Dzisiaj jest: Środa, 20.11.2019 Imieniny: Feliksa i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

MENU



SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Pokrzywa - właściwości zdrowotne i zastosowanie Pokrzywa - właściwości zdrowotne i zastosowanie

07.07.2019

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest gatunkiem szeroko rozpowszechnionym. Występuje w stanie dzikim w Azji, Europie, Afryce oraz Ameryce Północnej. Rośnie w lasach, na... WIĘCEJ


Olej tamanu w pielęgnacji skóry Olej tamanu w pielęgnacji skóry

05.07.2019

Olej tamanu wytłaczany jest z nasion owoców drzewa tamanu (Calophyllum Inophyllum), które nazywane jest również Wawrzynem Aleksandryjskim. Rośnie ono w tropikalnych lasach... WIĘCEJ


Przegląd serów greckich Przegląd serów greckich

03.07.2019

Grecja to jeden z najczęściej wybieranych kierunków wakacyjnych przez turystów. Jest atrakcyjna ze względu na piękne plaże, śródziemnomorski klimat oraz starożytne zabytki,... WIĘCEJ


Substancje bioaktywne - charakterystyka i właściwości zdrowotne Substancje bioaktywne - charakterystyka i właściwości zdrowotne

01.07.2019

Składniki (substancje) bioaktywne to różnorodne związki nieodżywcze pochodzące z produktów żywnościowych, które oddziałują na organizm człowieka przez usprawnianie procesów... WIĘCEJ


Balon żołądkowy - remedium na otyłość Balon żołądkowy - remedium na otyłość

29.06.2019

Balon żołądkowy jest metodą prowadzącą do zmniejszenia wagi ciała u osób chorych na otyłość. Balon po wprowadzeniu do żołądka zostaje wypełniony płynem, co w konsekwencji... WIĘCEJ


Dlaczego należy unikać grillowania i jak zmniejszyć jego szkodliwość? Dlaczego należy unikać grillowania i jak zmniejszyć jego szkodliwość?

27.06.2019

Maj i czerwiec to miesiące, w których rozpoczynamy sezon na grillowanie. Przez cały okres letni i wakacyjny spędzamy weekendy w ogródkach, na działkach czy balkonach... WIĘCEJ


Astma - podstępna choroba XXI wieku Astma - podstępna choroba XXI wieku

25.06.2019

W 1980 r. odnotowano wzrost zachorowalności na astmę, co zbiegło się w czasie z nagłośnieniem skutków ubocznych stosowania aspiryny związanych z zespołem Reye’a. Wówczas w... WIĘCEJ


Zastosowanie aktywnego węgla w kosmetologii Zastosowanie aktywnego węgla w kosmetologii

23.06.2019

Węgiel rzadko kiedy kojarzy się kosmetykami i zastosowaniem w pielęgnacji ciała. Od dawna stosowany był w szpitalach oraz medycynie alternatywnej jako środek do leczenia... WIĘCEJ


Śmietana a śmietanka - rodzaje i zastosowanie, kalorie i wartości odżywcze Śmietana a śmietanka - rodzaje i zastosowanie, kalorie i wartości odżywcze

21.06.2019

Czym różni się śmietana od śmietanki? Śmietana - inaczej nazywana śmietaną kwaśną lub ukwaszoną to produkt otrzymywany ze śmietanki, która pochodzi z warstwy górnej... WIĘCEJ


Pomysły kulinarne na dania ze szparagów Pomysły kulinarne na dania ze szparagów

19.06.2019

Czerwiec jest miesiącem kiedy na sklepowych półkach znaleźć można zarówno zielone, jak i białe szparagi, które stanowić mogą idealny składnik śniadania, obiadu czy kolacji.... WIĘCEJ


Skwalen - charakterystyka i właściwości prozdrowotne Skwalen - charakterystyka i właściwości prozdrowotne

17.06.2019

Skwalen jest nienasyconym węglowodorem, triterpenem, lipidem, który obecny jest w płaszczu lipidowym ludzkiej skóry. Jest on metabolicznym prekursorem cholesterolu oraz... WIĘCEJ


Biegunka podróżnych - jak jej uniknąć podczas wakacji? Biegunka podróżnych - jak jej uniknąć podczas wakacji?

15.06.2019

Biegunka podróżnych jest chorobą objawiającą się problemami żołądkowo-jelitowymi. Jej nazwa wywodzi się stąd, że do zakażenia dochodzi zwykle w czasie podróży. Główną... WIĘCEJ


Jak zrobić naturalny domowy krem z filtrem przeciwsłonecznym do opalania Jak zrobić naturalny domowy krem z filtrem przeciwsłonecznym do opalania

13.06.2019

Coraz wyższe temperatury oraz trwający sezon wakacyjny zachęcają do tego by spędzać czas na świeżym powietrzu uprawiając sport lub odpoczywając na słońcu. To dzięki... WIĘCEJ


Redukcja tkanki tłuszczowej. Zbyt niski poziom zagraża zdrowiu Redukcja tkanki tłuszczowej. Zbyt niski poziom zagraża zdrowiu

11.06.2019

Tkanka tłuszczowa występuje u zwierząt i ludzi bezpośrednio pod skórą. Jej struktura jest zbudowana z komórek lipidowych (adipocytów), preadipocytów, makrofagów, leukocytów... WIĘCEJ


Pitaja (smoczy owoc) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Pitaja (smoczy owoc) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

09.06.2019

Pitaja (smoczy owoc) to owoc kaktusów z rodzajów Hylocereus oraz Stenocereus. Pitaja pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, a jej właściwości zdrowotne znane były już... WIĘCEJ


Kwas fitynowy (fitowy) - działanie antyodżywcze i prozdrowotne Kwas fitynowy (fitowy) - działanie antyodżywcze i prozdrowotne

07.06.2019

Składniki pokarmowe oprócz składników odżywczych, balastowych czy sensorycznych zawierają także substancje antyodżywcze, które mogą utrudniać wykorzystywanie składników... WIĘCEJ


Aktywni żyją dłużej: rodzaje sportu wpływające na długość życia Aktywni żyją dłużej: rodzaje sportu wpływające na długość życia

05.06.2019

Duńscy naukowcy z Copenhagen City Heart przeprowadzili badanie z udziałem biegaczy, którego wyniki okazały się zaskakujące. Zespół naukowców doszedł do wniosku, że poprzez... WIĘCEJ


Przegląd serów włoskich Przegląd serów włoskich

03.06.2019

Włochy są państwem, które słynie z doskonałych w smaku potraw, kawy, wina i przede wszystkim serów. Zwiedzając zabytki słonecznej Italii, poznając język, kulturę i... WIĘCEJ


Produkty i składniki zakłócające regenerację wątroby Produkty i składniki zakłócające regenerację wątroby

01.06.2019

Wątroba jako jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka. Do czynników zakłócających proces jego regeneracji należą czynniki toksyczne, wirusy, leki i alkohol oraz... WIĘCEJ


Czym są dieta bogato i ubogoresztkowa oraz jakie są wskazania do ich stosowania Czym są dieta bogato i ubogoresztkowa oraz jakie są wskazania do ich stosowania

30.05.2019

Dieta bogatoresztkowa i ubogoresztkowa to rodzaje modyfikacji diety podstawowej, które dostosowują się do potrzeb żywieniowych danej osoby. Dieta bogato- i ubogoresztkowa... WIĘCEJ


  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | . . . . | 66 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »