WYNIKI WYSZUKIWANIA
Nutridrinki są wysokoenergetycznymi preparatami odżywczymi przeznaczonymi do picia. Posiadają one płynną postać, a w ich skład wchodzą białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały w proporcjach odpowiadających potrzebom organizmu. Nutridrinki p
Prawidłowe żywienie polega na spożywaniu składników pokarmowych i energii w takiej ilości, jaka zapewnia utrzymanie odpowiedniej masy ciała i funkcjonowanie organizmu. Biorąc pod uwagę liczne badania nad spożywaniem żywności i sposobami żywienia w ró
Zdrowe odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi pokarmu, który w pełni zaspokaja jego potrzeby odżywcze i energetyczne, a jednocześnie nie prowadzi do gromadzenia się nadmiaru energii. Dzieci uczą się nawyków żywieniowych od rodziców. Dorośli ma
To, że od cukru można się uzależnić, to nie mit. Słodkości potrafią wywołać nie tylko uzależnienie psychiczne, objawiające się po prostu ochotą na ciastko, batona lub lody. To także uzależnienie fizyczne - organizm po prostu domaga się cukru, jeszcze
Liczenie kalorii jest jednym z podstawowych elementów odchudzania. Wyniki tej praktyki zdają się podważać jej sens. Przejadanie się jest nienaturalną konsekwencją złych nawyków żywieniowych. Zwierzęta jedzą wtedy, kiedy tego naprawdę potrzebują. Dzie
Cukier we krwi jest podstawową i najlepiej dostępną substancją energetyczną. Ustrój może wytworzyć energię dopiero wtedy, gdy substancje zapasowe zostaną przekształcone w glukozę i znajdą się w tkance łącznej. Nawet jeżeli organizm zmagazynował wysta
Zdrowe przyzwyczajenia sprawią, że odchudzanie będzie efektywne, a jego skutki trwałe. Przedstawiamy 10 najlepszych nawyków żywieniowych, dzięki którym pozbędziesz się zbędnych kilogramów łatwiej niż myślisz. Nawyki żywieniowe mają kluczowy wpływ na
Kalkulator zapotrzebowania na białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik pokarmowy, wodę, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pozwala określić ilość makroskładników które organizm potrzebuje przyswoić z pokarmem w ciągu doby z uwzględnieniem płci, wieku i
Każdy, kto stosuje program redukcji kalorii traci zarówno mięśnie, jak i tłuszcz. Gdy zmniejszenie kalorii będzie gwałtowne, to strata masy mięśniowej może wynieść nawet do 50% utraconej wagi. Strata mięśni może być zminimalizowana za pomocą odpowied
Na rynku produktów spożywczych mamy do czynienia z coraz większą dostępnością napojów przeznaczonych specjalnie dla osób, dla których intensywny wysiłek fizyczny jest nieodłącznym elementem każdego dnia. Jakie są właściwości takich napojów i kiedy i
Chipsy to jedna z ulubionych przekąsek nie tylko dzieci. Pomimo kontrowersji, jakie budzi kwestia konsekwencji płynących z ich jedzenia, wciąż sprzedaje się je w większości szkolnych sklepików. Dorośli również lubią pochrupać sobie coś podczas wieczo
Ładowanie węglowodanami jest metodą, która została opracowana w latach sześćdziesiątych dwudziestego wieku, służącą do zwiększania zapasów glikogenu mięśniowego, a zatem poprawy wydolności. W normalnych warunkach organizm jest w stanie zgromadzić ok.
Pora spożycia posiłku, jego wartość odżywcza i wielkość mają wpływ na wydolność podczas ćwiczeń. Ostatni pokarm należy spożyć około 2-4 godziny przed treningiem, aby żołądek mógł strawić pokarm. Wydolność organizmu podczas ćwiczeń o intensywnej lub u
Węglowodany odgrywają rolę podstawowego substratu energetycznego, zarówno w czasie spoczynku, jak i w okresie aktywności fizycznej. Mają wpływ na wydolność podczas treningu. Dostarczanie odpowiedniej ilości węglowodanów zapewnia utrzymanie odpowiedni
Do składników pokarmowych zaliczamy białka, węglowodany i tłuszcze. Wszystkie te składniki dostarczają organizmowi energii i są niezbędne do życia. Zawarte w pożywieniu umożliwiają komórkom, tkankom a także narządom wewnętrznym prawidłowe działanie o
Energia jest produkowana przez organizm przez cały czas, przy czym w czasie treningu proces przebiega znacznie szybciej, co wynika ze zwiększonego zapotrzebowania na nią. Nie można jej zobaczyć, ale odczuć, np. w formie ciepła. Powstaje w rezultacie
Fasolamina jest substancją naturalną pozyskiwaną z fasoli zwyczajnej. Jednoroczna roślina, o której mowa, należy do rodziny bobowatych i pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie jest rozpowszechniona na całym świecie. Strąki fasoli zawierają nie tylko
Serem nazywamy produkt mleczny dojrzewający bądź niedojrzewający, miękki, półtwardy lub twardy, uzyskany poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddany dalszej obróbce technologicznej. Ser jest bogatym źródłem t
Naturalna flora bakteryjna w ludzkich jelitach tworzona jest przez ponad 400 rodzajów różnych drobnoustrojów, w tym drożdżaki. Ogólna masa flory bakteryjnej występującej w organizmie człowieka może dochodzić do 2 kg. Drożdże, aby przetrwać, muszą żyw
Kiedyś produkty typu light były pewnego rodzaju luksusem, czymś rzadkim czy nawet egzotycznym. Kupowanie ich - fanaberią. Z biegiem czasu wszystko się jednak zmieniło. Dzisiaj, na półkach nie tylko sklepów z żywnością dietetyczną, ale również tych zn