Dzisiaj jest: Czwartek, 19.09.2019 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Selen - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Selen - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
28.02.2019

Selen jest mikroelementem, czyli pierwiastkiem występującym w organizmie w śladowej ilości, który spełnia jednak szereg ważnych funkcji zapewniających prawidłowe działanie organizmu. Selen wchodzi w skład licznych enzymów biorących udział w procesach



Witamina B3 (PP) - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Witamina B3 (PP) - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
27.09.2018

Witamina B3 znana też jako witamina PP i niacyna należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. O witaminie B3 mówi się też jako o kwasie nikotynowym i nikotynamidzie. Ten związek organiczny jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i



Inozytol, czyli witamina B8 - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Inozytol, czyli witamina B8 - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
21.08.2018

Inozytol (a tak naprawdę jego izometryczna forma myo-inozytol) znany także jako witamina B8 jest wyjątkowym związkiem odżywczym. Jego niezwykły charakter wiąże się z tym, że może być syntetyzowany przez organizm. Wobec tego, z naukowego punktu widzen



Chrom - właściwości, źródła i zapotrzebowanie, niedobór i nadmiar 
Chrom - właściwości, źródła i zapotrzebowanie, niedobór i nadmiar
17.09.2017

Masz ostatnio (większy niż zazwyczaj) apetyt na słodycze? To może być objaw niedoboru chromu. Minerał uchodzi także za naturalny składnik wspierający proces odchudzania - ale to nie jedyne właściwości tego składnika mineralnego, przyjrzymy się zatem



Bor - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Bor - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
08.01.2017

Bor jest minerałem dostarczanym organizmowi w postaci bakali, orzechów, pełnoziarnistych produktów, warzyw i owoców. Choć nie potrzebujemy go w dużych ilościach, niedobór boru może doprowadzić do rozwoju poważnych chorób. Niedostateczny poziom boru w



Jod - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Jod - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
21.04.2016

Jod to niezwykle ważny mikroelement niezbędny przede wszystkim do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, tarczycy i regulowanych przez nią licznych procesów. Jod jest gromadzony przede wszystkim przez tarczycę, który potrzebuje go do wytwarzan



Biotyna, czyli witamina H - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Biotyna, czyli witamina H - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
04.04.2016

Biotyna jest zwana także witaminą H, witaminą B7, czy też koenzymem R. Historia jej odkrycia sięga 1927 roku, w którym to została odkryta przez dr Boasa i jego współpracowników. Naukowcy wywołali zmiany na skórze u szczurów, a następnie podawali różn



Witamina D - funkcje, zapotrzebowanie i źródła. Suplementować, czy nie? 
Witamina D - funkcje, zapotrzebowanie i źródła. Suplementować, czy nie?
16.02.2016

Witamina D zwana powszechnie kalcyferolem jest grupą witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Występują one w organizmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w postaci prowitamin, które są pochodnymi cholesterolu. Właściwa witamina D powstaje w



Błonnik pokarmowy 
Błonnik pokarmowy
08.12.2008

Błonnikiem pokarmowym nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy



Woda 
Woda
05.12.2008

Woda (tlenek wodoru - H2O), jest szeroko rozpowszechnionym w przyrodzie związkiem chemicznym. Średnia zawartość wody w ciele dorosłego człowieka wynosi około 60%. Oznacza to, że przeciętny, 72 kilogramowy mężczyzna składa się z około 45 litrów wody.



Tłuszcze 
Tłuszcze
05.12.2008

Tłuszcze (Lipidy) należą do dużej grupy naturalnych związków organicznych, nierozpuszczalnych w wodzie, natomiast rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych takich jak eter etylowy, eter naftowy, chloroform, benzen, aceton itd. Do lipidów zalic



Węglowodany 
Węglowodany
05.12.2008

Węglowodany - (inaczej sacharydy lub potocznie cukry) to związki organiczne - wielowodorotlenowe alkohole składające się z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie (H2O), czyli 2:1. Znajdują się we wszystki