WYNIKI WYSZUKIWANIA
Cukier kokosowy należy do produktów alternatywnych względem białego i brązowego cukru. Staje się on bardzo popularny zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, ze względu na to, że ma niższy indeks glikemiczny. Czy jest produktem z
W ciągu ostatnich lat w Stanach Zjednoczonych i Europie narodziła się nowa ideologia jedzenia, która została nazwana nutrycjonizmem. Pojawiła się ona w odpowiedzi na rosnący problem otyłości, która jest problemem głównie mniej zamożnych osób oszczędz
Myślisz, że nadmiar kalorii odkłada się pod skórą jako tkanka tłuszczowa w okolicy ud, brzucha, ramion i bioder? Jesteś w błędzie - tłuszcz może otaczać także narządy wewnętrzne, a jego przyrost może być związany nie tyle z dodatnim bilansem kalorycz
Jeden batonik, drugi i trzeci? a Ty wciąż czujesz się głodna? W czasie dnia pijesz hektolitry kawy, a zmęczenie i tak nie mija? Zaburzenia koncentracji, ospałość, wybuchy ciepłe i drżenie rąk? Najwyższa pora zbadać insulinę i cukier! Winowajcą może b
Choć przyjęło się przekonanie, że owoce i warzywa są zdrowe, to jednak nie powinniśmy ślepo ufać każdemu produktowi, na którym widnieją piękne zdjęcia owoców lub warzyw. Dlaczego? Spójrzmy na napoje, które w większości domostw są nazywane popularnie
Jeżeli produkt jest nazwany "eko", "bio", "light", "fit", ale w składzie zawiera sztuczne dodatki do żywności o nie do końca potwierdzonym działaniu, cukier, czy syrop glukozowo-fruktozowy to nie można nazwać go zdrowym produktem, ale raczej pseudo z
Choć specjaliści od marketingu w reklamach zapewniają nas, że krem czekoladowy jest idealnym sposobem na rozpoczęcie poranka, a batonik stanowi świetną przekąskę nawet dla najmłodszych dzieci, rzeczywistość wygląda nieco inaczej. Chemia i nadmiar cuk
Przez różne diety odchudzające owoce zyskały złą sławę. Wiele mówi się o tym, że owoce tuczą, bo zawierają sporo cukru. Coraz częściej demonizuje się też konkretne typy owoców za wysoką kaloryczność. Czy owoce rzeczywiście tuczą? Jak mawiał piętnasto
Diabetycy i osoby zdrowo odżywiające się zastępują cukier naturalnymi słodzikami, które są zdrowsze od sztucznych substytutów cukru. Na polskim rynku jest dostępnych co najmniej kilka podstawowych słodzików naturalnych. Konsumenci najchętniej sięgają
Choć jeszcze kilkadziesiąt lat temu promowano hasło "cukier krzepi", dziś zdecydowanie częściej mówi się o cukrze jako o "białej śmierci". I nie bez powodu! Cukier negatywnie wpływa na układ odpornościowy i zdrowie jelit, jest doskonałą pożywką dla s
ADHD jest złożoną chorobą, której obraz kliniczny obejmuje trzy grupy objawów klasyfikowanych jako nadpobudliwość, impulsywność oraz zaburzenia uwagi. Odpowiadamy na pytanie, jaka dieta ma znaczenie korzystne, a jaka negatywne - dla osób z ADHD. Meto
Żywność ma szczególny wpływ na nasz organizm w czasie, gdy dopadają nas infekcje i różne choroby. To dzięki niej możemy pomóc organizmowi stanąć na nogi - lub wprost przeciwnie - doprowadzić do takiej sytuacji, w której niezbędne będzie leczenie farm
Moda na fitness i ćwiczenia siłowe niesie za sobą większe konsekwencje niż tylko zmianę sylwetki - wiele osób również świadomie zaczyna tworzyć nowy styl życia, oparty o zdrową żywność. Niektórzy deklarują po prostu, że będą zwracać uwagę na to, co l
Nadmierny apetyt na słodycze może być problemem mającym swe źródło w okresie dzieciństwa. Od pierwszych dni życia dziecko spożywa mleko lub mleczne mieszanki. Kiedy rozpoczyna się proces jego wychowywania słodycze stają się postrzegane jako nagroda,
Słodki smak jest ulubionym smakiem i to nie tylko dzieci. Dlatego też w celu poprawy walorów smakowych artykułów żywnościowych dodaje się rafinowany cukier i inne składniki o podobnych "słodkich" właściwościach, na przykład syrop glukozowo-fruktozowy
O tym, że od białego cukru psują się zęby, wiedzą nawet małe dzieci. Niestety próchnica nie jest jedyną konsekwencją jedzenia słodyczy. Biały cukier, spożywany w dużych ilościach, prowadzi bowiem również do nadmiernego przybierania na wadze, zwiększa
Cukier w postaci sacharozy ma bardzo negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Nadmiar rafinowanego cukru przyczynia się do obniżenia zdolności do zapamiętywania i oceny. Oczywiście cukier wpływa też na powstawanie próchnicy. Cukier rafinowany produko
Czekolada jest jednym z ulubionych produktów spożywczych nie tylko dzieci, ale i wielu dorosłych. Unikana przez większość osób dbających o sylwetkę, często staje się poprawiającą humor przekąską, dodatkiem do świątecznych i urodzinowych prezentów, a
Koktajle to płynne lub pół-płynne potrawy i przekąski, przygotowywane głównie z warzyw i owoców, które to po prostu, dokładne się razem miksuje. Nazywane są również shake'ami (szejkami) czy smoothies (pod takimi nazwami możemy również kupić gotowe ko