Dzisiaj jest: Poniedziałek, 17.06.2019 Imieniny: Laury i Adolfa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

MENU



SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Kapusta pekińska (pekinka) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Kapusta pekińska (pekinka) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

11.10.2018

Kapusta właściwa pekińska (Brassica rapa L. subsp. pekinensis) jest podgatunkiem z rodziny warzyw kapustnych. Wyróżnia się wydłużonym kształtem i luźno ułożonymi liśćmi o... WIĘCEJ


Herbata Teh Pandan (pandanowa) i jej właściwości zdrowotne Herbata Teh Pandan (pandanowa) i jej właściwości zdrowotne

09.10.2018

Herbata Teh Pandan to herbata otrzymywana z liści pandanu pałaciowego (Pandanus amarylifolius). Drzewo to występuje na podmokłych i bagiennych wybrzeżach morskich Oceanu... WIĘCEJ


Zdrowe przekąski w podróży - 12 przepisów dla małych i dużych łasuchów Zdrowe przekąski w podróży - 12 przepisów dla małych i dużych łasuchów

07.10.2018

Po jakie produkty najczęściej sięgamy w czasie podróży? Zarówno mali, jaki dorośli podróżnicy najczęściej sięgają po rogalika, drożdżówkę, albo batonika, żeby dodać sobie... WIĘCEJ


Nadwaga jako skutek uboczny terapii hormonami - fakty i mity Nadwaga jako skutek uboczny terapii hormonami - fakty i mity

05.10.2018

Niektóre leki hormonalne mogą powodować nadwagę. Mowa o glikokortykoidach, tabletkach antykoncepcyjnych i hormonalnej terapii zastępczej w okresie menopauzy. Hormony są... WIĘCEJ


Naturalne glinki - przegląd i działanie pielęgnacyjne Naturalne glinki - przegląd i działanie pielęgnacyjne

03.10.2018

Glinki to materiał ilasty, który podobnie jak borowina zaliczany jest do paleoidów naturalnych, powstałych w wyniku długotrwałych procesów biologicznych i geologicznych. W... WIĘCEJ


Kawa mielona, rozpuszczalna i z kapsułek - różnice i wartość odżywcza Kawa mielona, rozpuszczalna i z kapsułek - różnice i wartość odżywcza

01.10.2018

Kawie są przypisywane właściwości lecznicze. Jej ziarna są bardzo cenione nie tylko przez przemysł spożywczy, ale również przez koncerny farmaceutyczne i kosmetyczne.... WIĘCEJ


Wzbogacanie żywności i powody fortyfikacji żywności Wzbogacanie żywności i powody fortyfikacji żywności

29.09.2018

Produkty żywnościowe oprócz naturalnie występujących składników odżywczych zawierać mogą witaminy i składniki mineralne dodane w wyniku wzbogacania. Fortyfikacja (ang.... WIĘCEJ


Witamina B3 (PP) - funkcje, zapotrzebowanie i źródła Witamina B3 (PP) - funkcje, zapotrzebowanie i źródła

27.09.2018

Witamina B3 znana też jako witamina PP i niacyna należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. O witaminie B3 mówi się też jako o kwasie nikotynowym i nikotynamidzie.... WIĘCEJ


Dobre samopoczucie od natury Dobre samopoczucie od natury

26.09.2018

Czy przestrzeganie zasad dietetycznych jest jednoznaczne z pozbawieniem się ulubionych smaków? Nic bardziej błędnego! Zdrowa dieta ma na celu dostarczać nam niezbędnych... WIĘCEJ


8 korzyści z codziennego spaceru (30 minutowego), które mogą zaskoczyć 8 korzyści z codziennego spaceru (30 minutowego), które mogą zaskoczyć

25.09.2018

Spacerowanie nie jest intensywnym wysiłkiem fizycznym, ale nawet taka umiarkowana aktywność może przynieść organizmowi duże korzyści. Podstawowym założeniem jest... WIĘCEJ


Gospodarka wapniowo-fosforanowa organizmu i jej wpływ na układ kostny Gospodarka wapniowo-fosforanowa organizmu i jej wpływ na układ kostny

23.09.2018

Zachowanie przez organizm stałego stanu równowagi, czyli homeostazy jest możliwe dzięki mechanizmom utrzymującym organizm w stanie równowagi. Mechanizmy regulacji... WIĘCEJ


7 domowych metod na zgagę 7 domowych metod na zgagę

21.09.2018

Zgaga należy do często występujących dolegliwości. Uczucie pieczenia i palenia w gardle i przełyku jest bardzo nieprzyjemne, niemniej można je złagodzić stosując domowe... WIĘCEJ


Olejki naturalne i ich wykorzystanie do pielęgnacji ciała Olejki naturalne i ich wykorzystanie do pielęgnacji ciała

19.09.2018

Oleje roślinne dzięki wykazywaniu działania pielęgnacyjnego dla skóry, włosów i paznokci, oprócz wykorzystania w gastronomii, znajdują też zastosowanie w kosmetologii. Po... WIĘCEJ


Język - o czym świadczy jego wygląd? Język - o czym świadczy jego wygląd?

17.09.2018

Choć może się to wydawać mało prawdopodobne, wygląd języka wiele mówi o stanie zdrowia. W medycynie wschodniej badanie wyglądu tego mięśnia jamy ustnej to jedno z... WIĘCEJ


Surowy (zimnotłoczony) olej palmowy - przedstawiamy korzyści z jego stosowania Surowy (zimnotłoczony) olej palmowy - przedstawiamy korzyści z jego stosowania

15.09.2018

Olej palmowy jest tropikalnym produktem dostępny w wersji surowej (olej zimnotłoczony) i utwardzonej (olej rafinowany). Olej palmowy może korzystnie wpłynąć na zdrowie, ale... WIĘCEJ


Kwas szczawiowy - charakterystyka, źródła i działanie antyodżywcze Kwas szczawiowy - charakterystyka, źródła i działanie antyodżywcze

13.09.2018

Składniki pokarmowe oprócz składników odżywczych, sensorycznych czy balastowych zawierają również substancje antyodżywcze, które mogą utrudniać wykorzystywanie składników... WIĘCEJ


Żółcień chinolinowa - substancja, która pobudza aktywność dzieci i zaburza koncentrację Żółcień chinolinowa - substancja, która pobudza aktywność dzieci i zaburza koncentrację

11.09.2018

Żółcień chinolinowa jest barwnikiem spożywczym nadającym produktom zielonkawo-żółty odcień (na przykład galaretkom, pastylkom i cukierkom łagodzącym ból gardła, syropom,... WIĘCEJ


Pomysły kulinarne na bakłażan Pomysły kulinarne na bakłażan

09.09.2018

Bakłażan, znany też jako oberżyna, psianka podłużna, gruszka miłosna, bakman, albo jajko krzewiaste należy do roślin z rodziny psiankowatych. Bakłażan (Solanum melongena)... WIĘCEJ


Borowina i jej wykorzystanie w pielęgnacji skóry Borowina i jej wykorzystanie w pielęgnacji skóry

07.09.2018

Borowina, nazywana też „czarnym złotem” jest rodzajem torfu, który należy do peloidów. Peloidy to związki, które wykorzystywane są w celach leczniczych po zmieszaniu z... WIĘCEJ


Czkawka - przyczyny i leczenie Czkawka - przyczyny i leczenie

05.09.2018

Czkawka jest dolegliwością, która może w niektórych sytuacjach wywołać poczucie wstydu i zażenowania oraz pewnego dyskomfortu. Zazwyczaj czkawka nie jest groźna, ale może... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | . . . . | 62 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »