Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

MENU



SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Kalamina w pielęgnacji skóry Kalamina w pielęgnacji skóry

05.02.2021

Właściwości lecznicze, pielęgnacyjne i odżywcze kalaminy doceniano już w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji. Kosmetyk ten jest wytwarzany z hemimorfitu, czyli kalaminu.... WIĘCEJ


Kwas elagowy i jego właściwości prozdrowotne. Gdzie go znajdziemy? Kwas elagowy i jego właściwości prozdrowotne. Gdzie go znajdziemy?

03.02.2021

Kwas elagowy to naturalna substancja z grupy polifenoli, należąca do kwasów fenolowych. Kwas elagowy występuje głównie w owocach i orzechach. Jest wyjątkowo pomocna w... WIĘCEJ


Charakterystyka roślin strączkowych Charakterystyka roślin strączkowych

01.02.2021

Rośliny (warzywa) strączkowe to surowce roślinne, które stosowane są chętnie w gastronomii na całym świecie. Stanowią pożądany składnik dań obiadowych, sałatek oraz dań... WIĘCEJ


Tradycyjny rosół. Jakie ma właściwości i jak go przyrządzić? Tradycyjny rosół. Jakie ma właściwości i jak go przyrządzić?

30.01.2021

Rosół uważany jest za tradycyjne polskie danie. Gości nie tylko na stołach Polaków, lecz także w innych krajach. Rosół dobrze smakuje, a także leczy. Spożywamy go zazwyczaj... WIĘCEJ


Betulina - charakterystyka i właściwości lecznicze Betulina - charakterystyka i właściwości lecznicze

27.01.2021

Betulina jest jednym z najczęściej spotykanych w przyrodzie triterpenów. Została znaleziona w 200 gatunkach różnych roślin, m.in. w tkankach leszczyny, grabu i olchy.... WIĘCEJ


Dieta w stwardnieniu rozsianym (SM) Dieta w stwardnieniu rozsianym (SM)

25.01.2021

Stwardnienie rozsiane to przewlekła choroba neurologiczna, która cechuje się występowaniem stanów zapalnych oraz zaburzeniem funkcji układu odpornościowego. Schorzenie może... WIĘCEJ


Kuchnia bałkańska Kuchnia bałkańska

23.01.2021

Kuchnia bałkańska kształtowała się na przestrzeni wieków. Z tego względu jest bardzo różnorodna. Charakteryzuje się świeżymi, miejscowymi produktami, a mieszkańcy Półwyspu... WIĘCEJ


Wątróbka - czy jest zdrowa? Kalorie i wartości odżywcze Wątróbka - czy jest zdrowa? Kalorie i wartości odżywcze

21.01.2021

Wątróbka to jedne z najtańszych podrobów. Niektórzy za nią przepadają, a inni wprost przeciwnie - nie odważą się jej nawet spożyć. Wątróbka zawiera pełnowartościowe białko,... WIĘCEJ


Miedź - funkcje, zapotrzebowanie i źródła Miedź - funkcje, zapotrzebowanie i źródła

19.01.2021

Miedź stanowi jeden z głównych mikroelementów w ludzkim organizmie. Jej zawartość w organizmie szacuje się na ok. 1,4-2,1 mg na każdy kilogram masy ciała. Zlokalizowana... WIĘCEJ


Kwiat lotosu. Charakterystyka, właściwości i zastosowanie w kosmetyce Kwiat lotosu. Charakterystyka, właściwości i zastosowanie w kosmetyce

17.01.2021

Kwiat lotosu jest bez wątpienia jedną z najpiękniejszych, a zarazem najstarszych roślin Wschodu. To symbol czystości, skromności, mądrości. Pięknie ozdabia ogrody, i ma... WIĘCEJ


Kuchnia kanadyjska Kuchnia kanadyjska

15.01.2021

Kuchnia kanadyjska to połączenie wielu smaków, tradycji i kultur. Dania i potrawy różnią się od siebie w zależności od regionu kraju. W kuchni kanadyjskiej można zauważyć... WIĘCEJ


Produkty odświeżające oddech Produkty odświeżające oddech

13.01.2021

Istnieją proste sposoby, które mogą pomóc w łagodzeniu przykrego oddechu. Niektóre produkty mogą zmniejszać i zwalczać przykry zapach z ust. Na liście produktów, walczących... WIĘCEJ


Termiczne metody utrwalania żywności Termiczne metody utrwalania żywności

11.01.2021

Utrwalanie termiczne żywności ma na celu zwiększenie jej bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz długości przydatności do spożycia. Dzięki działaniu wysokiej lub niskiej... WIĘCEJ


Lamblioza (giardioza) - objawy, rozpoznanie i leczenie zakażenie lamblią Lamblioza (giardioza) - objawy, rozpoznanie i leczenie zakażenie lamblią

09.01.2021

Lamblioza (giardioza) jest pasożytniczą chorobą, która może przenosić się drogą pokarmową, np. poprzez zjedzenie zanieczyszczonej żywności, ale nie tylko. Jest jedną z... WIĘCEJ


Dieta w leczeniu dyslipidemii Dieta w leczeniu dyslipidemii

07.01.2021

Dyslipidemia jest chorobą, która powoduje zaburzenia gospodarki lipidowej organizmu. Wiąże się z nieprawidłowością zarówno w ilości, jak i budowie lipidów. Jej wystąpienie... WIĘCEJ


Skórka pomarańczowa, cytrynowa i z limonki - właściwości i zastosowanie. Przepisy na domową skórkę z cytrusów Skórka pomarańczowa, cytrynowa i z limonki - właściwości i zastosowanie. Przepisy na domową skórkę z cytrusów

05.01.2021

Skórka pomarańczowa, cytrynowa i z limonki to zdaniem wielu osób idealny dodatek do świątecznych wypieków. Skórki mają olejki eteryczne, które nadają potrawom wyjątkowego i... WIĘCEJ


Zastosowanie laktoferyny w kosmetologii Zastosowanie laktoferyny w kosmetologii

03.01.2021

Laktoferyna jest białkiem serwatkowym mleka, które należy do grupy glikoprotein. Występuje zarówno w mleku ludzkim, jak i krowim. Jej największe ilości znajdują się jednak... WIĘCEJ


Czynniki kształtujące sposób żywienia społeczeństwa Czynniki kształtujące sposób żywienia społeczeństwa

01.01.2021

Sposób żywienia to zespół zachowań, składający się z wielu czynników, który jest związany z wyborem żywności i jego konsumpcją. Wszystkie zachowania dotyczą rodzajów... WIĘCEJ


Pomysły kulinarne na dania z kalafiora Pomysły kulinarne na dania z kalafiora

31.12.2020

Kalafior to popularne warzywo, które zachwyca swoim smakiem, łatwością przyrządzenia i wysokimi walorami odżywczymi. Wykorzystywany jest w wielu potrawach min. sałatkach,... WIĘCEJ


Zanieczyszczenia biologiczne żywności Zanieczyszczenia biologiczne żywności

29.12.2020

Zanieczyszczenie żywności to każda substancja, która nie została dodana celowo, jednak występuje jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin, hodowli zwierząt... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | . . . . | 62 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »