Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2019 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5840

MENU



SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Niedokrwistość (anemia) - rodzaje i dietoterapia Niedokrwistość (anemia) - rodzaje i dietoterapia

09.12.2018

Niedokrwistość (anemia) to stan chorobowy, który charakteryzuje się zmniejszeniem stężenia hemoglobiny (białko zawarte w czerwonych krwinkach transportujące tlen),... WIĘCEJ


Żywokost - właściwości i zastosowanie Żywokost - właściwości i zastosowanie

07.12.2018

Żywokost lekarski jest rośliną należącą do rodziny ogórecznikowatych, pospolicie występującą. Należy do bylin osiągających wysokość od zaledwie 30 cm do aż 1,5 metra.... WIĘCEJ


Śledź - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Śledź - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

05.12.2018

Śledź bałtycki jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb morskich dostępnych w Polsce. Śledź bałtycki jest podgatunkiem śledzia atlantyckiego (oceanicznego) (łac.... WIĘCEJ


Polewka - nie tylko czarna! - skarb (staro)polskiej kuchni Polewka - nie tylko czarna! - skarb (staro)polskiej kuchni

03.12.2018

W kuchni staropolskiej mianem polewki określano zupę, która nie posiadała swoistej nazwy, ani receptury, tak jak żur czy rosół. Polewki były lekkimi, postnymi zupami w... WIĘCEJ


Herbata rooibos - właściwości zdrowotne Herbata rooibos - właściwości zdrowotne

01.12.2018

Rooibos, czerwonokrzew afrykański (z języka afrikaans rooi czerwony, bos krzew) to endemiczna roślina, która uprawiana jest jedynie na terenach Republiki Południowej... WIĘCEJ


Im większa nadwaga, tym szybciej chudniesz - z czego to wynika? Im większa nadwaga, tym szybciej chudniesz - z czego to wynika?

29.11.2018

W procesie odchudzania pierwszy etap zwalczania nadwagi jest związany z bardzo szybkim tempem chudnięcia. Niemniej po około 3-4 tygodniach stosowania diety waga może się... WIĘCEJ


Barwniki z grupy Southampton - charakterystyka i wpływ na zdrowie Barwniki z grupy Southampton - charakterystyka i wpływ na zdrowie

27.11.2018

Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności celem nadania konkretnej barwy produktom i urozmaicenia ich asortymentu lub przywrócenia barwy, która została utracona... WIĘCEJ


Wypoczynek w SPA - korzyści prozdrowotne i dostępne zabiegi Wypoczynek w SPA - korzyści prozdrowotne i dostępne zabiegi

25.11.2018

Nie wiesz jak spędzić weekend? Pomyśl o pobycie w SPA. Zabiegi wykonywane w salonie SPA wpływa nie tylko na samopoczucie, ale również na zdrowie. Wymiar i zakres tego... WIĘCEJ


Owsianki, jaglanki - przepisy na szybkie i odżywcze śniadania Owsianki, jaglanki - przepisy na szybkie i odżywcze śniadania

23.11.2018

Śniadanie to zazwyczaj pierwszy posiłek w ciągu dnia. Niestety jest ono bardzo często pomijane ze względu na poranny pośpiech lub brak czasu. Często również zamiast... WIĘCEJ


Zanieczyszczenia żywności formaldehydem - źródła i skutki zdrowotne Zanieczyszczenia żywności formaldehydem - źródła i skutki zdrowotne

21.11.2018

Zgodnie z definicją zanieczyszczenia żywności to wszystkie substancje, które nie zostały dodane celowo do produktu, ale znajdują się w nim na skutek pozostałości preparatów... WIĘCEJ


Dieta w leczeniu dny moczanowej Dieta w leczeniu dny moczanowej

19.11.2018

Dna moczanowa znana też jako: artretyzm, skaza moczanowa lub podagra to schorzenie, które objawia się powtarzającym zapaleniem stawów w skutek odkładania się w nich złogów... WIĘCEJ


Produkty pszczele - zastosowanie i właściwości Produkty pszczele - zastosowanie i właściwości

17.11.2018

Miód oraz inne produkty pozyskiwane z pracy pszczół są znane od tysiącleci. Pszczoły zapylają rośliny uprawne oraz dziko żyjące, dzięki czemu przyczyniają się do... WIĘCEJ


Zmęczenie fizyczne, psychiczne czy chroniczne? - objawy, profilaktyka i leczenie Zmęczenie fizyczne, psychiczne czy chroniczne? - objawy, profilaktyka i leczenie

15.11.2018

Zmęczenie pojawia się po pracy, jako skutek stresu, albo nadmiernego pobudzenia. Czasami trudno określić jego źródło, a częstotliwość występowania zaczyna budzić niepokój.... WIĘCEJ


Kuchnia kanaryjska, czyli co warto spróbować na Wyspach Kanaryjskich Kuchnia kanaryjska, czyli co warto spróbować na Wyspach Kanaryjskich

13.11.2018

Wyspy Kanaryjskie (w języku hiszpańskim Islas Canarias, angielskim Canary Islands) to archipelag górzystych wysp pochodzenia wulkanicznego należących terytorialnie do... WIĘCEJ


Jak odżywiają się polscy studenci? Sposoby na zdrowe odżywianie z małym budżetem Jak odżywiają się polscy studenci? Sposoby na zdrowe odżywianie z małym budżetem

11.11.2018

Przeciętny polski student nie je zdrowo, ale wśród rzeszy kształcących się osób są i tacy, którzy podążają za zdrowymi trendami, wybierając produkty niezawierające pustych... WIĘCEJ


Masło kakaowe i jego wykorzystanie w pielęgnacji skóry Masło kakaowe i jego wykorzystanie w pielęgnacji skóry

09.11.2018

Masło kakaowe to tłuszcz otrzymywany z dojrzałych ziaren kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.). Jest to drzewo, które pochodzi z tropikalnych, wilgotnych terenów Ameryki... WIĘCEJ


Źródła motywacji i inspiracji dla odchudzających się. Jak przekonać bliską osobę do odchudzania? Źródła motywacji i inspiracji dla odchudzających się. Jak przekonać bliską osobę do odchudzania?

07.11.2018

Nadwaga i otyłość to problemy estetyczne, ale jednocześnie poważne problemy zdrowotne. Poruszanie tematu przybrania na wadze przez rodzica, dziecko, albo partnera lub inną... WIĘCEJ


Kolagen i jego znaczenie w organizmie Kolagen i jego znaczenie w organizmie

05.11.2018

Kolagen (grec. colla-klej, genno-produkować) to białko, które stanowi 30% wszystkich białek w ludzkim organizmie. Jest obecne we wszystkich tkankach i narządach, głównie w... WIĘCEJ


7 sposobów na kaszę mannę - ciepły i pożywny deser na jesień 7 sposobów na kaszę mannę - ciepły i pożywny deser na jesień

03.11.2018

Kasza manna występuje na sklepowych półkach w dwóch postaciach - jako kasza manna błyskawiczna oraz w zdrowszej, jasnożółtej postaci, która wymaga dłuższego gotowana, ale... WIĘCEJ


Efekt uzupełniania się aminokwasów, czyli jak odpowiednio komponować posiłki? Efekt uzupełniania się aminokwasów, czyli jak odpowiednio komponować posiłki?

01.11.2018

Aminokwasy białkowe to związki chemiczne wchodzące w skład białek, w których połączone są ze sobą za pomocą wiązań peptydowych. Większość aminokwasów białkowych organizm... WIĘCEJ


  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | . . . . | 62 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »