Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

MENU



SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

15 przepisów kulinarnych na zupy chłodniki - idealne w upalne dni 15 przepisów kulinarnych na zupy chłodniki - idealne w upalne dni

10.08.2019

Jadłospis w upalne dni powinien opierać się głównie na pokarmach płynnych, które ochłodzą organizm i pozwolą odetchnąć. Dlatego w tym przypadku idealnie sprawdzą się zupy.... WIĘCEJ


Olej kokosowy w pielęgnacji skóry i włosów Olej kokosowy w pielęgnacji skóry i włosów

08.08.2019

Olej kokosowy to olej roślinny, który otrzymywany jest w procesie tłoczenia wysuszonego miąższu palmy kokosowej (Cocos nucifera L.) z rodziny Arecaceae. Palma ta rośnie na... WIĘCEJ


Ortoreksja, pregoreksja, alkoreksja - rodzaje zaburzeń odżywiania i ich charakterystyka Ortoreksja, pregoreksja, alkoreksja - rodzaje zaburzeń odżywiania i ich charakterystyka

06.08.2019

Zaburzenia odżywiania to jednostki chorobowe, które charakteryzują się zaburzeniami łaknienia na podłożu psychicznym. Zaburzenia odżywiania skutkują najczęściej zmianą masy... WIĘCEJ


Burrito, taco, quesadilla, enchilada - czym się różnią? Sprawdź przepisy Burrito, taco, quesadilla, enchilada - czym się różnią? Sprawdź przepisy

04.08.2019

Burrito, taco, quesadilla i enchilada są daniami wywodzącymi się z kuchni meksykańskiej, mającymi korzenie w kuchni hiszpańskiej. Podstawą każdego z dań jest placek zwany... WIĘCEJ


Dieta probiotyczna dr Perricone’a - zasady, korzyści i zagrożenia Dieta probiotyczna dr Perricone’a - zasady, korzyści i zagrożenia

02.08.2019

Dieta probiotyczna dr Perricone’a jest kuracją odchudzającą, opracowaną przez amerykańskiego dermatologa Nicholasa Perricone’a, z Uniwersytetu Michigan. Kuracja ma... WIĘCEJ


Znaczenie żywienia w profilaktyce osteoporozy Znaczenie żywienia w profilaktyce osteoporozy

31.07.2019

Osteoporoza (gr. „osteon” - kość i języka łacińskiego „porus” - ubytek) to choroba układu kostnego, charakteryzująca się osłabieniem odporności mechanicznej i zwiększonym... WIĘCEJ


Smażenie powietrzem, zamiast olejem - alternatywny zdrowszy rodzaj smażenia Smażenie powietrzem, zamiast olejem - alternatywny zdrowszy rodzaj smażenia

29.07.2019

Producenci sprzętu kuchennego prześcigają się we wprowadzaniu na rynek nowoczesnych technologii. Jako przykład można wskazać na urządzenia, które pozwalają na smażenie... WIĘCEJ


Olej rycynowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie Olej rycynowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie

27.07.2019

Olej (olejek) rycynowy, olej rącznikowy (Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi) to produkt pozyskiwany z nasion byliny rącznika pospolitego. Otrzymywany jest przez wyciskanie... WIĘCEJ


Aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko migreny. Jak osiągnąć taki efekt? Aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko migreny. Jak osiągnąć taki efekt?

25.07.2019

Migrena należy do przypadłości utrudniających prawidłowe funkcjonowanie i zmniejszających codzienną aktywność. Przewlekłe, migrenowe bóle głowy występują nawet u ok. 20%... WIĘCEJ


Mity diety wegańskiej, czyli dlaczego nie należy się jej bać Mity diety wegańskiej, czyli dlaczego nie należy się jej bać

23.07.2019

Dieta wegańska to sposób żywienia wykluczający spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego (mięsa, jaj, produktów mlecznych). Opiera się ona na spożywaniu produktów... WIĘCEJ


Pistacje, quinoa i inne źródła białka roślinnego. 15 produktów dostarczających proteiny do organizmu Pistacje, quinoa i inne źródła białka roślinnego. 15 produktów dostarczających proteiny do organizmu

21.07.2019

Białko jest składnikiem odżywczym pełniącym funkcje budulcowe, regulacyjne i energetyczne w organizmie. W organizmie proteiny są „cięte” na aminokwasy, które są niezbędne... WIĘCEJ


Kardamon - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni Kardamon - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni

19.07.2019

Kardamon jest pikantną przyprawą pozyskiwaną z nasion rośliny o takiej samej nazwie, wywodzącej się z regionu Indii i Indonezji. W strąkach kardamonu o szorstkiej... WIĘCEJ


Wszechstronne zastosowanie sody oczyszczonej Wszechstronne zastosowanie sody oczyszczonej

17.07.2019

Soda oczyszczona to nazwa handlowa i zwyczajowa nieorganicznego związku wodorowęglanu sodu o wzorze chemicznym NaHCO3. Jako dodatek do żywności oznaczana jest również... WIĘCEJ


Dbaj o kręgosłup - ćwiczenia wzmacniające i stabilizujące Dbaj o kręgosłup - ćwiczenia wzmacniające i stabilizujące

15.07.2019

Kręgosłup składa się z 33-34 kręgów - 7 kręgów szyjnych (C), 12 kręgów piersiowych (Th), 5 kręgów lędźwiowych (L), 5 kręgów krzyżowych (S) i 4 do 5 kręgów guzicznych (Co),... WIĘCEJ


Tuńczyk - kalorie, wartości odżywcze, gatunki i ciekawostki Tuńczyk - kalorie, wartości odżywcze, gatunki i ciekawostki

13.07.2019

Tuńczyk to nazwa obejmująca kilkanaście gatunków drapieżnych ryb okoniowatych z rodziny makrelowatych. Tuńczyki występują w ciepłych wodach Oceanu Spokojnego, Indyjskiego,... WIĘCEJ


Satiating diet - jesz do syta i chudniesz. Poznaj jej zasady i jadłospis Satiating diet - jesz do syta i chudniesz. Poznaj jej zasady i jadłospis

11.07.2019

Większość diet kończy się niepowodzeniem między innymi dlatego, że osoba będąca na diecie odczuwa głód i ma apetyt na niezbyt zdrowe produkty. Właśnie dlatego osoby chcące... WIĘCEJ


Wegetariańskie dania, które zasmakują także mięsożercom Wegetariańskie dania, które zasmakują także mięsożercom

09.07.2019

Kto powiedział, że wegetariańskie dania są tylko dla wegetarian? Wege przysmaki powinny znaleźć się także w menu mięsożerców. Nadmiar mięsa w jadłospisie prowadzi do... WIĘCEJ


Pokrzywa - właściwości zdrowotne i zastosowanie Pokrzywa - właściwości zdrowotne i zastosowanie

07.07.2019

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest gatunkiem szeroko rozpowszechnionym. Występuje w stanie dzikim w Azji, Europie, Afryce oraz Ameryce Północnej. Rośnie w lasach, na... WIĘCEJ


Olej tamanu w pielęgnacji skóry Olej tamanu w pielęgnacji skóry

05.07.2019

Olej tamanu wytłaczany jest z nasion owoców drzewa tamanu (Calophyllum Inophyllum), które nazywane jest również Wawrzynem Aleksandryjskim. Rośnie ono w tropikalnych lasach... WIĘCEJ


Przegląd serów greckich Przegląd serów greckich

03.07.2019

Grecja to jeden z najczęściej wybieranych kierunków wakacyjnych przez turystów. Jest atrakcyjna ze względu na piękne plaże, śródziemnomorski klimat oraz starożytne zabytki,... WIĘCEJ


  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | . . . . | 63 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »