Dzisiaj jest: Poniedziałek, 10.12.2018 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5827


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Niedokrwistość (anemia) - rodzaje i dietoterapia 
Niedokrwistość (anemia) - rodzaje i dietoterapia
09.12.2018

Niedokrwistość (anemia) to stan chorobowy, który charakteryzuje się zmniejszeniem stężenia hemoglobiny (białko zawarte w czerwonych krwinkach transportujące tlen), hematokrytu (stosunek objętości czerwonych krwinek do objętości krwi) oraz całkowitej



Żywokost - właściwości i zastosowanie 
Żywokost - właściwości i zastosowanie
07.12.2018

Żywokost lekarski jest rośliną należącą do rodziny ogórecznikowatych, pospolicie występującą. Należy do bylin osiągających wysokość od zaledwie 30 cm do aż 1,5 metra. Żywokost lekarski kwitnie późną wiosną. Wprowadzając go do domowej apteczki możesz



Barszcz wigilijny z uszkami 
Barszcz wigilijny z uszkami
06.12.2018

Kuchnia: polska


1-2 godziny 2 - 4 porcje

trudność

kaloryczność




Zupa tajska z awokado 
Zupa tajska z awokado
06.12.2018

Kuchnia: tajska


30-45 minut 2 - 4 porcje

trudność

kaloryczność




Śledź - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Śledź - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.12.2018

Śledź bałtycki jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb morskich dostępnych w Polsce. Śledź bałtycki jest podgatunkiem śledzia atlantyckiego (oceanicznego) (łac. Clupea harengus). Śledź jest niewielką rybą, której ciało jest wydłużone i pokryte



Ciecierzyca po bretońsku 
Ciecierzyca po bretońsku
03.12.2018

Kuchnia: fusion (mix)


1-2 godziny 4 - 6 porcji

trudność

kaloryczność




Polewka - nie tylko czarna! - skarb (staro)polskiej kuchni 
Polewka - nie tylko czarna! - skarb (staro)polskiej kuchni
03.12.2018

W kuchni staropolskiej mianem polewki określano zupę, która nie posiadała swoistej nazwy, ani receptury, tak jak żur czy rosół. Polewki były lekkimi, postnymi zupami w odróżnieniu od wyżej wskazanych. Szczególne miejsce w staropolskiej kuchni pełniły



Herbata rooibos - właściwości zdrowotne 
Herbata rooibos - właściwości zdrowotne
01.12.2018

Rooibos, czerwonokrzew afrykański (z języka afrikaans rooi czerwony, bos krzew) to endemiczna roślina, która uprawiana jest jedynie na terenach Republiki Południowej Afryki. Dojrzałe, ususzone liście i pędy tego krzewu znalazły zastosowanie w przygot



Sernik krakowski 
Sernik krakowski
30.11.2018

Kuchnia: polska


więcej niż 2 godziny 10 - 12 porcji

trudność

kaloryczność




Im większa nadwaga, tym szybciej chudniesz - z czego to wynika? 
Im większa nadwaga, tym szybciej chudniesz - z czego to wynika?
29.11.2018

W procesie odchudzania pierwszy etap zwalczania nadwagi jest związany z bardzo szybkim tempem chudnięcia. Niemniej po około 3-4 tygodniach stosowania diety waga może się zatrzymać, mimo kontynuowania diety i wykonywania treningów. Szybkie tempo spadk



Barwniki z grupy Southampton - charakterystyka i wpływ na zdrowie 
Barwniki z grupy Southampton - charakterystyka i wpływ na zdrowie
27.11.2018

Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności celem nadania konkretnej barwy produktom i urozmaicenia ich asortymentu lub przywrócenia barwy, która została utracona w naturalnych procesach enzymatycznych. Stosowanie barwników spożywczych oraz



Wypoczynek w SPA - korzyści prozdrowotne i dostępne zabiegi 
Wypoczynek w SPA - korzyści prozdrowotne i dostępne zabiegi
25.11.2018

Nie wiesz jak spędzić weekend? Pomyśl o pobycie w SPA. Zabiegi wykonywane w salonie SPA wpływa nie tylko na samopoczucie, ale również na zdrowie. Wymiar i zakres tego działania zależy od rodzaju wybranych zabiegów, a trzeba przyznać, że gama dostępny



Owsianki, jaglanki - przepisy na szybkie i odżywcze śniadania 
Owsianki, jaglanki - przepisy na szybkie i odżywcze śniadania
23.11.2018

Śniadanie to zazwyczaj pierwszy posiłek w ciągu dnia. Niestety jest ono bardzo często pomijane ze względu na poranny pośpiech lub brak czasu. Często również zamiast samodzielnego przygotowania posiłku w domu wybieramy gotowe produkty o niskiej wartoś



Zanieczyszczenia żywności formaldehydem - źródła i skutki zdrowotne 
Zanieczyszczenia żywności formaldehydem - źródła i skutki zdrowotne
21.11.2018

Zgodnie z definicją zanieczyszczenia żywności to wszystkie substancje, które nie zostały dodane celowo do produktu, ale znajdują się w nim na skutek pozostałości preparatów stosowanych w uprawach roślin i hodowli zwierząt. Często też substancje zanie



Dieta w leczeniu dny moczanowej 
Dieta w leczeniu dny moczanowej
19.11.2018

Dna moczanowa znana też jako: artretyzm, skaza moczanowa lub podagra to schorzenie, które objawia się powtarzającym zapaleniem stawów w skutek odkładania się w nich złogów skrystalizowanego kwasu moczowego. Wyróżnić można dwie postacie choroby - meta



Schab pieczony z suszonymi śliwkami 
Schab pieczony z suszonymi śliwkami
19.11.2018

Kuchnia: polska


więcej niż 2 godziny 4 - 6 porcji

trudność

kaloryczność




Produkty pszczele - zastosowanie i właściwości 
Produkty pszczele - zastosowanie i właściwości
17.11.2018

Miód oraz inne produkty pozyskiwane z pracy pszczół są znane od tysiącleci. Pszczoły zapylają rośliny uprawne oraz dziko żyjące, dzięki czemu przyczyniają się do pozyskiwania żywności przez człowieka (owoców, warzyw i zbóż). FAO (Organizacja Narodów



Zmęczenie fizyczne, psychiczne czy chroniczne? - objawy, profilaktyka i leczenie 
Zmęczenie fizyczne, psychiczne czy chroniczne? - objawy, profilaktyka i leczenie
15.11.2018

Zmęczenie pojawia się po pracy, jako skutek stresu, albo nadmiernego pobudzenia. Czasami trudno określić jego źródło, a częstotliwość występowania zaczyna budzić niepokój. Lekarze odróżniają zmęczenie fizyczne i psychiczne, choć dla przeciętnego pacj



Kuchnia kanaryjska, czyli co warto spróbować na Wyspach Kanaryjskich 
Kuchnia kanaryjska, czyli co warto spróbować na Wyspach Kanaryjskich
13.11.2018

Wyspy Kanaryjskie (w języku hiszpańskim Islas Canarias, angielskim Canary Islands) to archipelag górzystych wysp pochodzenia wulkanicznego należących terytorialnie do Królestwa Hiszpanii. Leżą one na Oceanie Atlantyckim, na północny zachód od wybrzeż



Jak odżywiają się polscy studenci? Sposoby na zdrowe odżywianie z małym budżetem 
Jak odżywiają się polscy studenci? Sposoby na zdrowe odżywianie z małym budżetem
11.11.2018

Przeciętny polski student nie je zdrowo, ale wśród rzeszy kształcących się osób są i tacy, którzy podążają za zdrowymi trendami, wybierając produkty niezawierające pustych kalorii. W przypadku studentów duży wpływ na sposób odżywiania się ma budżet.



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 365 |