Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Zanieczyszczenia chemiczne żywności 
Zanieczyszczenia chemiczne żywności
12.11.2019

Zanieczyszczeniem żywności nazywamy każdą, niedodaną celowo substancję, która występuje w żywności jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin lub hodowli zwierząt. Są to przede wszystkim związki, które dostać się mogą do żywności w skut



Dieta poprawiająca wrażliwość insulinową 
Dieta poprawiająca wrażliwość insulinową
10.11.2019

Cukrzyca typu drugiego należy do chorób cywilizacyjnych, na które cierpi coraz więcej osób. Podstępna choroba rozwija się na podłożu insulinooporności - najbardziej zaawansowanego zaburzenia wrażliwości insulinowej. Zmniejszenie wrażliwości insulinow



Treningi modelujące mięśnie brzucha - sprawdź skuteczne sposoby na płaski brzuch 
Treningi modelujące mięśnie brzucha - sprawdź skuteczne sposoby na płaski brzuch
08.11.2019

Płaski brzuch jest efektem modelowania i wzmacniania różnych partii mięśni brzucha, za pomocą aktywności fizycznej w postaci choćby odpowiednio dobranych ćwiczeń siłowych. Obecnie do wyboru mamy mnóstwo rodzajów treningów wzmacniających mięśnie brzuc



Rozgrzewające przyprawy i ich zdrowotne właściwości 
Rozgrzewające przyprawy i ich zdrowotne właściwości
06.11.2019

Okres jesienno-zimowy sprzyja częstym infekcjom oraz wychłodzeniu organizmu. Dlatego też w tym czasie często wybieramy ciepłe napoje i dania z dodatkiem rozgrzewających i aromatycznych przypraw. Kto z nas nie pił herbaty z imbirem i cytryną lub nie j



Przebieg procesów trawienia i wchłaniania makroskładników pokarmowych 
Przebieg procesów trawienia i wchłaniania makroskładników pokarmowych
04.11.2019

Odżywianie jest jednym z najważniejszych i podstawowych warunków życia człowieka. Od początków gatunku ludzkiego stanowiło czynnik prawidłowego rozwoju, zdrowia oraz było źródłem satysfakcji zarówno osobniczej, jak i społecznej. Aby składniki odżywcz



Brzoza - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Brzoza - właściwości zdrowotne i zastosowanie
02.11.2019

Brzoza (Betula) jest rodzajem drzew z rodziny brzozowatych. Występuje naturalnie na terenach półkuli północnej. Na całym świecie znane jest ok 120. gatunków brzóz, natomiast w Polsce występuje ich 7. Najczęściej spotkać można brzozę brodawkowatą (Bet



Odpoczywaj efektywnie - 9 zasad skutecznego odpoczynku 
Odpoczywaj efektywnie - 9 zasad skutecznego odpoczynku
30.10.2019

Nieefektywny wypoczynek prowadzi do gorszego samopoczucia i niższej wydajności w pracy. Brak efektywnego odpoczynku na dłuższą metę może przyczynić się do chronicznego zmęczenia i problemów zdrowotnych. Nie każdy potrafi wypoczywać - mają z tym probl



Tłuszcz leczy, cukier zabija 
Tłuszcz leczy, cukier zabija
29.10.2019

Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący



Pasternak - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pasternak - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
28.10.2019

Pasternak zwyczajny (Pastinica sativa) to białe, korzeniowe warzywo należące do rodziny selerowatych (podobnie jak popularna marchew i pietruszka). Nic więc dziwnego, że korzeń pasternaku tak często mylony jest z bardzo podobnym korzeniem pietruszki.



Przegląd serów brytyjskich 
Przegląd serów brytyjskich
26.10.2019

Wielka Brytania to państwo, które wszystkim kojarzy się z deszczową pogodą, znanym niemal wszystkim językiem angielskim oraz ze sławną rodziną królewską. W kuchni króluje natomiast Full English Breakfast (czyli angielskie śniadanie) składające się z



Liście laurowe - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Liście laurowe - właściwości zdrowotne i zastosowanie
24.10.2019

Liść laurowy (inaczej liść bobkowy) jest suszonym liściem wawrzynu szlachetnego, pochodzącego z regionu śródziemnomorskiego. W kulinariach liście laurowe są wykorzystywane jako przyprawa o bardzo aromatycznym zapachu. Należą one do składników maryna.



Dieta niskobiałkowa - kiedy można ją stosować? 
Dieta niskobiałkowa - kiedy można ją stosować?
22.10.2019

Dieta niskobiałkowa to dieta, która charakteryzuje się ograniczeniem podaży białka do ilości, która będzie tolerowana przez pacjenta. Oprócz tego, zadanie tej diety polega na dostarczeniu odpowiedniej ilości energii, tłuszczów, węglowodanów oraz skła



10 pomysłów na pasty kanapkowe 
10 pomysłów na pasty kanapkowe
20.10.2019

Niewątpliwie masło jest zdrowe dopóki spożywa się je w rozsądnych ilościach - dlatego warto od czasu do czasu poświęcić chwilę na przygotowanie domowej pasty kanapkowej. Poniżej przedstawiamy proste przepisy na kanapkowe pasty. Masło można zastąpić n



Historia witamin, czyli jak i gdzie je odkryto 
Historia witamin, czyli jak i gdzie je odkryto
18.10.2019

Zarówno termin „witaminy”, jak i ich niezbędność do prawidłowego funkcjonowania organizmu znane są ludziom na całym świecie. Niemal na każdym kroku spotkać można się z zaleceniami spożywania żywności będącej źródłami danej witaminy oraz jej wpływu na



Zamienniki jajek - jakimi produktami zastąpić jajka w przepisach? 
Zamienniki jajek - jakimi produktami zastąpić jajka w przepisach?
16.10.2019

Jeżeli zastanawiasz się czym zastąpić jajka w ulubionym przepisie, aby przyrządzić je dla osoby, która przeszła na weganizm, albo w jaki sposób uniknąć nadmiaru spożywania białka zwierzęcego w ulubionych przysmakach, mamy dla ciebie gotowe rozwiązani



Znaczenie diety w walce z cellulitem 
Znaczenie diety w walce z cellulitem
14.10.2019

Cellulit, popularnie nazywany pomarańczową skórką, jest wynikiem nierównomiernego rozłożenia wody, tkanki tłuszczowej i produktów przemiany materii oraz nieprawidłowego przepływu krwi i limfy. Cellulit dotyka kobiet i powstaje na udach, brzuchu, biod



Soki warzywno-owocowe, które oczyszczają organizm i dodają energii 
Soki warzywno-owocowe, które oczyszczają organizm i dodają energii
12.10.2019

Soki owocowe i warzywne są cennym źródłem witamin i minerałów. Spożywanie świeżo wyciśniętych soków każdego dnia dodaje energii, poprawia kondycję skóry i włosów oraz uzupełnia codzienną dietę w warzywa i owoce. Warto przygotowywać własny sok niż kup



Rodzaje zatruć pokarmowych, ich przyczyny i objawy 
Rodzaje zatruć pokarmowych, ich przyczyny i objawy
08.10.2019

Zatrucia pokarmowe to zaburzenia funkcji organizmu, które spowodowane są przez zawarte w żywności toksyny mikroorganizmów lub związki chemiczne. Wyróżnić można zatrucia pokarmowe ostre i przewlekłe. Zatrucia ostre najczęściej objawiają się dolegliwoś



Pomysły kulinarne na dania z dyni 
Pomysły kulinarne na dania z dyni
06.10.2019

Sezon jesienny to pora kiedy w sklepach, na targach oraz na naszych stołach panuje królowa wszystkich warzyw - dynia. Roślina ta pochodzi z Ameryki Środkowej, a jej owoce osiągać mogą masę nawet 50 kilogramów. Jednak największa dynia, jaką wystawiono



Cukier, nadmiar kofeiny i wysoko przetworzona żywność - sprzymierzeńcy depresji 
Cukier, nadmiar kofeiny i wysoko przetworzona żywność - sprzymierzeńcy depresji
04.10.2019

Depresja jest chorobą, w przebiegu której dużą rolę odgrywa odpowiednie odżywianie. Naukowcy wytypowali szereg składników odżywczych, które korzystnie wpływają na proces leczenia i pomagają zapobiegać rozwojowi choroby. Niemniej w ostatnim czasie uwa



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 374 |