WYNIKI WYSZUKIWANIA
Witamina C to inna nazwa kwasu askorbinowego, który pełni szereg ważnych funkcji regulacyjnych w organizmie. Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Nie jest syntetyzowana w organizmie człowieka, dlatego musi być dostarczana wraz z pożywieni
Niedokrwistość (anemia) to stan chorobowy, który charakteryzuje się zmniejszeniem stężenia hemoglobiny (białko zawarte w czerwonych krwinkach transportujące tlen), hematokrytu (stosunek objętości czerwonych krwinek do objętości krwi) oraz całkowitej
Proces przyswajania żelaza odbywa się w układzie trawiennym. Przygotowanie żelaza do wchłonięcia do ustroju rozpoczyna się w soku żołądkowym. Prawdziwa kaskada biochemicznych reakcji odbywa się w dwunastnicy. Kiedy już atomy dwuwartościowego żelaza s
Przejście na weganizm lub wegetarianizm to decyzja poważniejsza niż wiele osób może przypuszczać. Niezależnie od tego, z jakich powodów decydujemy się na wykluczenie z diety mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, warto pamiętać o potencjalnych ni
Żelazo to mikroelement, który jest bardzo istotny dla naszego organizmu. Pierwiastek ten bierze udział w wielu kluczowych procesach, między innymi transportując tlen do komórek, uczestnicząc w tworzeniu się krwinek czerwonych, czy w działaniu detoksy
Kobiety zaczynają interesować się hemoglobiną zazwyczaj wtedy, gdy trafiają do lekarza z rozpoznaniem anemii, albo gdy starają się o dziecko lub już są w ciąży. To właśnie wtedy poziom hemoglobiny zazwyczaj spada poniżej normy. Wspomniany związek jes
Żelazo jest kojarzone ze szpinakiem i czerwonym mięsem. Na diecie bezmięsnej drugi produkt odpada. Pierwszy zaś nie dostarczy tyle żelaza, ile potrzebuje organizm każdego dnia. Współcześni konsumenci nie do końca są świadomi zagrożenia związanego z n
Anemia jest chorobą, która może rozwijać się na podłożu różnych przyczyn. Jedną z najczęściej spotykanych postaci jest niedokrwistość z niedoboru żelaza, na którą cierpią głównie kobiety. W przebiegu anemii u pacjentów występuje niski poziom hemoglob
Zdrowe odchudzanie przebiega w oparciu o zbilansowany jadłospis ułożony przez dietetyka bądź samodzielnie przy uwzględnieniu dziennego zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze. Optymalne tempo utraty masy ciała wynosi około 0,5-1 kg tygodni
Anemia, zwana też niedokrwistością, jest stanem, w którym występuje stężenie czerwonych krwinek i hemoglobiny niższe od ustalonej normy. Skutkiem tego stanu jest niedostateczny dopływ tlenu do komórek. Główną przyczyną wystąpienia anemii jest niedobó
Pszenica durum (łac. Triticum durum), zwana też makaronową jest wyjątkowym gatunkiem wyselekcjonowanym spośród innych uprawianych gatunków zbóż. Pszenica dobrej jakości charakteryzuje się bardzo twardym, szklistym ziarnem z bursztynowo - żółtym bielm