Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.12.2019 Imieniny: Euzebiusza i Zdzisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

MENU



SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Śliwki i suszone śliwki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Śliwki i suszone śliwki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

21.09.2011

Uprawa śliwek sięga odległych starożytnych czasów. Uważa się, że obecna śliwka europejska to połączenie tarniny (Prunus spinosa) i śliwy wiśniowej (Prunus cerasifera) - są... WIĘCEJ


Wegetarianizm - fakty i mity o "niejedzeniu" mięsa Wegetarianizm - fakty i mity o "niejedzeniu" mięsa

07.09.2011

Przeciętny Polak nie wyobraża sobie nie jeść mięsa. Dlatego też wegetarianie do dziś budzą w ludziach zdziwienie. Istnieje jednak kilka rodzajów wegetarianizmu. Najmniej... WIĘCEJ


Dieta cud, czyli sposób na … pogorszenie zdrowia Dieta cud, czyli sposób na … pogorszenie zdrowia

31.08.2011

Dieta. Słowo to wszystkim kojarzy się zapewne z odchudzaniem i wyrzeczeniami. Jednak dieta to najzwyczajniej w świecie sposób żywienia. To, co spożywamy każdego dnia możemy... WIĘCEJ


Makarony - historia, rodzaje makaronów, wartości odżywcze Makarony - historia, rodzaje makaronów, wartości odżywcze

11.08.2011

Za definicję makaronu przyjmuje się, iż jest to produkt wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj oraz innych składników o szerokiej wachlarzu kształtów i zastosowań.... WIĘCEJ


Trzy typy mikroflory jelitowej Trzy typy mikroflory jelitowej

14.07.2011

Niezależnie od wieku, płci czy narodowości, wszyscy mamy jeden z trzech możliwych rodzajów mikroflory jelitowej - informuje magazyn naukowy "Nature". Grupa badawcza miała... WIĘCEJ


Piwo - historia, produkcja piwa, gatunki, wartości odżywcze i ciekawostki Piwo - historia, produkcja piwa, gatunki, wartości odżywcze i ciekawostki

07.07.2011

Piwo jest to napój alkoholowy otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej słodu, wody, przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży piwowarskich, dodatku chmielu i innych... WIĘCEJ


Czarne jagody - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Czarne jagody - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

28.06.2011

Czarna jagoda (łacińska nazwa systematyczna Vaccinium myrtillus) jest gatunkiem należącym do rodziny wrzosowatych. Inne powszechnie stosowane nazwy tego samego owocu to:... WIĘCEJ


Sałata - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Sałata - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

07.06.2011

Sałata siewna pochodzi od dzikiego gatunku występującego w Indiach, Iranie i Azji Mniejszej. Sałata była już uprawiana w V i IV wieku p.n.e. w starożytnym Egipcie, Grecji i... WIĘCEJ


Ćwiczenia aerobowe i ćwiczenia anaerobowe Ćwiczenia aerobowe i ćwiczenia anaerobowe

26.05.2011

Ćwiczenia aerobowe czyli inaczej tlenowe (ang. aerobic exercises) i ćwiczenia anaerobowe czyli beztlenowe (ang. anaerobic exercises) otrzymały swoją nazwę od sposobu w jaki... WIĘCEJ


Porównanie składów: oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce Porównanie składów: oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce

06.05.2011

Tłuszcze jadalne są to tłuszcze, które może spożywać człowiek. Tłuszcze jadalne dzielimy na: roślinne, zwierzęce i mieszane. Pod względem chemicznym tłuszcze są to estry... WIĘCEJ


Alergia, alergia pokarmowa i alergeny reagujące krzyżowo Alergia, alergia pokarmowa i alergeny reagujące krzyżowo

20.04.2011

Termin alergia został użyty pierwotnie przez wiedeńskiego pediatrę i naukowca Klemensa von Pirqueta w 1906 roku. Alergia jest to nadmierna reakcja immunologiczna na antygen... WIĘCEJ


Ortoreksja Ortoreksja

05.04.2011

Ortoreksja zaczyna się całkiem niewinnie, podobnie jak wszystkie uzależnienia. Posiadając już pewną wiedzę na temat zdrowego odżywiania postanawiasz, że od tej pory nie... WIĘCEJ


Zdrowa kiszona kapusta i kiszone ogórki Zdrowa kiszona kapusta i kiszone ogórki

19.03.2011

Kiszenie lub też kwaszenie jest to utrwalanie surowców roślinnych przeznaczonych do spożycia (np. kapusty, ogórków) poprzez wytwarzający się kwas mlekowy (1%-1,5%) w wyniku... WIĘCEJ


Olej lniany tłoczony na zimno - właściwości i wartości odżywcze Olej lniany tłoczony na zimno - właściwości i wartości odżywcze

09.03.2011

Len jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i rejonu Morza Śródziemnego, gdzie uprawiany był od kilku tysięcy lat. Pierwsze udokumentowane... WIĘCEJ


Kiełki Kiełki

24.02.2011

Kiełki znane są od dawna, ale mimo to wciąż niezbyt powszechne na naszych talerzach. Wiele napisano o ich wartościach, łatwości w uprawie czy innych atutach, ale w Polsce... WIĘCEJ


Kiwi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Kiwi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

11.02.2011

Owoc kiwi, nazywany też chińskim agrestem rośnie na drzewiastym pnączu nazwanym Aktinidia, występującym w klimacie umiarkowanym. Istnieje około 60 gatunków tego pnącza, z... WIĘCEJ


Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC

27.01.2011

Antyoksydanty nazywane też przeciwutleniaczami albo antyutleniaczami to grupa związków chemicznych posiadających możliwość neutralizowania wolnych rodników tworzących się... WIĘCEJ


Substancje i żywność antyrakowa Substancje i żywność antyrakowa

07.01.2011

Choroby nowotworowe w państwach uprzemysłowionych stanowią jedne z głównych przyczyn zgonów. Rak jest chorobą, którą zgodnie wszyscy obawiamy się najbardziej. Jest tym... WIĘCEJ


Substancje rakotwórcze i mutagenne występujące w żywności Substancje rakotwórcze i mutagenne występujące w żywności

30.12.2010

Choroby nowotworowe stanowią jedną z najgroźniejszych plag współczesnej cywilizacji. Występowanie nowotworów u ludzi w dużym procencie jest uzależnione od czynników... WIĘCEJ


Mandarynki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Mandarynki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

11.12.2010

Mandarynka, czyli młodsza siostra pomarańczy, mniejsza ale słodsza, jak również łatwiejsza w obieraniu i dzieleniu. Mandarynka jest to gatunek rośliny wieloletniej z... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »