WYNIKI WYSZUKIWANIA
Dynia jest warzywem sezonowym, którego obecność w naszej diecie jest nie do przecenienia - dynia ma mało kalorii, ale wiele wartości odżywczych. Tym samym stanowi idealny składnik menu osób dbających o zdrowie i figurę. Choć pochodzi z Ameryki Północ
Nasiona soi są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Sojowe produkty są od dawien dawna obecne w azjatyckiej kuchni. Azjaci jedzą zarówno niefermentowane, jak i (przede wszystkim) fermentowane nasiona soi. Do najbardziej znanych produktów soj
Suszone owoce - czyli śliwki, morele, rodzynki, żurawina, daktyle, banany, figi to popularny dodatek do owsianek, batoników czy domowych (i nie tylko) ciast. Czy warto je jeść? Czym różnią się od owoców kandyzowanych? Jak wybierać dobre suszone owoce
W czasie ciąży w kobiecym organizmie zachodzi wiele zmian. Wymaga do szczególnej dbałości o zdrowie. Każda przyszła mama powinna przestrzegać kilku zasad odżywiania. Podstawową zasadą jest zjedzenie obfitego śniadania. Najważniejszy posiłek spożywany
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy na temat zdrowego odżywiania należy jeść niezależnie od tego czy są to ryby morskie czy też słodkowodne około 2-3 porcje ryb w ciągu tygodnia. Gatunki ryb różnią się pod względem zawartości tłuszczu, kwasów omega-3,
O tym, że ananasy są pyszne, wie chyba każdy - zdaje się, że są to jedne z najpopularniejszych owoców egzotycznych w naszym kraju. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, jakie wartości odżywcze (i nie chodzi tu tylko o kalorie) maja ananasy, a t
Niektóre warzywa i owoce zawierają silne substancje chroniące przed rakiem. Poniżej przedstawiamy 10 produktów o właściwościach antynowotworowych. Osoby jedzące dużo warzyw i owoców są mniej narażone na choroby nowotworowej. Pokarm pochodzenia roślin
Ryż jest produktem o niezliczonej ilości kulinarnych zastosowań. Co więcej, jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych, a jego właściwości niejedną osobę zadziwią - ryż jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Oczywiście tylko wtedy, gd
Zdrowe odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi pokarmu, który w pełni zaspokaja jego potrzeby odżywcze i energetyczne, a jednocześnie nie prowadzi do gromadzenia się nadmiaru energii. Dzieci uczą się nawyków żywieniowych od rodziców. Dorośli ma
Świeże warzywa i owoce są dostępne niemal cały rok. Alternatywą są produkty mrożone i suszone. Warto wiedzieć, które z nich zawierają najwięcej składników odżywczych oraz jakie są zalety i wady poszczególnych rodzajów produktów. Porównując je należy
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie dobrego stanu zdrowia. Zdrowy jadłospis całkowicie pokrywa zapotrzebowanie organizmu na energię oraz niezbędne składniki pokarmowe. Dzieci i mło
Gotowe posiłki dla niemowląt umieszczone w szklanych słoiczkach w postaci przecieru zyskują na popularności. Przy zakupie produktów należy zwrócić uwagę na skład i wartość odżywczą. Owocowe i warzywne papki oraz obiadki w rozdrobnionej formie są bard
W okresie jesienno - zimowym pojawia się potrzeba jedzenia produktów, które dostarczają dużo rozgrzewającej organizm energii. Poniższy jadłospis optymalnie ją zaspokoi nie powodując przy tym przyrostu wagi. Jesienią i zimą wiele osób podjada i spożyw
Mak jest nie tylko pyszny, jest również źródłem cennych wartości odżywczych jak i posiada prozdrowotne właściwości. Jego kulinarne zastosowania pozwalają nam cieszyć się na wiele różnych i zawsze smakowitych, sposobów. Z wielu powodów uznać można go
Szpinak to przepyszne zielone warzywo, które, choć dostarcza znikomą ilość kalorii, jest prawdziwa bombą wartości odżywczych. Znienawidzony nie tylko przez dzieci, dziś powraca na salony, gdzie króluje nie tylko jako modny składnik obiadowych dań cz
W epoce, gdzie zjedzenie posiłku przy rodzinnym stole wymaga nie lada wysiłku restauracje fast food radzą sobie nader dobrze. Chcemy jeść szybko i tanio, aby nie obciążyć zbytnio budżetu i jak najszybciej wrócić do pracy. Niemniej już od kilku lat tr
Figa, zarówno świeża jak i suszona, posiada wiele wartości odżywczych - tym samym na pytanie o to, która są lepsze, jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Da się jednak bez trudu wymienić cechy, którym figi świeże różnią się od tych suszonych. Figi są więc
Buraki ćwikłowe to warzywa, których nie może zabraknąć na naszych stołach - są tanie i dostępne przez okrągły rok, mają liczne właściwości odżywcze i prozdrowotne, a szeroka gama ich możliwych zastosowań w kuchni pozwala na korzystanie z nich bez nar
Wodorosty to wodne rośliny oraz wielokomórkowe protisty. Nazywa się je również "morską trawą". Pojęciem wodorostów określa się min.: duże glony (np. brunatnice i ramienice), glony nitkowate i rośliny wodne zanurzone (np. rogatek i wywłócznik). Wodoro
Soja jest jedną z tzw. roślin strączkowych. Jej ziarna wykorzystuje się nie tylko w kuchni czy przemyśle stricte spożywczym ale i do produkcji min. pasz dla zwierząt. Soja pochodzi z Azji, w Chinach uprawiana jest od 4 tysięcy lat. Obecnie 45% upraw