WYNIKI WYSZUKIWANIA
Soczyste szynki o pięknej różowej barwie, kruche kiełbasy i połyskujące schaby to częsty i kuszący widok na sklepowych półkach. Nie zawsze jednak apetyczny wygląd wędlin idzie w parze ze zdrowym i naturalnym produktem. Na rynku dostępne są różnego ro
Lody to deser, po który szczególnie chętnie sięgamy latem. Jest słodki, zimny i orzeźwiający, sprawdzi się idealnie jako podwieczorek w trakcie upalnego dnia. Za lodami przepadają wszyscy, zarówno najmłodsi, jak i nieco starsi. Czy lody mogą być zdro
Antybiotyki hamują rozmnażanie się bakterii lub ich zniszczenie. Stosuje się je wyłącznie w przypadku infekcji bakteryjnych. Niemniej ich nadużywanie może mieć bardzo przykre skutki dla zdrowia. Kiedy leki są stosowane w sytuacji, gdy organizm może s
Sód jest pierwiastkiem występującym powszechnie w pożywieniu, a jego największym źródłem jest sól kuchenna (chlorek sodu, NaCl). Sól jest dodawana do wielu produktów spożywczych w toku procesów technologicznych oraz do pożywienia podczas przygotowywa
Kawa - wielu ludzi nie wyobraża sobie poranka bez tego napoju. Popularną kawą mieloną, coraz częściej zastępuje kawa rozpuszczalna. Dlaczego kawa rozpuszczalna (instant) stała się taka popularna? Po kawę rozpuszczalną sięgamy bardzo chętnie. Nie wyma
Parówki to produkt znany i lubiany, niemniej owiany złą sławą. Choć wielu z nas chętnie sięga po hot doga czy dodaje plasterki ulubionych parówek do jajecznicy, to gdy ktoś zapyta nas o to, co o mięsnym produkcie zwanym parówką sądzimy, powiemy pewni
O tym, że od białego cukru psują się zęby, wiedzą nawet małe dzieci. Niestety próchnica nie jest jedyną konsekwencją jedzenia słodyczy. Biały cukier, spożywany w dużych ilościach, prowadzi bowiem również do nadmiernego przybierania na wadze, zwiększa
Smartbandy, czyli inteligentne opaski na rękę, są urządzeniami, które służą przede wszystkim monitorowaniu stanu zdrowia oraz postępów w sferze sportu. Zamiennymi nazwami dla tego urządzenia są: opaska fitness, smart bracelet i talk band. Zasadniczo
Chrupkie pieczywo jest często wybierane przez osoby będące na diecie odchudzającej i dbające o zdrowie, ponieważ w powszechnej opinii uchodzi za zdrowsze, mniej kaloryczne i bardziej wartościowe pod względem wartości odżywczych w porównaniu z tradycy
Pragnienie osiągnięcia jak największych plonów towarzyszy człowiekowi od początków historii rolnictwa. W okresie starożytności wykorzystywano naturalne sposoby w celu zwalczenia szkodników przyczyniających się do zmniejszenia zbiorów. Chroniono zboże
Bieganie jest dyscypliną sportową, która zyskuje coraz większą popularność. Łączy się je z maksymą, że ruch to zdrowie, ale jogging nie zawsze ma korzystny wpływ na stan organizmu. W czasie biegania stawy i kości kończyn dolnych oraz kręgosłup są nar
Metale ciężkie to metale a także półmetale najczęściej o właściwościach toksycznych dla człowieka. Terminu tego używa się w odniesieniu do pierwiastków używanych w przemyśle i jednocześnie odznaczających się toksycznością dla człowieka lub środowiska
Tłuszcze (izomery) trans są rodzajem tłuszczów uznawanym za najmniej zdrowy. Jako, że mamy do czynienia z dwoma rodzajami takich tłuszczów: przemysłowymi - bardzo szkodliwymi dla zdrowia oraz występującymi w naturze o działaniu prozdrowotnym należało
Glutaminian sodu jest popularnym, jednakże kontrowersyjnym dodatkiem do żywności. Czy ma wpływ na zdrowie? Eksperci z całego świata biją na alarm i obwiniają go jako czynnik mający wpływ na otyłość, alergię i występowanie migreny. Glutaminian sodu je
Sushi to mająca niezwykle wiele rodzajów (odmian) i pochodząca z Japonii potrawa, która składa się z zaprawionego ryżu oraz dodatków, najczęściej ryby i warzyw, ale też i grzybów, owoców morza itd. Sushi jada się pałeczkami lub palcami. Jego kawałki
Kuchnia japońska uznawana jest za jedną z tych, które mają najlepszy wpływ na zdrowie. Czy słusznie? Biorąc pod uwagę kondycję Japończyków, stwierdzić można, że absolutnie tak! Japończycy żyją długo, są szczupli i rzadko chorują - tak mówią statystyk
Zimne sosy, czyli ketchup (keczup), musztarda oraz majonez to popularne dodatki, które wzbogacić mogą smak bardzo wielu dań. Co więcej, niektóre nieudane kulinarne próby, a raczej ich efekty, mogą nawet uratować... Ketchup, musztarda oraz majonez maj
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy na temat zdrowego odżywiania należy jeść niezależnie od tego czy są to ryby morskie czy też słodkowodne około 2-3 porcje ryb w ciągu tygodnia. Gatunki ryb różnią się pod względem zawartości tłuszczu, kwasów omega-3,
Jednym ze sposobów na oszczędzanie czasu jest wykorzystywanie w kuchni kostek rosołowych. Jednakże, czy są one zdrowe? Czy dodawanie kostek do potraw może mieć jakieś przykre konsekwencje? A może nie mamy się czego obawiać? Cóż, by odpowiedzieć sobie
Żelatyna jest najpopularniejszą substancją żelującą wykorzystywaną w przemysłowej produkcji żywności oraz domowych kuchniach. Jej wykorzystywanie umożliwia, w zależności od proporcji, zmienianie tekstury i gęstości produktów, aż do tworzenia na ich b