Dzisiaj jest: Wtorek, 22.10.2019 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

MENU



SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Soki warzywno-owocowe, które oczyszczają organizm i dodają energii Soki warzywno-owocowe, które oczyszczają organizm i dodają energii

12.10.2019

Soki owocowe i warzywne są cennym źródłem witamin i minerałów. Spożywanie świeżo wyciśniętych soków każdego dnia dodaje energii, poprawia kondycję skóry i włosów oraz... WIĘCEJ


Rodzaje zatruć pokarmowych, ich przyczyny i objawy Rodzaje zatruć pokarmowych, ich przyczyny i objawy

08.10.2019

Zatrucia pokarmowe to zaburzenia funkcji organizmu, które spowodowane są przez zawarte w żywności toksyny mikroorganizmów lub związki chemiczne. Wyróżnić można zatrucia... WIĘCEJ


Pomysły kulinarne na dania z dyni Pomysły kulinarne na dania z dyni

06.10.2019

Sezon jesienny to pora kiedy w sklepach, na targach oraz na naszych stołach panuje królowa wszystkich warzyw - dynia. Roślina ta pochodzi z Ameryki Środkowej, a jej owoce... WIĘCEJ


Cukier, nadmiar kofeiny i wysoko przetworzona żywność - sprzymierzeńcy depresji Cukier, nadmiar kofeiny i wysoko przetworzona żywność - sprzymierzeńcy depresji

04.10.2019

Depresja jest chorobą, w przebiegu której dużą rolę odgrywa odpowiednie odżywianie. Naukowcy wytypowali szereg składników odżywczych, które korzystnie wpływają na proces... WIĘCEJ


Lipa - właściwości zdrowotne i zastosowanie Lipa - właściwości zdrowotne i zastosowanie

02.10.2019

Lipa (Lipa tilia) to rodzaj drzew z rodziny lipowatych, wśród których najpopularniejsze są dwa gatunki - lipa drobnolistna (T. cordata Mill.) oraz lipa szerokolistna (T.... WIĘCEJ


Skutki niedoborów witamin z grupy B Skutki niedoborów witamin z grupy B

30.09.2019

Witaminy z grupy B to rozpuszczalne w wodzie i nierozpuszczalne w tłuszczach substancje chemiczne niezbędne do zachowania prawidłowych procesów metabolicznych w organizmie.... WIĘCEJ


8 ćwiczeń na ujędrnienie ramion, czyli sposób na tzw. „motylki” 8 ćwiczeń na ujędrnienie ramion, czyli sposób na tzw. „motylki”

29.09.2019

Ramiona pozbawione jędrności nie prezentują się dobrze. Obwisła część zwana „motylkami” to jeden z głównych kompleksów osób niepoświęcających uwagi ćwiczeniom wzmacniającym... WIĘCEJ


Przegląd serów holenderskich Przegląd serów holenderskich

25.09.2019

Holandia to państwo, które większości kojarzy się z wiatrakami, tulipanami, rowerami, drewnianymi chodakami oraz aromatycznymi, pysznymi i tradycyjnymi serami. Nic... WIĘCEJ


6 roślin, które usuwają nadmiar wody z organizmu 6 roślin, które usuwają nadmiar wody z organizmu

23.09.2019

Nadmiar wody w organizmie to problem, który dotyczy wielu kobiet. Mogą go powodować czynniki fizjologiczne, w tym wahania hormonalne, a także czynniki zewnętrzne, w tym... WIĘCEJ


Kwasy tłuszczowe omega-3 i ich znaczenie dla organizmu Kwasy tłuszczowe omega-3 i ich znaczenie dla organizmu

21.09.2019

Tłuszcze, które dostarczamy wraz z pożywieniem są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz nienasyconych kwasów... WIĘCEJ


Wpływ czynników klimatycznych na sposób żywienia Wpływ czynników klimatycznych na sposób żywienia

19.09.2019

Życie oraz wszelka działalność człowieka zależą w głównej mierze od środowiska, w którym przebywa. Warunki środowiskowe (wilgotność powietrza, rodzaj roślinności,... WIĘCEJ


Profesjonalna deska serów - wybór serów, akcesoriów i odpowiedniego trunku Profesjonalna deska serów - wybór serów, akcesoriów i odpowiedniego trunku

15.09.2019

Deskę serów można podać na lunch, kiedy pojawią się niespodziewani goście lub jako przystawkę. W restauracji deska serów jest podawana między sałatkami a daniem głównym,... WIĘCEJ


Pigwa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki. Przepisy na przetwory z pigwy Pigwa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki. Przepisy na przetwory z pigwy

13.09.2019

Pigwa pospolita wywodzi się z obszarów Azji Mniejszej, Zakaukazia i południowo-wschodniej Arabii. W Polsce zadomowiła się głównie jako roślina ozdobna, podobnie jak... WIĘCEJ


Produkty, które pomogą pozbyć się nadmiaru tłuszczu trzewnego (wokół brzucha) Produkty, które pomogą pozbyć się nadmiaru tłuszczu trzewnego (wokół brzucha)

11.09.2019

Tłuszcz trzewny jest widoczny gołym okiem jako tzw. oponka na brzuchu. Zanim jednak pojawi się on w postaci zwiększonego obwodu w talii, osadza się na narządach... WIĘCEJ


Konserwanty w żywności - charakterystyka i wpływ na zdrowie Konserwanty w żywności - charakterystyka i wpływ na zdrowie

09.09.2019

Konserwanty (substancje konserwujące) to związki chemiczne przedłużające okres przydatności żywności do spożycia przez zabezpieczenie ich przed zepsuciem i rozkładem... WIĘCEJ


Kwas hialuronowy w pielęgnacji skóry Kwas hialuronowy w pielęgnacji skóry

07.09.2019

Kwas hialuronowy (gr. hyalos - szkło) (ang. hyaluronic acid HA) to związek chemiczny, który wyizolowano po raz pierwszy w 1934 roku ze szklistego ciała oka bydląt. Kwas... WIĘCEJ


Wzdęcia i gazy jelitowe - przyczyny i naturalne sposoby ich zwalczania Wzdęcia i gazy jelitowe - przyczyny i naturalne sposoby ich zwalczania

05.09.2019

Gazy jelitowe są naturalnie obecne w świetle jelita. Mogą one pochodzić z fermentacji jelitowej, zachodzącej w jelicie grubym oraz z zewnątrz - tworzy je bowiem także... WIĘCEJ


Pomysły kulinarne na zupy krem Pomysły kulinarne na zupy krem

03.09.2019

Lato i jesień to pory roku, kiedy w naszych ogrodach i warzywniakach znaleźć można różnorodne sezonowe warzywa. Są one doskonałym materiałem na przygotowanie zup krem,... WIĘCEJ


Złogi jelitowe - jak bezpiecznie i skutecznie oczyścić z nich organizm Złogi jelitowe - jak bezpiecznie i skutecznie oczyścić z nich organizm

01.09.2019

Złogi w jelitach, zwane też kamieniami kałowymi, powstają w następstwie zaparć. Chcąc pozbyć się kamieni kałowych, należy wykorzystać metody podobne do tych, które znajdują... WIĘCEJ


Jakie właściwości lecznicze mają przyprawy i zioła stosowane w kuchni? Jakie właściwości lecznicze mają przyprawy i zioła stosowane w kuchni?

31.08.2019

Przyprawy i zioła wykorzystywane w kuchni, takie jak gałka muszkatołowa, cynamon, kurkuma, kmin rzymskie, imbir, czosnek, bazylia, tymianek i rozmaryn, charakteryzują się... WIĘCEJ


«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 67 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »