Dzisiaj jest: Środa, 24.07.2019 Imieniny: Kingi i Krystyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Spirulina - odżywcze jedzenie z morskich głębin 
Spirulina - odżywcze jedzenie z morskich głębin
26.11.2013

Algi są odżywczym i zdrowym pożywieniem. Z tego też powodu produkty z alg robią furorę zarówno w kosmetyce jak i w dietetyce. Na ich tle szczególnie wyróżnia się spirulina, która ze względu na zawartość pewnego kwasu tłuszczowego występującego w kobi



Białko odchudza - prawda czy mit? 
Białko odchudza - prawda czy mit?
04.10.2013

Sukces diety wysokobiałkowej został przyćmiony przez pogłoski związane z wątpliwymi właściwościami odchudzającymi protein. Zaczęto się zastanawiać, czy produkty bogate w białko rzeczywiście są dobrym sposobem na pozbycie się nadwagi. Białko jest pods



Żywienie w sporcie 
Żywienie w sporcie
03.10.2011

Regularne uprawianie sportu, oprócz zwiększenia masy mięśniowej, kosztem tkanki tłuszczowej, niesie za sobą także ogromny wydatek energetyczny. Wyczynowi sportowcy, a także i amatorzy niewątpliwie powinni dużą uwagę przywiązywać do diety, czyli tego,



Układ pokarmowy - jak trawiony jest pokarm 
Układ pokarmowy - jak trawiony jest pokarm
20.05.2009

Trawienie polega na enzymatycznym rozkładzie dużych cząsteczek pokarmowych związków organicznych (białek, tłuszczów, węglowodanów) na substancje małocząsteczkowe, przyswajalne przez organizm i wchłaniane przez błony komórkowe. Prawidłowe odżywianie,



Jajka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Jajka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
07.04.2009

Od niepamiętnych czasów jajka były uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach siedemdziesiątych nie wypowiedziano wojny cholesterolowi, który w sporym stężeniu występuje w żółtku. Dziś jajko wraca do łask, bo jego wartość odżywcza jest bezkonkurenc



Białka 
Białka
03.12.2008

Białka są to zasadnicze elementy budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka oraz wielu związków takich jak: enzymy, hormony, przeciwciała. Białka regulują procesy przemiany materii i wiele funkcji ustroju, zapewniając prawidłowy stan i funkcjonowanie



  | 1 | 2 | 3 |   »