Dzisiaj jest: Czwartek, 12.12.2019 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

MENU



SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Syrop glukozowo-fruktozowy - kontrowersyjny dodatek do żywności Syrop glukozowo-fruktozowy - kontrowersyjny dodatek do żywności

09.11.2010

W ostatnim czasie syrop glukozowo - fruktozowy wzbudza wiele kontrowersji i niestety jest on postrzegany przez coraz szerszą rzeszę naukowców jako sprawca wielu... WIĘCEJ


Zawartość tkanki tłuszczowej i wody w organizmie Zawartość tkanki tłuszczowej i wody w organizmie

25.10.2010

Ludzkie ciało składa się m.in. z tłuszczu i wody. Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ciała - amortyzuje stawy i chroni najważniejsze organy, pomaga... WIĘCEJ


Historia i rodzaje chleba Historia i rodzaje chleba

05.10.2010

Chleb jest to rodzaj pieczywa otrzymywanego z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki różnego gatunku i wody, poddanego najczęściej, ale nie zawsze,... WIĘCEJ


Insulina i leptyna - hormony zarządzające zasobami energetycznymi organizmu Insulina i leptyna - hormony zarządzające zasobami energetycznymi organizmu

08.09.2010

Jak ważne jest spożywanie pokarmów, niech świadczy fakt, że jelita jako jedyny organ poza mózgiem mają komórki neuronowe, które niezależnie zarządzają procesami wchłaniania... WIĘCEJ


Historia alkoholu, metabolizm alkoholu, fakty i mity o alkoholu Historia alkoholu, metabolizm alkoholu, fakty i mity o alkoholu

31.08.2010

Słowo alkohol pochodzi najprawdopodobniej od któregoś z dwóch słów arabskich: al-kuhl (antymon, delikatny, drobny proszek) lub al-ghoul (zły duch). W oparciu o badania... WIĘCEJ


Wzdęcia brzucha - przyczyny i jak im zapobiegać Wzdęcia brzucha - przyczyny i jak im zapobiegać

13.08.2010

Wzdęcia brzucha, które są częstymi dolegliwościami jamy brzusznej powstają gdy gromadzące się w jelitach płyny i gazy nie chcą się dalej przesuwać przez układ pokarmowy.... WIĘCEJ


Odwodnienie organizmu Odwodnienie organizmu

30.07.2010

Odwodnienie organizmu jest to stan organizmu, w którym zawartość wody jest mniejsza od wartości niezbędnej do funkcjonowania. Odwodnienie może stwarzać zagrożenie życia dla... WIĘCEJ


Pomidory - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Pomidory - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

07.07.2010

Pomidory - to bogate pod względem wartości odżywczych i niskokaloryczne warzywa z rodziny psiankowatych, pochodzące z Ameryki Południowej. Dzikie formy tej rośliny można... WIĘCEJ


Wartości odżywcze wołowiny i przeznaczenie kulinarne elementów wołowych Wartości odżywcze wołowiny i przeznaczenie kulinarne elementów wołowych

29.06.2010

Wołowina należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych, o czym decyduje podstawowy skład chemiczny oraz zawartość składników egzogennych. Wołowina jest... WIĘCEJ


Jedzmy ryby morskie! Jedzmy ryby morskie!

11.06.2010

Obserwacja obcych nacji bywa kształcąca. Dowiedli tego skandynawscy naukowcy w latach 60., kiedy bacznie przyjrzeli się Eskimosom. Zauważyli, że mieszkańcy Grenlandii nie... WIĘCEJ


Rzodkiewki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Rzodkiewki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

06.05.2010

Rzodkiewki, które uważane są za skarłowaciałą formę rzodkwi zostały wyhodowane przez egipskich rolników. Ich delikatny smak docenili Egipcjanie, gdzie były przysmakiem... WIĘCEJ


Zatrucia pokarmowe Zatrucia pokarmowe

14.04.2010

Zatruciem pokarmowym nazywamy ostre schorzenie przewodu pokarmowego, występujące w krótkim czasie po spożyciu potraw lub produktów spożywczych zawierających chorobotwórcze... WIĘCEJ


Historia nauki o żywieniu Historia nauki o żywieniu

30.03.2010

Odżywianie człowieka jest jednym z podstawowych warunków jego życia, rozwoju, zdrowia i sprawności fizycznej, a także źródłem satysfakcji z zaspokajania potrzeb socjalnych... WIĘCEJ


Rzeżucha - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Rzeżucha - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

11.03.2010

Pieprzyca siewna znana pod zwyczajową nazwą jako rzeżucha (taką nazwą będziemy się posługiwać w artykule), pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej... WIĘCEJ


Genetyczna otyłość u dzieci Genetyczna otyłość u dzieci

01.03.2010

Mają dopiero dziesięć lat, a już ważą 100 kilogramów. Chodzi o maluchy, które wzięły udział w badaniach brytyjskich naukowców z University of Cambridge i Wellcome Trust... WIĘCEJ


Co to jest żywność ekologiczna? Co to jest żywność ekologiczna?

22.02.2010

Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, której sposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Unii Europejskiej i oznacza między innymi... WIĘCEJ


Wymienniki węglowodanowe Wymienniki węglowodanowe

05.02.2010

W diecie osoby z cukrzycą szczególnie ważna jest ścisła regulacja ilości węglowodanów. Stosowanie wymienników węglowodanowych zwanych też jednostkami chlebowymi ułatwia... WIĘCEJ


Mity i fakty na temat odchudzania Mity i fakty na temat odchudzania

12.01.2010

Zdrowie jest nieodłącznie związane z odpowiednią wagę. Szczupła sylwetka nie tylko zapewni atrakcyjny wygląd i dobre samopoczucie, ale również pozwoli ustrzec się i... WIĘCEJ


Karp - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Karp - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

15.12.2009

Karp pochodzi z dalekiej Azji Wschodniej, począwszy od dorzecza Amuru (Rosja) poprzez Mandżurię (Chiny) na zlewni Mórz Aralskiego, Czarnego i Kaspijskiego skończywszy.... WIĘCEJ


Wolne rodniki Wolne rodniki

07.12.2009

Wolnymi rodnikami nazywamy wolne, niesparowane elektrony tlenu, które powstają w organizmie w wyniku przemian metabolicznych. Ich obecność ma związek z mechanizmami... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »