WYNIKI WYSZUKIWANIA
Zanieczyszczenie żywności to każda substancja, która nie została dodana celowo, jednak występuje jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin, hodowli zwierząt lub dostała się w nieprawidłowych procesach produkcji, przechowywania, przetwa
Mykotoksyny (gr. "mycos" - grzyb, łac. "toxicum" - trucizna) to niezwykle groźne dla ludzi metabolity wtórne grzybów strzępkowych (pleśni) z rodzaju min. Aspergillus, Penicillium, Fusarium i Stachybotrys. Są klasyfikowane jako mikrobiologiczne zaniec
Choroby nowotworowe to druga co do częstości przyczyna zgonów na świecie. Według danych WHO w 2016 stanowiły 8,8 mln zgonów. Wśród mężczyzn najczęściej diagnozuje się nowotwory płuc, prostaty, jelita grubego, żołądka i wątroby. U kobiet natomiast są
Zgodnie z ogólnymi zaleceniami dietetycznymi jadłospis powinien być zróżnicowany. Stosowanie monotonnego jadłospisu lub jego radykalnej wersji, nazywanej potocznie monodietą, może bardzo negatywnie wpłynąć na zdrowie. Do konsekwencji monotonnego jadł
Konsument widząc nadpsute warzywo lub owoc, albo wyrzuci je od razu, albo (żeby nie marnować jedzenia) odkroi zepsutą część i zje pozostałą. W tym przypadku lepiej "marnować" jedzenie, niż zdrowie. Szczególną uwagę na stan owoców i warzyw trzeba zwr.
Orzeszki ziemne nazywane też arachidowymi i fistaszkami są dość popularne w Polsce, najczęściej spożywamy je jako przekąskę, niestety w postaci przetworzonej w wersji prażonej i solonej. Orzeszki nisko przetworzone - ukryte w łupinie, suszone, niesol
Bezpieczeństwo i higiena żywności są bardzo istotne dla zachowania zdrowia układu trawiennego. Spożywanie nieświeżej żywności przyczynia się do zatruć pokarmowych, których powikłania mogą być bardzo groźne. Nieświeży pokarm może zawierać pleśń, bakte
Choroby nowotworowe stanowią jedną z najgroźniejszych plag współczesnej cywilizacji. Występowanie nowotworów u ludzi w dużym procencie jest uzależnione od czynników środowiskowych, do których zalicza się również sposób odżywiania. Dowodów na związek