Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2019 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

MENU



SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Odwodnienie organizmu Odwodnienie organizmu

30.07.2010

Odwodnienie organizmu jest to stan organizmu, w którym zawartość wody jest mniejsza od wartości niezbędnej do funkcjonowania. Odwodnienie może stwarzać zagrożenie życia dla... WIĘCEJ


Pomidory - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Pomidory - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

07.07.2010

Pomidory - to bogate pod względem wartości odżywczych i niskokaloryczne warzywa z rodziny psiankowatych, pochodzące z Ameryki Południowej. Dzikie formy tej rośliny można... WIĘCEJ


Wartości odżywcze wołowiny i przeznaczenie kulinarne elementów wołowych Wartości odżywcze wołowiny i przeznaczenie kulinarne elementów wołowych

29.06.2010

Wołowina należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych, o czym decyduje podstawowy skład chemiczny oraz zawartość składników egzogennych. Wołowina jest... WIĘCEJ


Jedzmy ryby morskie! Jedzmy ryby morskie!

11.06.2010

Obserwacja obcych nacji bywa kształcąca. Dowiedli tego skandynawscy naukowcy w latach 60., kiedy bacznie przyjrzeli się Eskimosom. Zauważyli, że mieszkańcy Grenlandii nie... WIĘCEJ


Rzodkiewki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Rzodkiewki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

06.05.2010

Rzodkiewki, które uważane są za skarłowaciałą formę rzodkwi zostały wyhodowane przez egipskich rolników. Ich delikatny smak docenili Egipcjanie, gdzie były przysmakiem... WIĘCEJ


Zatrucia pokarmowe Zatrucia pokarmowe

14.04.2010

Zatruciem pokarmowym nazywamy ostre schorzenie przewodu pokarmowego, występujące w krótkim czasie po spożyciu potraw lub produktów spożywczych zawierających chorobotwórcze... WIĘCEJ


Historia nauki o żywieniu Historia nauki o żywieniu

30.03.2010

Odżywianie człowieka jest jednym z podstawowych warunków jego życia, rozwoju, zdrowia i sprawności fizycznej, a także źródłem satysfakcji z zaspokajania potrzeb socjalnych... WIĘCEJ


Rzeżucha - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Rzeżucha - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

11.03.2010

Pieprzyca siewna znana pod zwyczajową nazwą jako rzeżucha (taką nazwą będziemy się posługiwać w artykule), pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej... WIĘCEJ


Genetyczna otyłość u dzieci Genetyczna otyłość u dzieci

01.03.2010

Mają dopiero dziesięć lat, a już ważą 100 kilogramów. Chodzi o maluchy, które wzięły udział w badaniach brytyjskich naukowców z University of Cambridge i Wellcome Trust... WIĘCEJ


Co to jest żywność ekologiczna? Co to jest żywność ekologiczna?

22.02.2010

Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, której sposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Unii Europejskiej i oznacza między innymi... WIĘCEJ


Wymienniki węglowodanowe Wymienniki węglowodanowe

05.02.2010

W diecie osoby z cukrzycą szczególnie ważna jest ścisła regulacja ilości węglowodanów. Stosowanie wymienników węglowodanowych zwanych też jednostkami chlebowymi ułatwia... WIĘCEJ


Mity i fakty na temat odchudzania Mity i fakty na temat odchudzania

12.01.2010

Zdrowie jest nieodłącznie związane z odpowiednią wagę. Szczupła sylwetka nie tylko zapewni atrakcyjny wygląd i dobre samopoczucie, ale również pozwoli ustrzec się i... WIĘCEJ


Karp - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Karp - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

15.12.2009

Karp pochodzi z dalekiej Azji Wschodniej, począwszy od dorzecza Amuru (Rosja) poprzez Mandżurię (Chiny) na zlewni Mórz Aralskiego, Czarnego i Kaspijskiego skończywszy.... WIĘCEJ


Wolne rodniki Wolne rodniki

07.12.2009

Wolnymi rodnikami nazywamy wolne, niesparowane elektrony tlenu, które powstają w organizmie w wyniku przemian metabolicznych. Ich obecność ma związek z mechanizmami... WIĘCEJ


Slow food - czyli odpowiedź na fast food i styl życia Slow food - czyli odpowiedź na fast food i styl życia

20.11.2009

Angielskie słowo "fast" znaczy szybko, pośpiesznie, lekkomyślnie, a "food" to jedzenie, żywność. I taka właśnie jest nasza codzienność - żyjemy i jemy w pośpiechu, w sposób... WIĘCEJ


Oleje roślinne rafinowane - rodzaje i zastosowanie Oleje roślinne rafinowane - rodzaje i zastosowanie

12.11.2009

Oleje roślinne rafinowane pozyskiwane są z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek, kiełków roślinnych poddanych procesowi rafinacji, czyli oczyszczaniu. Podczas... WIĘCEJ


Czekolada - właściwości, historia, rodzaje i wartości odżywcze Czekolada - właściwości, historia, rodzaje i wartości odżywcze

29.10.2009

Czekolada ceniona jest głównie ze względu na wspaniałe walory smakowe, ale czekolada to nie tylko cukier, tłuszcz i zbędne kalorie, ale też źródło (przede wszystkim... WIĘCEJ


Co to jest nadwaga i otyłość, przyczyny i konsekwencje Co to jest nadwaga i otyłość, przyczyny i konsekwencje

13.10.2009

Nadwaga określa nadmiar tkanki tłuszczowej w organizmie, wybiegający ponad przyjęte normy i prowadzący w efekcie do przyrostu wagi ciała, natomiast otyłość jest to... WIĘCEJ


Brokuły - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Brokuły - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

21.09.2009

Brokuły to jednoroczne rośliny z rodziny krzyżowych. Pochodzą z regionu Morza Śródziemnego (Cypr) i były znane już w czasach starożytnych. Brokuły stały się popularne i... WIĘCEJ


Interakcje pomiędzy żywnością a lekami Interakcje pomiędzy żywnością a lekami

03.09.2009

Spożywane w trakcie leczenia pożywienie w znaczący sposób może wpływać na wchłanianie leków z przewodu pokarmowego. Zależy to głównie od ilości zawartych w nim węglowodanów... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 |   »


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »