Dzisiaj jest: Wtorek, 16.07.2019 Imieniny: Marii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Cytrulina - właściwości, źródła i zastosowanie aminokwasu 
Cytrulina - właściwości, źródła i zastosowanie aminokwasu
14.01.2019

Nazwa cytrulina pochodzi od łacińskiej nazwy citrullus, co w tłumaczeniu znaczy … arbuz. O cytrulinie jako o aminokwasie mówi się rzadko, stąd wiedza przeciętnego konsumenta na jej temat jest stosunkowo ograniczona. Nie posiada funkcji budulcowej bia



Efekt uzupełniania się aminokwasów, czyli jak odpowiednio komponować posiłki? 
Efekt uzupełniania się aminokwasów, czyli jak odpowiednio komponować posiłki?
01.11.2018

Aminokwasy białkowe to związki chemiczne wchodzące w skład białek, w których połączone są ze sobą za pomocą wiązań peptydowych. Większość aminokwasów białkowych organizm może wytworzyć samodzielnie. Są to aminokwasy endogenne. Niektóre jednak muszą b



L-glutamina, wzmocnienie nie tylko dla mięśni i jelit 
L-glutamina, wzmocnienie nie tylko dla mięśni i jelit
21.02.2018

Stosowanie aminokwasów jest dość powszechne u kulturystów, przeciętny człowiek ma jednak o nich niewielkie pojęcie. A szkoda, bo aminokwasy takie jak l-glutamina mają ogromny wpływ na nasz organizm i regularne używanie ich może znacząco poprawić nasz



Potrzeby białkowe organizmu - jak je zaspokoić? 
Potrzeby białkowe organizmu - jak je zaspokoić?
27.03.2014

Białka pełnią istotną rolę w zakresie poprawy wydolności sportowców. Do niedawna uważano, że proteiny są głównym źródłem siły i energii. Obecnie są obok węglowodanów drugim najważniejszym elementem diety osób, które uprawiają sport. Białka tworzą czę



Białko zwierzęce a białko roślinne 
Białko zwierzęce a białko roślinne
24.12.2013

O białku, pomimo popularności, jaką swego czasu cieszyła się dieta proteinowa, zbyt wiele ciągle nie wiemy. O ile źródła (czy nawet jakość) tłuszczów oraz węglowodanów są przez wiele osób dobrze znane, a to dzięki np. wszechobecnej w mediach czy kobi