Dzisiaj jest: Czwartek, 19.09.2019 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

MENU



SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Surowy (zimnotłoczony) olej palmowy - przedstawiamy korzyści z jego stosowania Surowy (zimnotłoczony) olej palmowy - przedstawiamy korzyści z jego stosowania

15.09.2018

Olej palmowy jest tropikalnym produktem dostępny w wersji surowej (olej zimnotłoczony) i utwardzonej (olej rafinowany). Olej palmowy może korzystnie wpłynąć na zdrowie, ale... WIĘCEJ


Kwas szczawiowy - charakterystyka, źródła i działanie antyodżywcze Kwas szczawiowy - charakterystyka, źródła i działanie antyodżywcze

13.09.2018

Składniki pokarmowe oprócz składników odżywczych, sensorycznych czy balastowych zawierają również substancje antyodżywcze, które mogą utrudniać wykorzystywanie składników... WIĘCEJ


Żółcień chinolinowa - substancja, która pobudza aktywność dzieci i zaburza koncentrację Żółcień chinolinowa - substancja, która pobudza aktywność dzieci i zaburza koncentrację

11.09.2018

Żółcień chinolinowa jest barwnikiem spożywczym nadającym produktom zielonkawo-żółty odcień (na przykład galaretkom, pastylkom i cukierkom łagodzącym ból gardła, syropom,... WIĘCEJ


Pomysły kulinarne na bakłażan Pomysły kulinarne na bakłażan

09.09.2018

Bakłażan, znany też jako oberżyna, psianka podłużna, gruszka miłosna, bakman, albo jajko krzewiaste należy do roślin z rodziny psiankowatych. Bakłażan (Solanum melongena)... WIĘCEJ


Borowina i jej wykorzystanie w pielęgnacji skóry Borowina i jej wykorzystanie w pielęgnacji skóry

07.09.2018

Borowina, nazywana też „czarnym złotem” jest rodzajem torfu, który należy do peloidów. Peloidy to związki, które wykorzystywane są w celach leczniczych po zmieszaniu z... WIĘCEJ


Czkawka - przyczyny i leczenie Czkawka - przyczyny i leczenie

05.09.2018

Czkawka jest dolegliwością, która może w niektórych sytuacjach wywołać poczucie wstydu i zażenowania oraz pewnego dyskomfortu. Zazwyczaj czkawka nie jest groźna, ale może... WIĘCEJ


Sterole roślinne (fitosterole) i ich właściwości prozdrowotne Sterole roślinne (fitosterole) i ich właściwości prozdrowotne

03.09.2018

Sterole roślinne (fitosterole) to składniki błon komórkowych roślin. Pod względem budowy chemicznej oraz pełnionych funkcji są analogami cholesterolu, który występuje w... WIĘCEJ


Płatki owsiane - pomagają budować mięśnie i modelować ciało Płatki owsiane - pomagają budować mięśnie i modelować ciało

01.09.2018

Gdyby zapytać przeciętnego konsumenta o to, jakie składniki odżywcze są najważniejsze dla budowy mięśni, odpowie, że są to proteiny. Białka w istocie odgrywają ogromną rolę... WIĘCEJ


Przyczyny zaburzeń snu Przyczyny zaburzeń snu

31.08.2018

Zaburzenia snu stają się jednym z problemów zdrowotnych spędzających sen z powiek zarówno młodych osób, jak i seniorów. Przyczyn zaburzeń snu może być wiele - tak jak... WIĘCEJ


Aloes i jego zdrowotne właściwości Aloes i jego zdrowotne właściwości

29.08.2018

Aloes to roślina lecznicza, która została szczególnie doceniona przez producentów kosmetyków. Wcześniej była wykorzystywana przed medycynę ludową. Cenne właściwości aloesu... WIĘCEJ


Trening typu split (dzielony) Trening typu split (dzielony)

27.08.2018

Podczas gdy trening Full Body Workout zakłada angażowanie każdej grupy mięśni podczas jednej sesji ćwiczeń, trening typu split opiera się na kształtowaniu poszczególnych... WIĘCEJ


Makrela i makrela wędzona - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Makrela i makrela wędzona - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

25.08.2018

Makrela to jedna z ryb, po którą Polacy sięgają szczególnie często. Upodobaliśmy sobie zwłaszcza makrelę wędzoną - nie wędzona nie cieszy się aż tak dużą popularnością.... WIĘCEJ


Co się dzieje w organizmie, kiedy spożywamy tylko dwa posiłki dziennie? Co się dzieje w organizmie, kiedy spożywamy tylko dwa posiłki dziennie?

23.08.2018

Spożywanie posiłków zbyt rzadko wiąże się z reguły ze spożywaniem bardzo obfitych porcji. Nawet trzy posiłki dziennie obecnie są uznawane za minimum - zalecana ilość... WIĘCEJ


Inozytol, czyli witamina B8 - funkcje, zapotrzebowanie i źródła Inozytol, czyli witamina B8 - funkcje, zapotrzebowanie i źródła

21.08.2018

Inozytol (a tak naprawdę jego izometryczna forma myo-inozytol) znany także jako witamina B8 jest wyjątkowym związkiem odżywczym. Jego niezwykły charakter wiąże się z tym,... WIĘCEJ


Przejadłeś się? Sprawdź, co możesz zrobić Przejadłeś się? Sprawdź, co możesz zrobić

19.08.2018

Przejedzenie się dopada nas nie tylko w święta. „Po drodze” są jeszcze przecież wszystkie urodziny, wakacyjne wyjazdy, spotkania ze znajomymi… Czasem pofolgujemy sobie na... WIĘCEJ


Resweratrol i jego właściwości zdrowotne Resweratrol i jego właściwości zdrowotne

17.08.2018

Czy resweratrol może uchronić przed chorobami serca? Takie wnioski wysnuto kilkanaście lat temu, gdy zaczęto badać dietę Francuzów. Jak wiadomo, Francuzi nie stronią od... WIĘCEJ


Dieta trzustkowa - co można jeść, gdy choruje trzustka? Dieta trzustkowa - co można jeść, gdy choruje trzustka?

15.08.2018

Kiedy trzustka nie pracuje prawidłowo, dieta powinna mieć zdecydowanie lekkostrawny charakter. Jadłospis nie powinien polegać na głodówce - zalecane jest spożywanie pięciu... WIĘCEJ


Croissanty podane w zdrowy sposób - 7 pomysłów na francuskie śniadanie Croissanty podane w zdrowy sposób - 7 pomysłów na francuskie śniadanie

13.08.2018

Croissanty - rogaliki z francuskiego ciasta, pieczone tradycyjnie bez nadzienia, pojawił się we Francji w XIX wieku. Za jego twórcę uznaje się Augusta Zanga. Współcześnie... WIĘCEJ


Czarny bez - kalorie, wartości odżywcze, właściwości lecznicze i ciekawostki Czarny bez - kalorie, wartości odżywcze, właściwości lecznicze i ciekawostki

11.08.2018

Czarny bez (łac. Sambucus nigra) został doceniony przez medycynę ludową, za to dziś, gdy nasze apteczki są pełne medykamentów, został nieco zapomniany. Warto jednak nieco... WIĘCEJ


Nici dentystyczne - dlaczego warto ich używać? Nici dentystyczne - dlaczego warto ich używać?

09.08.2018

Stomatolodzy zalecają używanie nici dentystycznych. Regularne nitkowanie zębów regularnie jest bardzo istotnym elementem pielęgnacji i higieny uzębienia. Używanie nici... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | . . . . | 62 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »