WYNIKI WYSZUKIWANIA
Słownik pojęć żywieniowych na litery od O do R. Obrzęk - Nadmierne nagromadzenie wody w organizmie w wyniku zaburzeń w równowadze wodno-elektrolitycznej. Występuje w ciężkim niedożywieniu białkowym, w niektórych chorobach (niewydolność nerek, wątroby
Słownik pojęć żywieniowych na litery od Ł do N. Ładunek glikemiczny - Jest to sposób oceny zawartości węglowodanów w pożywieniu. Opiera się na dwóch zmiennych wartościach: wartości indeksu glikemicznego (IG) oraz rozmiarze standardowej porcji, przez
Słownik pojęć żywieniowych na litery od J do L. Jadłospis - Wykaz produktów, potraw lub posiłków oferowanych klientom w restauracji, stołówce lub punkcie żywienia zbiorowego. Zwykle zawiera informacje o gramaturze, wartości energetycznej i cenie prod
Słownik pojęć żywieniowych na litery od G do I. Galaktoza - Cukier prosty, wchodzi w skład laktozy, oligosacharydów oraz polisacharydów. Gastroenterologia - Nauka o chorobach przewodu pokarmowego uwzględniająca również choroby wątroby, dróg żółciowyc
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon