Dzisiaj jest: Sobota, 16.12.2017 Imieniny: Euzebiusza i Zdzisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5785

MENU



SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NEWSLETTER

Co miesiąc bezpłatny newsletter nie tylko o zdrowym odżywianiu, odchudzaniu i urodzie



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Piwo - historia, produkcja piwa, gatunki, wartości odżywcze i ciekawostki Piwo - historia, produkcja piwa, gatunki, wartości odżywcze i ciekawostki

07.07.2011

Piwo jest to napój alkoholowy otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej słodu, wody, przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży piwowarskich, dodatku chmielu i innych... WIĘCEJ


Czarne jagody - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Czarne jagody - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

28.06.2011

Czarna jagoda (łacińska nazwa systematyczna Vaccinium myrtillus) jest gatunkiem należącym do rodziny wrzosowatych. Inne powszechnie stosowane nazwy tego samego owocu to:... WIĘCEJ


Sałata - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Sałata - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

07.06.2011

Sałata siewna pochodzi od dzikiego gatunku występującego w Indiach, Iranie i Azji Mniejszej. Sałata była już uprawiana w V i IV wieku p.n.e. w starożytnym Egipcie, Grecji i... WIĘCEJ


Ćwiczenia aerobowe i ćwiczenia anaerobowe Ćwiczenia aerobowe i ćwiczenia anaerobowe

26.05.2011

Ćwiczenia aerobowe czyli inaczej tlenowe (ang. aerobic exercises) i ćwiczenia anaerobowe czyli beztlenowe (ang. anaerobic exercises) otrzymały swoją nazwę od sposobu w jaki... WIĘCEJ


Porównanie składów: oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce Porównanie składów: oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce

06.05.2011

Tłuszcze jadalne są to tłuszcze, które może spożywać człowiek. Tłuszcze jadalne dzielimy na: roślinne, zwierzęce i mieszane. Pod względem chemicznym tłuszcze są to estry... WIĘCEJ


Alergia, alergia pokarmowa i alergeny reagujące krzyżowo Alergia, alergia pokarmowa i alergeny reagujące krzyżowo

20.04.2011

Termin alergia został użyty pierwotnie przez wiedeńskiego pediatrę i naukowca Klemensa von Pirqueta w 1906 roku. Alergia jest to nadmierna reakcja immunologiczna na antygen... WIĘCEJ


Ortoreksja Ortoreksja

05.04.2011

Ortoreksja zaczyna się całkiem niewinnie, podobnie jak wszystkie uzależnienia. Posiadając już pewną wiedzę na temat zdrowego odżywiania postanawiasz, że od tej pory nie... WIĘCEJ


Zdrowa kiszona kapusta i kiszone ogórki Zdrowa kiszona kapusta i kiszone ogórki

19.03.2011

Kiszenie lub też kwaszenie jest to utrwalanie surowców roślinnych przeznaczonych do spożycia (np. kapusty, ogórków) poprzez wytwarzający się kwas mlekowy (1%-1,5%) w wyniku... WIĘCEJ


Olej lniany tłoczony na zimno - właściwości i wartości odżywcze Olej lniany tłoczony na zimno - właściwości i wartości odżywcze

09.03.2011

Len jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i rejonu Morza Śródziemnego, gdzie uprawiany był od kilku tysięcy lat. Pierwsze udokumentowane... WIĘCEJ


Kiełki Kiełki

24.02.2011

Kiełki znane są od dawna, ale mimo to wciąż niezbyt powszechne na naszych talerzach. Wiele napisano o ich wartościach, łatwości w uprawie czy innych atutach, ale w Polsce... WIĘCEJ


Kiwi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Kiwi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

11.02.2011

Owoc kiwi, nazywany też chińskim agrestem rośnie na drzewiastym pnączu nazwanym Aktinidia, występującym w klimacie umiarkowanym. Istnieje około 60 gatunków tego pnącza, z... WIĘCEJ


Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC

27.01.2011

Antyoksydanty nazywane też przeciwutleniaczami albo antyutleniaczami to grupa związków chemicznych posiadających możliwość neutralizowania wolnych rodników tworzących się... WIĘCEJ


Substancje i żywność antyrakowa Substancje i żywność antyrakowa

07.01.2011

Choroby nowotworowe w państwach uprzemysłowionych stanowią jedne z głównych przyczyn zgonów. Rak jest chorobą, którą zgodnie wszyscy obawiamy się najbardziej. Jest tym... WIĘCEJ


Substancje rakotwórcze i mutagenne występujące w żywności Substancje rakotwórcze i mutagenne występujące w żywności

30.12.2010

Choroby nowotworowe stanowią jedną z najgroźniejszych plag współczesnej cywilizacji. Występowanie nowotworów u ludzi w dużym procencie jest uzależnione od czynników... WIĘCEJ


Mandarynki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Mandarynki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

11.12.2010

Mandarynka, czyli młodsza siostra pomarańczy, mniejsza ale słodsza, jak również łatwiejsza w obieraniu i dzieleniu. Mandarynka jest to gatunek rośliny wieloletniej z... WIĘCEJ


Owoce morza - charakterystyka  i wartości odżywcze Owoce morza - charakterystyka i wartości odżywcze

26.11.2010

Owoce morza czyli po włosku "frutti di mare", czy też po angielsku "seafood" w ostatnim czasie zyskują coraz większe uznanie w oczach Polaków. Do niedawna z owocami morza... WIĘCEJ


Syrop glukozowo-fruktozowy - kontrowersyjny dodatek do żywności Syrop glukozowo-fruktozowy - kontrowersyjny dodatek do żywności

09.11.2010

W ostatnim czasie syrop glukozowo - fruktozowy wzbudza wiele kontrowersji i niestety jest on postrzegany przez coraz szerszą rzeszę naukowców jako sprawca wielu... WIĘCEJ


Zawartość tkanki tłuszczowej i wody w organizmie Zawartość tkanki tłuszczowej i wody w organizmie

25.10.2010

Ludzkie ciało składa się m.in. z tłuszczu i wody. Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ciała - amortyzuje stawy i chroni najważniejsze organy, pomaga... WIĘCEJ


Historia i rodzaje chleba Historia i rodzaje chleba

05.10.2010

Chleb jest to rodzaj pieczywa otrzymywanego z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki różnego gatunku i wody, poddanego najczęściej, ale nie zawsze,... WIĘCEJ


Insulina i leptyna - hormony zarządzające zasobami energetycznymi organizmu Insulina i leptyna - hormony zarządzające zasobami energetycznymi organizmu

08.09.2010

Jak ważne jest spożywanie pokarmów, niech świadczy fakt, że jelita jako jedyny organ poza mózgiem mają komórki neuronowe, które niezależnie zarządzają procesami wchłaniania... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 |   »


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »