Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.09.2019 Imieniny: Edyty i Kornela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

MENU



SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Skwalen - charakterystyka i właściwości prozdrowotne Skwalen - charakterystyka i właściwości prozdrowotne

17.06.2019

Skwalen jest nienasyconym węglowodorem, triterpenem, lipidem, który obecny jest w płaszczu lipidowym ludzkiej skóry. Jest on metabolicznym prekursorem cholesterolu oraz... WIĘCEJ


Biegunka podróżnych - jak jej uniknąć podczas wakacji? Biegunka podróżnych - jak jej uniknąć podczas wakacji?

15.06.2019

Biegunka podróżnych jest chorobą objawiającą się problemami żołądkowo-jelitowymi. Jej nazwa wywodzi się stąd, że do zakażenia dochodzi zwykle w czasie podróży. Główną... WIĘCEJ


Jak zrobić naturalny domowy krem z filtrem przeciwsłonecznym do opalania Jak zrobić naturalny domowy krem z filtrem przeciwsłonecznym do opalania

13.06.2019

Coraz wyższe temperatury oraz trwający sezon wakacyjny zachęcają do tego by spędzać czas na świeżym powietrzu uprawiając sport lub odpoczywając na słońcu. To dzięki... WIĘCEJ


Redukcja tkanki tłuszczowej. Zbyt niski poziom zagraża zdrowiu Redukcja tkanki tłuszczowej. Zbyt niski poziom zagraża zdrowiu

11.06.2019

Tkanka tłuszczowa występuje u zwierząt i ludzi bezpośrednio pod skórą. Jej struktura jest zbudowana z komórek lipidowych (adipocytów), preadipocytów, makrofagów, leukocytów... WIĘCEJ


Pitaja (smoczy owoc) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Pitaja (smoczy owoc) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

09.06.2019

Pitaja (smoczy owoc) to owoc kaktusów z rodzajów Hylocereus oraz Stenocereus. Pitaja pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, a jej właściwości zdrowotne znane były już... WIĘCEJ


Kwas fitynowy (fitowy) - działanie antyodżywcze i prozdrowotne Kwas fitynowy (fitowy) - działanie antyodżywcze i prozdrowotne

07.06.2019

Składniki pokarmowe oprócz składników odżywczych, balastowych czy sensorycznych zawierają także substancje antyodżywcze, które mogą utrudniać wykorzystywanie składników... WIĘCEJ


Aktywni żyją dłużej: rodzaje sportu wpływające na długość życia Aktywni żyją dłużej: rodzaje sportu wpływające na długość życia

05.06.2019

Duńscy naukowcy z Copenhagen City Heart przeprowadzili badanie z udziałem biegaczy, którego wyniki okazały się zaskakujące. Zespół naukowców doszedł do wniosku, że poprzez... WIĘCEJ


Przegląd serów włoskich Przegląd serów włoskich

03.06.2019

Włochy są państwem, które słynie z doskonałych w smaku potraw, kawy, wina i przede wszystkim serów. Zwiedzając zabytki słonecznej Italii, poznając język, kulturę i... WIĘCEJ


Produkty i składniki zakłócające regenerację wątroby Produkty i składniki zakłócające regenerację wątroby

01.06.2019

Wątroba jako jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka. Do czynników zakłócających proces jego regeneracji należą czynniki toksyczne, wirusy, leki i alkohol oraz... WIĘCEJ


Czym są dieta bogato i ubogoresztkowa oraz jakie są wskazania do ich stosowania Czym są dieta bogato i ubogoresztkowa oraz jakie są wskazania do ich stosowania

30.05.2019

Dieta bogatoresztkowa i ubogoresztkowa to rodzaje modyfikacji diety podstawowej, które dostosowują się do potrzeb żywieniowych danej osoby. Dieta bogato- i ubogoresztkowa... WIĘCEJ


Pożywne i dietetyczne dania dla dwojga Pożywne i dietetyczne dania dla dwojga

29.05.2019

Gotowanie na co dzień, podobnie jak codzienne spożywanie dań w restauracji może zakończyć się przybraniem na wadze, chyba że spożywane dania są jednocześnie pożywne i... WIĘCEJ


Ból zęba może świadczyć nie tylko o próchnicy Ból zęba może świadczyć nie tylko o próchnicy

27.05.2019

Ból zęba jest bardzo dotkliwy, zwykle promieniuje na całą twarz i głowę, co rodzi potrzebę szybkiego skonsultowania się z lekarzem stomatologiem. Bóle zęba najczęściej są... WIĘCEJ


Catering dietetyczny na polskim rynku - wady i zalety Catering dietetyczny na polskim rynku - wady i zalety

26.05.2019

Catering dietetyczny może być dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie mają czasu na przyrządzanie posiłków. Życie w ciągłym pośpiechu powoduje, że wiele osób chętniej sięga... WIĘCEJ


Groch (groszek) cukrowy i łuskowy - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Groch (groszek) cukrowy i łuskowy - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

22.05.2019

Groch zwyczajny (Pisum sativum L.) łuskowy (oraz groszek zielony, czyli niedojrzała forma grochu zwyczajnego), to warzywo pochodzące z rodziny roślin bobowatych. Groch jest... WIĘCEJ


Olejek lawendowy - właściwości i zastosowanie Olejek lawendowy - właściwości i zastosowanie

20.05.2019

Olejek lawendowy (Oleum Lavandulae) to olejek eteryczny otrzymywany z kwiatostanów lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia) oraz lawendy szerokolistnej (Lavandula... WIĘCEJ


Serki topione - jak powstają i co się kryje w ich składzie Serki topione - jak powstają i co się kryje w ich składzie

18.05.2019

Serki topione to jedne z najchętniej wybieranych produktów do smarowania pieczywa, tostów, czy naleśników. Na rynku znaleźć można szeroki wybór smaków (z ziołami, łososiem,... WIĘCEJ


Schody zamiast windy, spacer zamiast komunikacji miejskiej Schody zamiast windy, spacer zamiast komunikacji miejskiej

16.05.2019

W ostatnich latach nasila się problem otyłości i nadwagi w społeczeństwie i to w skali globalnej, choć najgorsze statystyki dotyczą tzw. krajów „Zachodu”. Do przyczyn tej... WIĘCEJ


Słodzone napoje - jak szkodzą zdrowiu dzieciom i dorosłym Słodzone napoje - jak szkodzą zdrowiu dzieciom i dorosłym

14.05.2019

Słodzone napoje - gazowane i niegazowane, zazwyczaj też kolorowe i pseudo soki są w większości bombą bezwartościowych kalorii. Oznacza to, że codzienne spożywanie tych... WIĘCEJ


Co należy wiedzieć o lecytynie Co należy wiedzieć o lecytynie

12.05.2019

Lecytyna (gr. lekithos, czyli żółtko jaja) jest mieszaną różnych związków pochodzenia naturalnego o charakterze lipidowym. Chemiczna nazwa lecytyny to fosfatydylocholina. W... WIĘCEJ


Zasady żywienia w chorobie wrzodowej Zasady żywienia w chorobie wrzodowej

10.05.2019

Choroba wrzodowa (morbus ulcerosus ventriculi et duodeni), inaczej wrzody trawienne, to występowanie ubytków w błonach śluzowych żołądka oraz dwunastnicy. Choroba wrzodowa... WIĘCEJ


  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | . . . . | 63 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »