Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Papaja - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Papaja - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
04.03.2014

Papaja, a właściwie Melonowiec właściwy - owoc o wielkich wartościach odżywczych, pochodzi z ciepłych obszarów obydwu Ameryk i znana była tam już w epoce prekolumbijskiej. Jest to bylina dorastająca do wysokości 10 metrów, o niezdrewniałym i pustym p



Pietruszka (korzeń) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pietruszka (korzeń) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
23.02.2014

Już od ponad 2000 lat pietruszka ceniona jest ze względu na swoje właściwości smakowe oraz te prozdrowotne. Warzywo to pojawiło się na polskich stołach dopiero w XVI wieku, ale dziś mamy do niego dostęp tak ogromny, iż naprawdę szkoda byłoby z niego



Masło kontra margaryna - co zdrowsze? 
Masło kontra margaryna - co zdrowsze?
09.02.2014

Spór toczy się od dawna. Masło czy margaryna? Zarówno jeden i drugi tłuszcz posiadają swoich zagorzałych zwolenników. Półki sklepowe pełne są smarowideł i trudno się w tym połapać, które wybrać, tym bardziej, że jesteśmy bombardowani reklamami. Specj



Natka pietruszki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Natka pietruszki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
01.02.2014

Natka pietruszki jest od wieków ceniona nie tylko jako przyprawa, za swoje właściwości smakowe, ale również jako witaminowa bomba, panaceum na różnego rodzaju dolegliwości. Czemu warto jadać natkę pietruszki? W jakiej formie się ją spożywa? Odpowiedz



Odżywianie w ciąży 
Odżywianie w ciąży
30.01.2014

Okres ciąży jest dla kobiety, zarówno pod względem emocjonalnym jak i fizjologicznym, okresem absolutnie niezwykłym. Chyba nikt nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości. Również jeśli chodzi o odżywianie, kobieta oczekująca dziecka powinna wprowad



Orzechy - rodzaje i porównanie wartości odżywczych 
Orzechy - rodzaje i porównanie wartości odżywczych
28.01.2014

Na pierwszy rzut oka orzechy sprawiają wrażenie kalorycznych przekąsek, jeszcze do niedawna były postrzegane jako "tuczące", przede wszystkim ze względu na względnie wysoką zawartość tłuszczu. Nie ma wątpliwości, jeśli lubisz podjadać, czytając książ



Amarantus i jego właściwości 
Amarantus i jego właściwości
19.01.2014

Gdy przyjrzymy się uważniej odżywczym właściwościom amarantusa, możemy zacząć zastanawiać się, jak to możliwe, że zboże to wciąż jest tak mało w naszych rodzimych kuchniach i jadalniach popularne. Przez długi czas niedoceniany, czy wręcz zapomniany,



Odżywianie zimą - jedz z głową 
Odżywianie zimą - jedz z głową
13.01.2014

Przybieranie na wadze u osób mających tego typu tendencje jest szczególnie zauważalne w okresie zimowym. Skłonność do przejadania się może mieć swe źródło w uwarunkowaniach biologicznych, a dokładniej mówiąc z pierwotnym instynktem wskazującym na pot



Pszenica durum, semolina i ich cenne właściwości 
Pszenica durum, semolina i ich cenne właściwości
05.01.2014

Pszenica durum (łac. Triticum durum), zwana też makaronową jest wyjątkowym gatunkiem wyselekcjonowanym spośród innych uprawianych gatunków zbóż. Pszenica dobrej jakości charakteryzuje się bardzo twardym, szklistym ziarnem z bursztynowo - żółtym bielm



Chleb razowy a chleb razowy na zakwasie - różnice 
Chleb razowy a chleb razowy na zakwasie - różnice
04.01.2014

Chleb nieodłącznie towarzyszy nam prawie każdego dnia. Nawet w małym osiedlowym sklepiku półki uginają się od różnego rodzaju pieczywa - chleba, bułek, rogali. Mamy do wyboru różne rodzaje pieczywa: pszenne, mieszane (pszenno-żytnie) i razowe. Pieczy



Czy warto kupować mrożone owoce i warzywa? 
Czy warto kupować mrożone owoce i warzywa?
02.01.2014

O ile latem mamy dostęp do ogromnej wręcz ilości świeżych warzyw i owoców, i to do tego w stosunkowo niskich cenach, to z upływem czasu, gdy nadchodzi jesień, a później zima, miłośnicy tzw. zieleniny mają ciężki orzech do zgryzienia... Z tygodnia na



10 najzdrowszych polskich produktów (polska super żywność) 
10 najzdrowszych polskich produktów (polska super żywność)
29.12.2013

Super żywność (ang. superfoods) to produkty o niezwykle wysokiej wartości odżywczej, zawierających dużą ilość antyoksydantów, witamin, składników mineralnych, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych cennych bioskładników oraz taka żywność,



Żurawina i suszona żurawina - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Żurawina i suszona żurawina - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
20.12.2013

Żurawina jest wieloletnią krzewinką zimozieloną, która porasta kwaśne i wilgotne gleby. przeważnie występuje na torfach wysokich i przejściowych, a także w borach bagiennych. W Polsce naturalnie występuje żurawina błotna. Obecnie uprawia się głównie



Dieta wegańska a ciąża 
Dieta wegańska a ciąża
16.12.2013

Weganizm jest stylem życia opartym głównie na stosowaniu diety wegańskiej. Weganie rezygnują ze spożywania produktów zwierzęcych, a także pożywienia, którego produkcja wiąże się z eksploatacją zwierząt. Weganie nie spożywają nabiału i często również



Prawidłowe odżywianie dla kobiet i mężczyzn 
Prawidłowe odżywianie dla kobiet i mężczyzn
12.12.2013

Zapotrzebowanie na energię oraz poszczególne składniki odżywcze, witaminy, minerały nie ma jednej wartości dla wszystkich - zależy od płci, wieku, aktywności fizycznej, stanu zdrowia oraz innych partykularnych uwarunkowań. Niektóre zasady zdrowego od



Mango - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Mango - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.12.2013

Mango jest owocem tropikalnego drzewa owocowego o tej samej nazwie, występującego głównie w Indiach, gdzie uprawiany był już 2 tysiące lat p.n.e. Drzewo mango jest wiecznie zielonym drzewem, które może dożyć aż 300 lat i osiągnąć wysokość 40 metrów.



Jagody Acai - super food z Ameryki Południowej 
Jagody Acai - super food z Ameryki Południowej
04.12.2013

Jagody acai są owocami rośliny nazywanej Euterpą warzywną pochodzącej z tropikalnych regionów Ameryki Południowej. Obecnie jest uprawiana w krajach leżących w strefie międzyzwrotnikowej. Z Euterpy uzyskuje się cenne jagody acai oraz tak zwane serce p



Kalafior - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kalafior - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
28.11.2013

Kalafior należy do rodziny kapustowatych, jego łacińska nazwa to Brassica cretica (kapusta kreteńska). Pochodzi z Cypru, dlatego nazywano go kiedyś kapustą cypryjską. Co ciekawe przypuszcza się, że kalafior jest zmutowaną odmianą kapusty głowiastej l



Melasa - zdrowa czy nie? 
Melasa - zdrowa czy nie?
24.11.2013

Przez wiele lat nie doceniano jej dobroczynnych właściwości. Dziś jest zdrowym zamiennikiem białego cukru, zaliczanym do grona najzdrowszych produktów spożywczych świata. Melasa jest ciemnobrązowym, gęstym syropem. Powstaje w procesie produkcji cukru



Stres a odżywianie, czyli dieta antystresowa 
Stres a odżywianie, czyli dieta antystresowa
22.11.2013

Na stres narażony jest dziś każdy z nas. Każdy z nas ma również swoje własne sposoby na radzenie sobie z nim - jedni wybierają sport, inni podjadają słodycze lub zapalają kolejnego papierosa, a jeszcze inni przenoszą się do świata z ulubionego filmu



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |   »