Dzisiaj jest: Środa, 18.09.2019 Imieniny: Ireny i Józefa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Indeks glikemiczny - wpływa na poziom cukru, energii i tkanki tłuszczowej 
Indeks glikemiczny - wpływa na poziom cukru, energii i tkanki tłuszczowej
24.08.2019

Indeks glikemiczny, zwany też wskaźnikiem glikemicznym lub skrótem IG jest klasyfikacją produktów żywnościowych opartą na złożeniu wpływu tych produktów na poziom glukozy we krwi w czasie 2-3 godzin po ich spożyciu. Wskaźnik glikemiczny ma istotne zn



Czym są kalorie i dlaczego kaloria kalorii nierówna? 
Czym są kalorie i dlaczego kaloria kalorii nierówna?
07.02.2018

Zainteresowanie tematem kalorii kumuluje się głównie przy okazji świąt oraz tłustego czwartku. Wiemy więc, że pączek w zależności od sposobu smażenia, nadzienia w środku i dodatków może mieć nawet do 400 kalorii, ale co to oznacza dla nas w praktyce?



Syrop z agawy 
Syrop z agawy
25.09.2014

Syrop z agawy, inaczej nektar z agawy, to jeden z coraz popularniejszych zamienników białego cukru czy miodu. Jego dostępność, choć na razie głównie w sklepach z żywnością ekologiczną czy funkcjonalną, również tych internetowych, wciąż rośnie. Syrop



Dieta odchudzająca dla dziecka 
Dieta odchudzająca dla dziecka
08.05.2014

Dieta dziecka jest niezwykle ważne dla jego rozwoju - nie tylko fizycznego. Jeśli maluch już „na starcie” zacznie nadmiernie przybierać na wadze, to najprawdopodobniej będzie borykać się z tym problemem przez wiele lat. Poza tym, nadmiar kilogramów u



Indeks glikemiczny pod lupą 
Indeks glikemiczny pod lupą
20.03.2014

Indeks glikemiczny (IG) jest terminem określającym wpływ różnych produktów żywnościowych na poziom cukru we krwi. Wskaźnik może przyjmować wartość od 0 do 100 i informuje o szybkości trawienia produktu i przekształcania go w glukozę. Im szybszy jest



Grzybica (kandydoza) jelita grubego 
Grzybica (kandydoza) jelita grubego
27.10.2013

Naturalna flora bakteryjna w ludzkich jelitach tworzona jest przez ponad 400 rodzajów różnych drobnoustrojów, w tym drożdżaki. Ogólna masa flory bakteryjnej występującej w organizmie człowieka może dochodzić do 2 kg. Drożdże, aby przetrwać, muszą żyw



Roszponka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Roszponka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
21.06.2013

Roszponka znana jest pod kilkoma nazwami jako: roszpunka, rapunkuł, kozłek czy też raszpanka. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia. Roszponka jest to roślina o wydłużonych liściach, tworzących małą rozetkę. Jest rośliną całoroczną, jednak czas z



Mity i fakty na temat odchudzania 
Mity i fakty na temat odchudzania
12.01.2010

Zdrowie jest nieodłącznie związane z odpowiednią wagę. Szczupła sylwetka nie tylko zapewni atrakcyjny wygląd i dobre samopoczucie, ale również pozwoli ustrzec się i zmniejszyć ryzyko zachorowania na wiele chorób. Zrozumiałe, więc jest dążenie do pozb



Indeks i ładunek glikemiczny 
Indeks i ładunek glikemiczny
09.12.2008

Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko