Dzisiaj jest: Środa, 20.11.2019 Imieniny: Feliksa i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

MENU



SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Rosa miodowa (miód spadziowy) i jej właściwości zdrowotne Rosa miodowa (miód spadziowy) i jej właściwości zdrowotne

25.03.2018

Miód spadziowy znany także pod nazwą rosy miodowej posiada wyjątkowe właściwości lecznicze. W ostatnich latach dużo mówiło się o miodzie manuka i jego niezwykłym działaniu.... WIĘCEJ


Skórki od owoców i warzyw. Jeść czy nie jeść? Skórki od owoców i warzyw. Jeść czy nie jeść?

23.03.2018

Z jednej strony wiele mówi się o tym, że to pod skórką kryje się najwięcej witamin i nie powinniśmy ich obierać, z drugiej jednak ciągle jesteśmy straszeni ilością... WIĘCEJ


Najbardziej trujące rośliny na świecie i ich działanie - sprawdź, czego unikać Najbardziej trujące rośliny na świecie i ich działanie - sprawdź, czego unikać

21.03.2018

Rośliny przystosowały się do obrony przed szkodnikami poprzez wykształcenie pewnych mechanizmów. Jednym z nich jest produkcja toksycznych związków chemicznych. Zatrucia... WIĘCEJ


Proso, sorgo, banany i bataty - czyli jak wygląda dieta mieszkańców afrykańskich wiosek Proso, sorgo, banany i bataty - czyli jak wygląda dieta mieszkańców afrykańskich wiosek

19.03.2018

Zastanawialiście się, czym żywią się mieszkańcy afrykańskich wiosek oglądając jeden z filmów dokumentalnych National Geographic prezentujący obyczaje plemion Bantu, albo... WIĘCEJ


Dieta przy insulinooporności. Na co musisz zwrócić uwagę? Dieta przy insulinooporności. Na co musisz zwrócić uwagę?

17.03.2018

Insulinooporność dotyczy coraz większej ilości osób, ale niewiele z nich poza leczeniem farmakologicznym wdraża też odpowiednią dietę. To duży błąd! Tak naprawdę dieta i... WIĘCEJ


Poczuj smak wakacji - spróbuj przysmaków na bazie egzotycznych owoców Poczuj smak wakacji - spróbuj przysmaków na bazie egzotycznych owoców

15.03.2018

Pinacolada i smoothie z mango to orzeźwiające koktajle, które przygotowujemy na bazie tropikalnych owoców, zwykle w sezonie letnim. Dlatego kojarzą się głównie z wakacjami... WIĘCEJ


Dlaczego kofeina przestała na mnie działać? Objawy przedawkowania kofeiny. Jak pić kawę aby pobudzała? Dlaczego kofeina przestała na mnie działać? Objawy przedawkowania kofeiny. Jak pić kawę aby pobudzała?

13.03.2018

Kofeina to cudowny dar natury - niemniej kiedy przekroczymy pewien poziom spożycia więcej z niej szkody niż pożytku. Przedstawiamy jaki są objawy przedawkowania kofeiny... WIĘCEJ


Rukiew wodna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Rukiew wodna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

11.03.2018

Popularność rukwi wodnej zmalała na przestrzeni wieków; dziś niewiele osób wie, jak w ogóle wygląda i smakuje rukiew, a także co się z nią robi. Warto uzupełnić braki... WIĘCEJ


Masło klarowane - dlaczego jest lepsze od zwykłego? Masło klarowane - dlaczego jest lepsze od zwykłego?

09.03.2018

Masło klarowane (ghee, ghi) jest szczególnie popularne w medycynie ajuwerdyjskiej, stosowanej zwłaszcza w Indiach. W Polsce również jest ono dostępne w sklepach, ale warto... WIĘCEJ


Częste delegacje, wyjazdy i wakacje - jak radzić sobie z dietą? Częste delegacje, wyjazdy i wakacje - jak radzić sobie z dietą?

07.03.2018

Wielu z nas jako postanowienie noworoczne, obiecuje sobie, że w nadchodzących miesiącach będzie lepiej się odżywiać. Niestety szybko po okresie świąteczno-noworocznym... WIĘCEJ


Soki i koktajle owocowe - fruktozowa bomba czy witalność w płynie? Obalamy mity! Soki i koktajle owocowe - fruktozowa bomba czy witalność w płynie? Obalamy mity!

05.03.2018

Witalność kojarzy się głównie z witaminami, a te - ze smacznym owocami. Właśnie takie skojarzenia zostały ukształtowane głównie przez reklamy soków i etykiety z informacją... WIĘCEJ


Karotenoidy - właściwości, podział i występowanie w żywności Karotenoidy - właściwości, podział i występowanie w żywności

03.03.2018

Karotenoidom zawdzięczamy żółtą, pomarańczową i czerwoną barwę owoców, warzyw ale także występują w drożdżach, rybach, skorupiakach, karotenoidy nadają też barwę piórom,... WIĘCEJ


Ślimaki we francuskim wydaniu, czyli winniczek na talerzu Ślimaki we francuskim wydaniu, czyli winniczek na talerzu

01.03.2018

Jednym z najbardziej charakterystycznych, klasycznych dań francuskiej kuchni są ślimaki. Potrawa budząca kontrowersje została spopularyzowana dopiero w XIX wieku. Duży... WIĘCEJ


Lipofobia. Skąd się bierze lęk przed spożywaniem tłuszczu? Lipofobia. Skąd się bierze lęk przed spożywaniem tłuszczu?

27.02.2018

Choć sama lipofobia jest zjawiskiem powszechnym, to jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej istnienia. W sklepach popularna jest przecież sprzedaż odchudzonego... WIĘCEJ


Jaką wybrać szczoteczkę manualną czy elektryczną (obrotową, soniczną, ultradźwiękową)? Jaką wybrać szczoteczkę manualną czy elektryczną (obrotową, soniczną, ultradźwiękową)?

25.02.2018

Na rynku są dostępne różne rodzaje szczoteczek do zębów - manualne oraz elektryczne - wśród których wyróżniamy: obrotowe (rotacyjne i rotacyjno-pulsacyjne), soniczne i... WIĘCEJ


Nadpsute warzywa i owoce - lepiej ich nie jedz! Nadpsute warzywa i owoce - lepiej ich nie jedz!

23.02.2018

Konsument widząc nadpsute warzywo lub owoc, albo wyrzuci je od razu, albo (żeby nie marnować jedzenia) odkroi zepsutą część i zje pozostałą. W tym przypadku lepiej... WIĘCEJ


L-glutamina, wzmocnienie nie tylko dla mięśni i jelit L-glutamina, wzmocnienie nie tylko dla mięśni i jelit

21.02.2018

Stosowanie aminokwasów jest dość powszechne u kulturystów, przeciętny człowiek ma jednak o nich niewielkie pojęcie. A szkoda, bo aminokwasy takie jak l-glutamina mają... WIĘCEJ


Dieta korporacyjna - jak i czym "żywią się" pracownicy korporacji Dieta korporacyjna - jak i czym "żywią się" pracownicy korporacji

20.02.2018

Dieta korporacyjna rozumiana jako sposób odżywiania się pracowników korporacji jest bardzo zróżnicowana - każdy je jak chce, na co ma ochotę i jeżeli ma czas. W korporacji... WIĘCEJ


Grzyby shiitake - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Grzyby shiitake - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

18.02.2018

Znane głównie dzięki medycynie chińskiej, która uważa je za naturalne lekarstwo na wiele chorób, od niedawna docenione również w Europie - grzyby shiitake stają się coraz... WIĘCEJ


Jak powstaje szynka parmeńska - walory i sposoby podania Jak powstaje szynka parmeńska - walory i sposoby podania

16.02.2018

Prosciutto di Parma, Parma ham - czyli szynka parmeńska - wspaniały, jedyny w swoim rodzaju włoski przysmak mięsny. Ten rodzaj szynki produkowany jest w okolicy Parmy... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | . . . . | 62 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »