WYNIKI WYSZUKIWANIA
Sprzężony kwas linolowy zwany potocznie CLA jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest jednym z izomerów kwasu linolowego zawierającym dwa sprzężone wiązania podwójne. Znajduje się w pełnotłustym m
Do składników pokarmowych zaliczamy białka, węglowodany i tłuszcze. Wszystkie te składniki dostarczają organizmowi energii i są niezbędne do życia. Zawarte w pożywieniu umożliwiają komórkom, tkankom a także narządom wewnętrznym prawidłowe działanie o
Energia jest produkowana przez organizm przez cały czas, przy czym w czasie treningu proces przebiega znacznie szybciej, co wynika ze zwiększonego zapotrzebowania na nią. Nie można jej zobaczyć, ale odczuć, np. w formie ciepła. Powstaje w rezultacie
Chociaż moda na dietę białkową (np. dietę Dukana) powoli się kończy, a o samej tzw. "proteinówce" nie pisze się już tak często jak przed kilkoma laty, wiele osób borykających się z problemem nadprogramowych kilogramów wciąż ucieka się do tego specyf
Chityna jest wielocukrem posiadającym strukturę podobną do celulozy. Występuje przede wszystkim u zwierząt, a dokładniej mówiąc w pancerzach skorupiaków i w pokrywach skrzydeł chrząszczy. Można ją również znaleźć w ścianach komórkowych niektórych bak
Serem nazywamy produkt mleczny dojrzewający bądź niedojrzewający, miękki, półtwardy lub twardy, uzyskany poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddany dalszej obróbce technologicznej. Ser jest bogatym źródłem t
Kiedyś produkty typu light były pewnego rodzaju luksusem, czymś rzadkim czy nawet egzotycznym. Kupowanie ich - fanaberią. Z biegiem czasu wszystko się jednak zmieniło. Dzisiaj, na półkach nie tylko sklepów z żywnością dietetyczną, ale również tych zn
Regularne uprawianie sportu, oprócz zwiększenia masy mięśniowej, kosztem tkanki tłuszczowej, niesie za sobą także ogromny wydatek energetyczny. Wyczynowi sportowcy, a także i amatorzy niewątpliwie powinni dużą uwagę przywiązywać do diety, czyli tego,
Jak ważne jest spożywanie pokarmów, niech świadczy fakt, że jelita jako jedyny organ poza mózgiem mają komórki neuronowe, które niezależnie zarządzają procesami wchłaniania składników odżywczych. Hormon o nazwie insulina, wytwarzany przez trzustkę -
Smażenie jest to proces obróbki termicznej żywności polegający na ogrzewaniu potrawy w środowisku oleju lub tłuszczu, podgrzanego do temperatury powyżej 100 stopni C, najczęściej w otwartym naczyniu, w wyniku czego żywność zatraca surowy charakter i
Tłuszcze (Lipidy) należą do dużej grupy naturalnych związków organicznych, nierozpuszczalnych w wodzie, natomiast rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych takich jak eter etylowy, eter naftowy, chloroform, benzen, aceton itd. Do lipidów zalic