkcjonowanie układu... WIĘCEJ


Woda mineralna a woda źródlana - różnice Woda mineralna a woda źródlana - różnice

07.12.2008

Na półkach sklepowych spotykamy różnego rodzaju wody mineralne i źródlane popularnie określane jako wody mineralne. Różnią się one jednak zawartością składników mineralnych... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 |   »


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »