WYNIKI WYSZUKIWANIA
Większość konsumentów posiada świadomość, że biała mąka i biały cukier nie zawierają zbyt wiele wartości odżywczych, więc lepiej wybierać produkty ciemniejsze, o brązowej barwie, które kojarzą się nam z produktami mniej przetworzonymi i bardziej wart
Niemal każdy z nas przynajmniej raz w życiu zażywał antybiotyki i przeszedł antybiotykoterapię. Antybiotyki to leki, które są niestety przepisywane masowo, na potęgę, bez zachowywania procedury sprawdzania podłoża choroby, np. w przypadku chorób o po
Rokitnik z całą pewnością można zaliczyć do jednego z superfoods, a jednak na próżno szukać go na półkach wśród nasion chia, jagód goji czy jagód acai. Dlaczego? Niestety rokitnik uprawia się rzadko, choć występuje on w Europie i Azji, aż po Chiny, g
Zmiany temperatury mają duży wpływ na żywność. Wszyscy wiemy, że wrzątek pozbawia roślin wielu cennych witamin, ale już nawet temperatura w lodówce może sprawić, że warzywa i owoce stracą część składników odżywczych. Jakie zmiany w białkach, tłuszcza
Pistacje to orzechy o charakterystycznym smaku, który może urozmaicić wiele dań. W Polsce jednak często kojarzą się one tylko ze słoną przekąską podawaną do napojów alkoholowych. Warto odczarować te orzechy, ponieważ można je wykorzystać na znacznie
Kaszę kuskus szczególnie chętnie przyrządza się w krajach Maghrebu (Maroko, Algieria i Tunezja) - stamtąd zresztą wywodzi się jej nazwa, która oznacza "rozbity, potłuczony". Kuskus to produkt przemysłu kaszarskiego łączący cechy makaronu i kaszy, ale
Kasza jęczmienna to najczęściej wybiera kasza w polskiej kuchni. Wybieramy ją nie tylko ze względu na smak i różnorodne zastosowanie, ale też ze względu na spore wartości odżywcze. Kasza jęczmienna, jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest z ziarna
Bataty stają się w Polsce coraz bardziej popularne. I nic dziwnego, słodkie ziemniaki można wykorzystać w kuchni na naprawdę wiele sposobów. Bataty świetnie sprawdzą się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Dodatkową zaletą spożywania słodki
Ciecierzyca nazywana też grochem włoskim i fasolą garbanzo, jest rośliną strączkową o dużych wartościach odżywczych. W Polsce jest szczególnie popularna wśród zwolenników diety wegańskiej i wegetariańskiej, ze względu na bogaty skład aminokwasowy i p
Musujące tabletki zawierające witaminy lub minerały są w większości suplementami diety. Po rozpuszczeniu w szklance wody powstaje bardzo smaczny napój o owocowym smaku. Postać farmakologiczna - musujące tabletki jest dla przyswajalności raczej korzys
Witamina B9 występuje w różnych postaciach chemicznych - w formie kwasu foliowego, a także w postaci folianów. Wspomniane formy witaminy B9 różnią się pod wieloma względami, czego osoby suplementujące witaminę B9 powinny być świadome, zwłaszcza kobie
Nasiona chia trafiły na półki sklepowe z etykietą "superfoods". Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim wartościom odżywczym i bez żadnej wątpliwości chia należą do jednych z najbardziej wartościowych produktów na świecie. Ich moc docenili ju
Wartość odżywcza warzyw i owoców jest mniejsza niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Tabele wartości odżywczych wskazują na średnią, przeciętną zawartość poszczególnych składników odżywczych, więc mogą pełnić jedynie rolę orientacyjną. Jednym z czynnik
Orzeszki piniowe są oprócz niepowtarzalnego smaku i zapachu źródłem wielu cennych składników odżywczych, przez co są chętnie wykorzystywane zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej i uznawane za afrodyzjaki. Orzeszki pinii są też znane pod nazwą piniole
Minerały i witaminy są potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Niemniej niektóre z nich można przedawkować zaburzając naturalną homeostazę. Sprawdzamy, które składniki mineralne i witaminy stwarzają największe ryzyko zatrucia. Hiperwita
Orzechy pekan wyglądają trochę jak popularne u nas orzechy włoskie, a co więcej, mają zbliżony smak (z charakterystycznym masłowatym posmakiem). Pekany można spotkać też pod innymi nazwami, min. jako orzesznik jadalny. Jest wszystkie orzechy są kalor
Niemal w każdej grupie produktów spożywczych dedykowanych dzieciom znajdziemy żywność wzbogacaną witaminami - żelki, soki, mleko, płatki śniadaniowe, jogurty i batoniki. Odpowiadamy na pytanie, czy każdy taki produkt wzbogaci dietę dziecka w witaminy
Pieczarki jako przedstawiciel grzybów raczej nie kojarzą się z produktem bogatym w wartości odżywcze, ale to nie znaczy, że są zupełnie bezwartościowe, wręcz przeciwnie - dostępne przez cały rok dostarczają całkiem sporych ilości witamin i składników
Ciąża jest stanem organizmu, w którym dochodzi do zmian hormonalnych i zwiększenia zapotrzebowania na witaminy, minerały i inne składniki zawarte w pożywieniu. Niedobory żywieniowe mogą mieć niekorzystny wpływ na rozwój dziecka i zdrowie mamy. Warto
Orzeszki ziemne nazywane też arachidowymi i fistaszkami są dość popularne w Polsce, najczęściej spożywamy je jako przekąskę, niestety w postaci przetworzonej w wersji prażonej i solonej. Orzeszki nisko przetworzone - ukryte w łupinie, suszone, niesol