WYNIKI WYSZUKIWANIA
Kasztany jadalne, czyli inaczej marony, to owoce drzewa kasztanowca jadalnego (Castanea sativa) pochodzącego z terenów śródziemnomorskich, Azji Mniejszej i Kaukazu. Należy odróżniać je od owoców kasztanowca zwyczajnego, które są gorzkie i niejadalne.
Producenci plastrów odchudzających wiele obiecują, ale są to w większości przypadków gołosłowne obietnice bez pokrycia. Tym samym, wytwórcy plastrów wspierających na odchudzanie wykorzystują determinację konsumentów (głównie kobiet) do zmniejszenia m
Pstrąg to nazwa kilku gatunków słodkowodnych ryb z rodziny łososiowatych. Pstrągi zasiedlają głównie górne odcinki rzek, czyli wody o mocnym i bystrym prądzie. W Polsce do najpopularniejszych gatunków należy pstrąg tęczowy (Oncorhynchus mikiss), pstr
Miłka abisyńska znana też pod nazwą trawy abisyńskiej, teff i tef jest gatunkiem rośliny zbożowej z rodziny wiechlinowatych, pochodzącej z Afryki. Miłka abisyńska jest uprawiana na Czarnym Lądzie od 4500 lat. Charakteryzuje się ona wysoką wartością o
Śledź bałtycki jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb morskich dostępnych w Polsce. Śledź bałtycki jest podgatunkiem śledzia atlantyckiego (oceanicznego) (łac. Clupea harengus). Śledź jest niewielką rybą, której ciało jest wydłużone i pokryte
Kapusta właściwa pekińska (Brassica rapa L. subsp. pekinensis) jest podgatunkiem z rodziny warzyw kapustnych. Wyróżnia się wydłużonym kształtem i luźno ułożonymi liśćmi o jasnozielonym lub żółtozielonym kolorze. Szerokie zastosowanie kulinarne, łagod
Makrela to jedna z ryb, po którą Polacy sięgają szczególnie często. Upodobaliśmy sobie zwłaszcza makrelę wędzoną - nie wędzona nie cieszy się aż tak dużą popularnością. Warto jeść makrelę, ponieważ posiada wiele cennych wartości odżywczych. Dodatkowo
Czarny bez (łac. Sambucus nigra) został doceniony przez medycynę ludową, za to dziś, gdy nasze apteczki są pełne medykamentów, został nieco zapomniany. Warto jednak nieco odkurzyć sobie wiedzę o tej roślinie. Czarny bez kwitnie w kwietniu i w maju, d
Lato to czas, gdy na straganach i w sklepach pojawiają się jeżyny. Warto skorzystać z ich dobrodziejstwa i włączyć je do swojej diety. Jeżyny nie są aż tak popularne w naszej diecie jak inne letnie owoce jagodowe (truskawki, maliny, borówki, jagody),
Dziennik żywieniowy jest polecany każdemu, kto dąży do udoskonalenia swojej sylwetki (a więc podczas odchudzania) i poprawy sposobu odżywiania. Powinny go prowadzić także osoby, którym doskwierają różne dolegliwości powiązane z żywieniem. Prowadzenie
Dorsz atlantycki zwany też wątłuszem (którego nasz rodzimy dorsz bałtycki jest jego podgatunkiem) od lat jest jedną z najpopularniejszych ryb na naszych talerzach. I bardzo dobrze, bo jego cenny skład i wartości odżywcze są naprawdę warty uwagi. Doda
Kapusta chińska pak choi to podgatunek kapusty właściwej, który pojawia się w wielu daniach kuchni azjatyckiej. Pochodzi z Azji Wschodniej, uprawiana jest w Chinach, w Ameryce Północnej a także w Europie. W Polsce nie jest jeszcze bardzo znana ale za
Popularność rukwi wodnej zmalała na przestrzeni wieków; dziś niewiele osób wie, jak w ogóle wygląda i smakuje rukiew, a także co się z nią robi. Warto uzupełnić braki wiedzy - rukiew to superfoods, pełna wartości odżywczych, który może urozmaicić nas
Znane głównie dzięki medycynie chińskiej, która uważa je za naturalne lekarstwo na wiele chorób, od niedawna docenione również w Europie - grzyby shiitake stają się coraz popularniejsze. I słusznie, bo dzięki swoim właściwościom i wartościom odżywczy
W Polsce największym zainteresowaniem cieszą się takie odmiany fasoli jak fasola biała, fasola piękny jaś oraz od niedawna czerwona fasola kojarzona głównie z kuchnią meksykańską i amerykańską. Jeżeli powyższe odmiany fasoli już Ci się przejadły i ch
Zainteresowanie tematem kalorii kumuluje się głównie przy okazji świąt oraz tłustego czwartku. Wiemy więc, że pączek w zależności od sposobu smażenia, nadzienia w środku i dodatków może mieć nawet do 400 kalorii, ale co to oznacza dla nas w praktyce?
Cukier brzozowy znany przede wszystkim pod nazwą ksylitol należy do grona słodzików naturalnego pochodzenia. Ten substytut cukru od kilku lat zdobywa coraz szersze uznanie wśród konsumentów. Stosowanie ksylitolu pierwotnie zalecano osobom cierpiącym
Wojskowa dyscyplina wkroczyła także do sfery odżywiania. Wśród diet, które powodują szybki spadek wagi pojawiła się dieta militarna. Nazwa tej diety wywodzi się stąd, że opiera się ona na bardzo restrykcyjnych zasadach. W ciągu 3 dni stosowania diety
Rzepa to dość zapomniane warzywo, które jednak warto spożywać, ze względu na wartości odżywcze - dobrze jest więc przypomnieć sobie o nim co nieco. Po tę roślinę z rodziny kapustowatych nasi przodkowie często sięgali w okresie jesienno-zimowym, ze wz
Taniec towarzyszy człowiekowi od zawsze, ale przez wieki przybierał bardzo różne formy. Dziś o tańcu można myśleć nie tylko jako o formie ekspresji, ale też jako o sposobie na odchudzanie. Jeśli nie lubisz tradycyjnego aerobiku, a na myśl o siłowni