Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

MENU



SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Minerały i witaminy, które w nadmiarze zatruwają organizm Minerały i witaminy, które w nadmiarze zatruwają organizm

23.11.2016

Minerały i witaminy są potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Niemniej niektóre z nich można przedawkować zaburzając naturalną homeostazę. Sprawdzamy, które... WIĘCEJ


Sous vide - metoda gotowania w niskich temperaturach Sous vide - metoda gotowania w niskich temperaturach

22.11.2016

Sformułowanie "sous vide" pochodzi z języka francuskiego. W tłumaczeniu oznacza "w próżni" i odnosi się do nowoczesnej metody gotowania. Na czym polega ta technika? Żywność... WIĘCEJ


Wapń na diecie bezmlecznej - mamy problem? Wapń na diecie bezmlecznej - mamy problem?

20.11.2016

Konieczność wyeliminowania mleka i produktów mlecznych z diety dziecka może (ale nie musi) powodować niedobór wapnia. Jak rozwiązać ten problem? Stosowanie diety... WIĘCEJ


Orzechy pekan - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Orzechy pekan - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

18.11.2016

Orzechy pekan wyglądają trochę jak popularne u nas orzechy włoskie, a co więcej, mają zbliżony smak (z charakterystycznym masłowatym posmakiem). Pekany można spotkać też... WIĘCEJ


Co można wyczytać z etykiety produktu spożywczego? Co można wyczytać z etykiety produktu spożywczego?

17.11.2016

Współczesny rynek jest bogaty w produkty spożywcze o bardzo różnej wartości odżywczej, jakości i w różnej cenie. Do tego producenci na wiele sposobów zachęcają nas do... WIĘCEJ


ADHD a odżywianie - czy dieta ma znaczenie? ADHD a odżywianie - czy dieta ma znaczenie?

16.11.2016

ADHD jest złożoną chorobą, której obraz kliniczny obejmuje trzy grupy objawów klasyfikowanych jako nadpobudliwość, impulsywność oraz zaburzenia uwagi. Odpowiadamy na... WIĘCEJ


Fakty i mity o nawadnianiu organizmu Fakty i mity o nawadnianiu organizmu

15.11.2016

Każdy z nas doskonale wie, że wodę powinniśmy pić codziennie, bo słyszymy to od pierwszych lat życia. Nie każdy jednak wie, że wokół spożywania wody narosło mnóstwo legend... WIĘCEJ


Callanetics odchodzi w zapomnienie? Sprawdzamy, jak kobiety dbają dziś o sylwetkę Callanetics odchodzi w zapomnienie? Sprawdzamy, jak kobiety dbają dziś o sylwetkę

13.11.2016

Callanetics jest treningiem dla osób dążących do poprawy samopoczucia, poprawy kondycji fizycznej oraz osób dążących do zredukowania masy ciała. Stał się prawdziwym hitem... WIĘCEJ


Dieta mamy w okresie laktacji - błędy dietetyczne a alergie u dzieci Dieta mamy w okresie laktacji - błędy dietetyczne a alergie u dzieci

12.11.2016

W okresie laktacji dieta mamy jest bardzo istotna, ponieważ z jednej strony pozwala na produkowanie zdrowego pokarmu dla dziecka, a z drugiej - dba o zdrowie mamy. Błędy... WIĘCEJ


Zatrucie gronkowcem - czy można go skutecznie uniknąć? Zatrucie gronkowcem - czy można go skutecznie uniknąć?

10.11.2016

Enterotoksyny gronkowca znajdujące się w żywności powodują zatrucia pokarmowe. Bakterie i ich toksyny nie zmieniają ani smaku, ani zapachu produktu. Nie wpływają też na... WIĘCEJ


Ochota na słodycze i słone przekąski. Jakich minerałów brakuje twojemu organizmowi? Ochota na słodycze i słone przekąski. Jakich minerałów brakuje twojemu organizmowi?

08.11.2016

Warto słuchać swojego organizmu - nasze ciało często wysyła sygnały, gdy chce nam coś powiedzieć. Przykładowo, wysypka może oznaczać uczulenie na dany produkt, wzdęcia po... WIĘCEJ


Produkty dla dzieci wzbogacane witaminami - bierzemy je pod lupę Produkty dla dzieci wzbogacane witaminami - bierzemy je pod lupę

07.11.2016

Niemal w każdej grupie produktów spożywczych dedykowanych dzieciom znajdziemy żywność wzbogacaną witaminami - żelki, soki, mleko, płatki śniadaniowe, jogurty i batoniki.... WIĘCEJ


Produkty, których lepiej nie zamrażać (i rozmrażać) Produkty, których lepiej nie zamrażać (i rozmrażać)

06.11.2016

Niektóre produkty nie powinny być zamrażane - nie chodzi tylko o walory smakowe i estetyczne, ale przede wszystkim o zdrowie konsumenta. Mrożenie pozwala na przechowywanie... WIĘCEJ


Produkty spożywcze przeciwzapalne i prozapalne Produkty spożywcze przeciwzapalne i prozapalne

04.11.2016

Żywność ma szczególny wpływ na nasz organizm w czasie, gdy dopadają nas infekcje i różne choroby. To dzięki niej możemy pomóc organizmowi stanąć na nogi - lub wprost... WIĘCEJ


Olej rzepakowo - lniany, czyli duet z ogromnym potencjałem zdrowotnym Olej rzepakowo - lniany, czyli duet z ogromnym potencjałem zdrowotnym

03.11.2016

Dyskusje na temat konieczności dostarczania NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) organizmowi ludzkiemu w odpowiednio zrównoważonej diecie toczone są na wszystkich... WIĘCEJ


Sól potasowo - sodowa na polskim rynku - z czym to się je? Sól potasowo - sodowa na polskim rynku - z czym to się je?

02.11.2016

Sód i potas są pierwiastkami konkurencyjnym - jeżeli jednego jest więcej, stężenie drugiego zmniejsza się. Oba minerały są potrzebne i powinny być dostarczane organizmowi,... WIĘCEJ


Zmiana nawyków żywieniowych okiem psychologa Zmiana nawyków żywieniowych okiem psychologa

31.10.2016

Wbrew pozorom osoby odchudzające się, w tym zwłaszcza osoby otyłe, powinny konsultować się nie tylko z dietetykiem, ale również z psychologiem. Istotą procesu odchudzania... WIĘCEJ


10 produktów, które szybko dodadzą ci energii 10 produktów, które szybko dodadzą ci energii

30.10.2016

Jak wiadomo, to, co spożywamy, ma bardzo duży wpływ na nasze samopoczucie. Słodkie przekąski mogą potęgować uczucie ciężkości i otumanienia (poziom cukru gwałtownie skacze... WIĘCEJ


Masz problemy z tarczycą? Uważaj na substancje wolotwórcze! Masz problemy z tarczycą? Uważaj na substancje wolotwórcze!

28.10.2016

Substancje wolotwórcze zwane także goitrogenami (ang. goitrogens) zaburzają produkcję hormonów tarczycy. W opinii dietetyków powinny ich unikać pacjenci cierpiący na... WIĘCEJ


Candida albicans - objawy, leczenie, dieta w grzybicy Candida albicans - objawy, leczenie, dieta w grzybicy

27.10.2016

Candida albicans to grzyb, który zbytnio rozrastając się czyni spore szkody u coraz większej liczby ludzi, powodując kandydozę. Jednocześnie warto wiedzieć, że grzyby... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 |   »


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »