Dzisiaj jest: Niedziela, 24.09.2017 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

MENU



SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NEWSLETTER

Co miesiąc bezpłatny newsletter nie tylko o zdrowym odżywianiu, odchudzaniu i urodzie



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Zmysł smaku i rodzaje smaków Zmysł smaku i rodzaje smaków

29.07.2009

Smak jest jednym z pięciu zmysłów, w jaki został wyposażony człowiek. Dzięki niemu potrafimy określić smaki wielu potraw, wybrać te, które nam odpowiadają oraz te, których... WIĘCEJ


Zafałszowania w żywności Zafałszowania w żywności

08.07.2009

Zafałszowanie żywności polega m.in. na zmianie składu artykułu, ukryciu wad jakościowych, ukryciu jego rzeczywistego składu, albo podaniu nieprawdy na opakowaniu. Produkty... WIĘCEJ


Czereśnie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Czereśnie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

05.06.2009

Czereśnie pochodzą z Bliskiego Wschodu i okolic Morza Czarnego i uprawiane były już w starożytności. Drzewo czereśni jest długowieczne (żyje od 80 do 100 lat) i bardzo... WIĘCEJ


Truskawki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Truskawki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

27.05.2009

Truskawki to bardzo popularny owoc, przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo... WIĘCEJ


Układ pokarmowy - jak trawiony jest pokarm Układ pokarmowy - jak trawiony jest pokarm

20.05.2009

Trawienie polega na enzymatycznym rozkładzie dużych cząsteczek pokarmowych związków organicznych (białek, tłuszczów, węglowodanów) na substancje małocząsteczkowe,... WIĘCEJ


Zasady zdrowego grillowania Zasady zdrowego grillowania

22.04.2009

Ciężko jest znaleźć osobę, która otwarcie przyznałaby, że nie lubi grillować. Choć grill i wszystko co z nim związane zawitał do Polski dopiero w latach 90., zdążył już... WIĘCEJ


Jajka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Jajka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

07.04.2009

Od niepamiętnych czasów jajka były uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach siedemdziesiątych nie wypowiedziano wojny cholesterolowi, który w sporym stężeniu występuje... WIĘCEJ


Co wpływa na polepszenie pamięci i koncentracji ? Co wpływa na polepszenie pamięci i koncentracji ?

28.03.2009

Przy wadze zaledwie 1400 gram - co równa się 2% całkowitej wagi ciała - mózg pochłania 20% dostarczanych naszemu organizmowi składników energetycznych oraz 20% wdychanego... WIĘCEJ


Cukier - czy jest nam potrzebny? Cukier - czy jest nam potrzebny?

13.03.2009

Czy cukier jest nam potrzebny? Tak, ale nie ten przemysłowo wytwarzany z cukiernicy i nie ten dodawany powszechnie do produktów spożywczych. Organizmowi wystarczy cukier... WIĘCEJ


Spożycie soli kuchennej a zdrowie Spożycie soli kuchennej a zdrowie

05.03.2009

Typowa polska dieta dostarcza zbyt dużo chlorku sodu (NaCl), czyli popularnej soli kuchennej. Średnio spożywamy jej w granicach 15 g dziennie. Światowa Organizacja Zdrowia... WIĘCEJ


Kawa i jej wpływ na zdrowie Kawa i jej wpływ na zdrowie

20.02.2009

Nazwa kawy wywodzi się z arabskiego słowa "kahwa" lub tureckiego "kakve" - Arabowie znali kawę od czasów średniowiecza, a do Europy przybyła ona w 1644 roku i od tamtej... WIĘCEJ


Co powinno znaleźć się na etykiecie produktu Co powinno znaleźć się na etykiecie produktu

13.02.2009

Informacje umieszczane na opakowaniach żywności są przeznaczone dla nas, konsumentów i mają ułatwić nam dokonanie właściwego wyboru oraz zakupu produktu zgodnego z naszymi... WIĘCEJ


Tran i jego właściwości Tran i jego właściwości

04.02.2009

Tran jest to ciekły tłuszcz otrzymywany z niektórych ryb i ssaków morskich. Jest jasnożółtą, oleistą cieczą, z charakterystycznym zapachem i smakiem. Obecnie często... WIĘCEJ


Efekt jo-jo - co to jest i jak zapobiegać Efekt jo-jo - co to jest i jak zapobiegać

31.01.2009

Efektem jo-jo nazywamy wahania masy (wagi) ciała polegające na następującym kolejno po sobie chudnięciu i tyciu. W trakcie stosowania niskoenergetycznej diety ulega... WIĘCEJ


Mąka - rodzaje, typy, zastosowanie Mąka - rodzaje, typy, zastosowanie

30.01.2009

Mąka jest to powszechnie stosowany produkt do wyrobu pieczywa i ciast powstały poprzez silne rozdrobnienie ziarna zbóż lub innych roślin. Im bielsza jest mąka, tym bardziej... WIĘCEJ


Miód - rodzaje i właściwości Miód - rodzaje i właściwości

02.01.2009

Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Właściwości bakteriobójcze i uodparniające miodu są znane już od bardzo... WIĘCEJ


Suplementy witamin nie takie zdrowe Suplementy witamin nie takie zdrowe

31.12.2008

Ostrożnie z suplementami diety. Zamiast pomagać, mogą szkodzić. Preparaty z witaminą C znacznie zmniejszają skuteczność działania niektórych leków - dowodzą amerykańscy... WIĘCEJ


Sok, nektar, napój - czym się różnią ? Sok, nektar, napój - czym się różnią ?

29.12.2008

Najwartościowszy sok to ten świeży, wyciśnięty z dojrzałych owoców lub warzyw w domu. Zawiera wszystkie najcenniejsze składniki. Niestety, nawet przechowywany w lodówce już... WIĘCEJ


Oliwa z oliwek - rodzaje i wpływ na zdrowie Oliwa z oliwek - rodzaje i wpływ na zdrowie

29.12.2008

Drzewa oliwne były uprawiane od czasów starożytnych. Pierwsze uprawy powstały we wschodniej części regionu śródziemnomorskiego. Największym producentem oliwy z oliwek w... WIĘCEJ


Smażenie Smażenie

27.12.2008

Smażenie jest to proces obróbki termicznej żywności polegający na ogrzewaniu potrawy w środowisku oleju lub tłuszczu, podgrzanego do temperatury powyżej 100ºC, najczęściej... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 |   »


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »