Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2019 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

MENU



SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Przegląd serów francuskich Przegląd serów francuskich

24.04.2019

Zwiedzając francuskie zabytki, poznając język, kulturę i regionalną kuchnię nie sposób nie spróbować słynnych, tradycyjnych francuskich serów. Francja nie bez powodu... WIĘCEJ


Suplementy diety dla sportowców Suplementy diety dla sportowców

22.04.2019

Dostarczanie prawidłowej ilości energii oraz składników odżywczych zapewnia odpowiedni rozwój i funkcje organizmu człowieka. W wyniku zwiększonej aktywności fizycznej,... WIĘCEJ


Przyczyny przejadania się - co sprawia, że jesz za dużo? Przyczyny przejadania się - co sprawia, że jesz za dużo?

20.04.2019

Masz wrażenie, że ostatnio zjadasz zbyt duże porcje, albo nie odmawiasz dokładki, a przerwy między posiłkami wypełniasz chrupiąc słone przekąski lub delektując się słodkimi... WIĘCEJ


Jak powstają sery kwasowe (twarogowe) i podpuszczkowe? Jak powstają sery kwasowe (twarogowe) i podpuszczkowe?

18.04.2019

Ser to jeden najstarszych z produktów spożywczych wytwarzanych przez człowieka. Jego początki związane są z zapoczątkowaniem udomowienia i hodowli zwierząt. Legendy głoszą,... WIĘCEJ


Tanie przepisy na smaczny i sycący obiad Tanie przepisy na smaczny i sycący obiad

16.04.2019

Obiad powinien być odpowiednio sycący, a przy tym smaczny oraz przygotowany z relatywnie niedrogich składników. Poniżej przedstawiamy kilka potraw, które podbiją... WIĘCEJ


Domowe sposoby na kaszel suchy i mokry Domowe sposoby na kaszel suchy i mokry

14.04.2019

Kaszel jest odruchem obronnym organizmu umożliwiającym oczyszczenie dróg oddechowych z nadmiaru wydzieliny, albo z ciała obcego. Odruch polega na nabraniu głębokiego... WIĘCEJ


Lukrecja gładka - właściwości zdrowotne i zastosowanie Lukrecja gładka - właściwości zdrowotne i zastosowanie

12.04.2019

Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra L.) to bylina z rodziny roślin bobowatych. Glycyrrhiza pochodzi od greckich słów glykis - słodki, oraz rhiza - korzeń. Pierwsze nazwy... WIĘCEJ


Jak zredukować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego? Jak zredukować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego?

10.04.2019

Cukrzyca typu drugiego należy do najczęściej występującego typu cukrzycy w skali globalnej. Do głównych przyczyn cukrzycy typu drugiego należą upośledzenie wydzielania... WIĘCEJ


Pomysły kulinarne na śniadania z wykorzystaniem jajek Pomysły kulinarne na śniadania z wykorzystaniem jajek

08.04.2019

Jajka są jednym z najpopularniejszych produktów wykorzystywanych do przyrządzania śniadań na całym świecie. Najchętniej wybierane są w postaci jajecznicy, omletu lub... WIĘCEJ


Znaczenie witaminy B9 (kwasu foliowego) w diecie kobiet Znaczenie witaminy B9 (kwasu foliowego) w diecie kobiet

06.04.2019

Witamina B9 (powszechnie nazywana kwasem foliowym, znana też jest jako folan, kwas pteroiloglutaminowy, folacyna) jest jednym z niezbędnych składników odżywczych, który w... WIĘCEJ


Masło cupuacu w pielęgnacji skóry Masło cupuacu w pielęgnacji skóry

04.04.2019

Masło cupuacu (czyt. masło kupasu) nazywane brazylijskim kuzynem masła kakaowego, pozyskiwane jest z owoców drzewa cupuacu (Theobroma grandiflorum), które rośnie w... WIĘCEJ


Czy od „dietetycznego” jedzenia można przytyć? Czy od „dietetycznego” jedzenia można przytyć?

02.04.2019

Czy wiesz, że wskaźniki otyłości w społeczeństwie uległy zwiększeniu, kiedy do supermarketów trafiły produkty oznaczone określeniem „z obniżoną zawartością tłuszczu”?... WIĘCEJ


Kiedy alkohol przestaje być tylko przyjemnością - pierwsze objawy uzależnienia i przeciwdziałanie nałogowi Kiedy alkohol przestaje być tylko przyjemnością - pierwsze objawy uzależnienia i przeciwdziałanie nałogowi

31.03.2019

Objawy choroby alkoholowej w pierwszej fazie uzależnienia są trudne do zaobserwowania przez osoby z bliskiego otoczenia. W wielu przypadkach symptomy alkoholizmu są... WIĘCEJ


Dlaczego warto zrezygnować z niektórych płatków śniadaniowych i muesli Dlaczego warto zrezygnować z niektórych płatków śniadaniowych i muesli

29.03.2019

Coraz częściej podążając za modą na zdrowe odżywianie chcemy wybierać odżywcze, niskokaloryczne zbożowe produkty śniadaniowe. Sugerujemy się reklamami i informacjami... WIĘCEJ


Pomysły kulinarne na jarmuż Pomysły kulinarne na jarmuż

27.03.2019

Jarmuż jest odmianą kapusty charakteryzującą się długimi, pomarszczonymi liśćmi o karbowanych brzegach. Jarmuż jest dostępny w odcieniach zieleni, fioletowo-zielonym i... WIĘCEJ


Adaptogeny - czym są i jak wpływają na organizm Adaptogeny - czym są i jak wpływają na organizm

25.03.2019

„Adaptogen” (łac. adaptare - dopasowywać, dostosowywać) to termin pierwszy raz użyty przez lekarza Mikołaja Lazareva w 1947. Lazarev poszukiwał w swoich badaniach... WIĘCEJ


Fakty i mity o witaminie C Fakty i mity o witaminie C

23.03.2019

Witamina C to dla wielu z nas sposób na wzmocnienie organizmu, dlatego najchętniej sięgamy po nią w okresie osłabionej odporności np. w czasie jesienno-zimowej aury czy... WIĘCEJ


Odżywki z białkiem serwatkowym - na „masę” czy „redukcję”? Odżywki z białkiem serwatkowym - na „masę” czy „redukcję”?

23.03.2019

Odżywki z białkiem serwatkowym są dobrym wsparciem dla osób, które chcą budować masę mięśniową. Nie pozostają jednak obojętne dla osób, które dążą do zredukowania masy... WIĘCEJ


Kasza owsiana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Kasza owsiana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

21.03.2019

Kasza owsiana produkowana jest z ziaren owsa. Wyróżnić można kaszę owsianą z pełnych ziaren - pęczak owsiany oraz kaszę owsianą rozdrobnioną (łamaną), która powstaje z... WIĘCEJ


Zasady żywienia w kamicy nerkowej Zasady żywienia w kamicy nerkowej

19.03.2019

Kamica nerkowa to schorzenie, które dotyczy odkładania się w nerkach i drogach moczowych złogów w postaci kryształów lub kamieni nierozpuszczalnych w wodzie soli. W... WIĘCEJ


  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | . . . . | 64 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »