Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Pistacje, quinoa i inne źródła białka roślinnego. 15 produktów dostarczających proteiny do organizmu 
Pistacje, quinoa i inne źródła białka roślinnego. 15 produktów dostarczających proteiny do organizmu
21.07.2019

Białko jest składnikiem odżywczym pełniącym funkcje budulcowe, regulacyjne i energetyczne w organizmie. W organizmie proteiny są "cięte" na aminokwasy, które są niezbędne do zapewnienia wzrostu komórkowego i regeneracji komórek. Białka pozwalają na u



Siarka - funkcje, skutki nadmiaru i niedoboru, źródła w żywności 
Siarka - funkcje, skutki nadmiaru i niedoboru, źródła w żywności
12.02.2019

Siarka jest mikroelementem, czyli pierwiastkiem, który występuje w organizmie w śladowej ilości. Pełni ona wiele ważnych funkcji, które zapewniają prawidłowy przebieg procesów w organizmie. Siarka wchodzi bowiem w skład wielu związków, takich jak ami



Cytrulina - właściwości, źródła i zastosowanie aminokwasu 
Cytrulina - właściwości, źródła i zastosowanie aminokwasu
14.01.2019

Nazwa cytrulina pochodzi od łacińskiej nazwy citrullus, co w tłumaczeniu znaczy - arbuz. O cytrulinie jako o aminokwasie mówi się rzadko, stąd wiedza przeciętnego konsumenta na jej temat jest stosunkowo ograniczona. Nie posiada funkcji budulcowej bia



Efekt uzupełniania się aminokwasów, czyli jak odpowiednio komponować posiłki? 
Efekt uzupełniania się aminokwasów, czyli jak odpowiednio komponować posiłki?
01.11.2018

Aminokwasy białkowe to związki chemiczne wchodzące w skład białek, w których połączone są ze sobą za pomocą wiązań peptydowych. Większość aminokwasów białkowych organizm może wytworzyć samodzielnie. Są to aminokwasy endogenne. Niektóre jednak muszą b



Skutki niedoboru i nadmiaru białka w diecie 
Skutki niedoboru i nadmiaru białka w diecie
25.10.2018

Białka są makroskładnikami pożywienia, które pod względem chemicznym są cząsteczkami zbudowanymi z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Białka pełnią w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji, zapewniając tym samym prawidłowe działanie



Czy sportowcy powinni spożywać duże ilości białka? 
Czy sportowcy powinni spożywać duże ilości białka?
27.10.2017

Białko to podstawowy budulec dla organizmu, dlatego sportowcy tak często sięgają po nie, gdy zależy im na przybraniu na masie. Warto jednak pamiętać, że białko białku nierówne i czasem dieta wysokoproteinowa może wyrządzić nam sporą krzywdę. Sprawdź,



Kalkulator zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne 
Kalkulator zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne
19.02.2015

Kalkulator zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne pozwala określić ilość aminokwasów egzogennych, które organizm potrzebuje przyswoić z pokarmem w ciągu doby z uwzględnieniem płci, wieku, stanu fizjologicznego i aktualnej masy ciała. Przez aminokwas



Żywienie przedszkolaka - co warto wiedzieć? 
Żywienie przedszkolaka - co warto wiedzieć?
27.12.2014

Zdrowe odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi pokarmu, który w pełni zaspokaja jego potrzeby odżywcze i energetyczne, a jednocześnie nie prowadzi do gromadzenia się nadmiaru energii. Dzieci uczą się nawyków żywieniowych od rodziców. Dorośli ma



Aspartam - niskokaloryczny, słodki ale szkodliwy 
Aspartam - niskokaloryczny, słodki ale szkodliwy
23.10.2014

Aspartam jest sztucznym słodzikiem dodawanym do artykułów spożywczych zamiast cukru. Zawiera on 4 kcal w 100 g i jest zarazem prawie 180 razy słodszy. Na produktach spożywczych ten dodatek do żywności oznaczany jest kodem E951. Aspartam został wynale



Wszystko o żelatynie 
Wszystko o żelatynie
19.10.2014

Żelatyna jest najpopularniejszą substancją żelującą wykorzystywaną w przemysłowej produkcji żywności oraz domowych kuchniach. Jej wykorzystywanie umożliwia, w zależności od proporcji, zmienianie tekstury i gęstości produktów, aż do tworzenia na ich b



Homocysteina - "cholesterol" XXI wieku 
Homocysteina - "cholesterol" XXI wieku
05.09.2014

Miażdżyca jest obok plagi XXI wieku - chorób nowotworowych  główną przyczyną zgonów w krajach Europy, Ameryki Północnej i Australii. Miażdżyca jest przewlekłą chorobą polegającą na odkładaniu się blaszki miażdżycowej na wewnętrznych ścianach naczyń k



Fizjologia głodu i sytości 
Fizjologia głodu i sytości
07.05.2014

Głód i sytość to dwa najważniejsze odczucia regulujące przyjmowanie pokarmu. Głównym centrum kontrolującym ten mechanizm zlokalizowany jest w części mózgu - podwzgórzu. Ośrodek głodu zlokalizowany jest w bocznej części podwzgórza, wyzwala on mechaniz



HMB - co to jest i jak działa? 
HMB - co to jest i jak działa?
18.04.2014

HMB jest produkowany przez organizm z aminokwasu leucyny. Znajduje się w grejpfrutach, rybach i glonach. Pierwsze suplementy zawierające HMB pojawiły się w połowie lat 90. Pomaga zmniejszać uszkodzenia mięśni, budować mięśnie po ćwiczeniach i naprawi



Kreatyna w diecie - jak działa? 
Kreatyna w diecie - jak działa?
09.04.2014

Kreatyna jest białkiem złożonym z trzech aminokwasów, jakimi są arginina, metionina i glicyna. Występuje naturalnie w ludzkim organizmie, a także w mięsie i rybach. W ostatnich latach kreatyna stała się bardzo popularnym suplementem. W ludzkim organi



Preparaty z BCAA - korzyści i zagrożenia 
Preparaty z BCAA - korzyści i zagrożenia
02.04.2014

BCAA są grupą trzech rozgałęzionych aminokwasów, jakimi są walina, izoleucyna i leucyna. Stanowią 30% białka mięśniowego. Mają zdolność do zmniejszania rozpadu białek podczas intensywnych ćwiczeń, niemniej nie przynoszą większych korzyści niż supleme



Potrzeby białkowe organizmu - jak je zaspokoić? 
Potrzeby białkowe organizmu - jak je zaspokoić?
27.03.2014

Białka pełnią istotną rolę w zakresie poprawy wydolności sportowców. Do niedawna uważano, że proteiny są głównym źródłem siły i energii. Obecnie są obok węglowodanów drugim najważniejszym elementem diety osób, które uprawiają sport. Białka tworzą czę



Białko zwierzęce a białko roślinne 
Białko zwierzęce a białko roślinne
24.12.2013

O białku, pomimo popularności, jaką swego czasu cieszyła się dieta proteinowa, zbyt wiele ciągle nie wiemy. O ile źródła (czy nawet jakość) tłuszczów oraz węglowodanów są przez wiele osób dobrze znane, a to dzięki np. wszechobecnej w mediach czy kobi



Pyłek pszczeli - naturalne lekarstwo 
Pyłek pszczeli - naturalne lekarstwo
29.10.2013

Naturalny pokarm jest najlepszym wyborem dla zdrowia i urody. Jednym z nich jest pyłek pszczeli, który słynie z dobroczynnych właściwości leczniczych i odżywczych. Sekret jego działania jest bardzo prosty. Pyłek pszczeli, zwany również pyłkiem kwiato



Jajka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Jajka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
07.04.2009

Od niepamiętnych czasów jajka były uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach siedemdziesiątych nie wypowiedziano wojny cholesterolowi, który w sporym stężeniu występuje w żółtku. Dziś jajko wraca do łask, bo jego wartość odżywcza jest bezkonkurenc



Białka 
Białka
03.12.2008

Białka są to zasadnicze elementy budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka oraz wielu związków takich jak: enzymy, hormony, przeciwciała. Białka regulują procesy przemiany materii i wiele funkcji ustroju, zapewniając prawidłowy stan i funkcjonowanie