Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Skutki niedoborów witaminy C 
Skutki niedoborów witaminy C
08.12.2019

Witamina C to inna nazwa kwasu askorbinowego, który pełni szereg ważnych funkcji regulacyjnych w organizmie. Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Nie jest syntetyzowana w organizmie człowieka, dlatego musi być dostarczana wraz z pożywieni



Niedokrwistość (anemia) - rodzaje i dietoterapia 
Niedokrwistość (anemia) - rodzaje i dietoterapia
09.12.2018

Niedokrwistość (anemia) to stan chorobowy, który charakteryzuje się zmniejszeniem stężenia hemoglobiny (białko zawarte w czerwonych krwinkach transportujące tlen), hematokrytu (stosunek objętości czerwonych krwinek do objętości krwi) oraz całkowitej



Niedobór żelaza jako efekt zaburzeń przyswajania 
Niedobór żelaza jako efekt zaburzeń przyswajania
27.07.2018

Proces przyswajania żelaza odbywa się w układzie trawiennym. Przygotowanie żelaza do wchłonięcia do ustroju rozpoczyna się w soku żołądkowym. Prawdziwa kaskada biochemicznych reakcji odbywa się w dwunastnicy. Kiedy już atomy dwuwartościowego żelaza s



Znaczenie witaminy B12 w diecie roślinnej 
Znaczenie witaminy B12 w diecie roślinnej
29.09.2017

Przejście na weganizm lub wegetarianizm to decyzja poważniejsza niż wiele osób może przypuszczać. Niezależnie od tego, z jakich powodów decydujemy się na wykluczenie z diety mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, warto pamiętać o potencjalnych ni



Żelazo hemowe i żelazo niehemowe i jego wchłanianie z pożywienia 
Żelazo hemowe i żelazo niehemowe i jego wchłanianie z pożywienia
04.05.2017

Żelazo to mikroelement, który jest bardzo istotny dla naszego organizmu. Pierwiastek ten bierze udział w wielu kluczowych procesach, między innymi transportując tlen do komórek, uczestnicząc w tworzeniu się krwinek czerwonych, czy w działaniu detoksy



Hemoglobina - dbajmy o nią nie tylko w ciąży 
Hemoglobina - dbajmy o nią nie tylko w ciąży
03.04.2017

Kobiety zaczynają interesować się hemoglobiną zazwyczaj wtedy, gdy trafiają do lekarza z rozpoznaniem anemii, albo gdy starają się o dziecko lub już są w ciąży. To właśnie wtedy poziom hemoglobiny zazwyczaj spada poniżej normy. Wspomniany związek jes



Co z żelazem na diecie bezmięsnej? 
Co z żelazem na diecie bezmięsnej?
28.12.2016

Żelazo jest kojarzone ze szpinakiem i czerwonym mięsem. Na diecie bezmięsnej drugi produkt odpada. Pierwszy zaś nie dostarczy tyle żelaza, ile potrzebuje organizm każdego dnia. Współcześni konsumenci nie do końca są świadomi zagrożenia związanego z n



Dieta w anemii, czyli jak pokarmem wyleczyć niedokrwistość 
Dieta w anemii, czyli jak pokarmem wyleczyć niedokrwistość
03.08.2016

Anemia jest chorobą, która może rozwijać się na podłożu różnych przyczyn. Jedną z najczęściej spotykanych postaci jest niedokrwistość z niedoboru żelaza, na którą cierpią głównie kobiety. W przebiegu anemii u pacjentów występuje niski poziom hemoglob



10 najczęstszych skutków ubocznych odchudzania. Jak ich uniknąć? 
10 najczęstszych skutków ubocznych odchudzania. Jak ich uniknąć?
11.12.2015

Zdrowe odchudzanie przebiega w oparciu o zbilansowany jadłospis ułożony przez dietetyka bądź samodzielnie przy uwzględnieniu dziennego zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze. Optymalne tempo utraty masy ciała wynosi około 0,5-1 kg tygodni



Dieta przeciw anemii. Co i jak jeść, żeby uzupełnić żelazo? 
Dieta przeciw anemii. Co i jak jeść, żeby uzupełnić żelazo?
17.09.2014

Anemia, zwana też niedokrwistością, jest stanem, w którym występuje stężenie czerwonych krwinek i hemoglobiny niższe od ustalonej normy. Skutkiem tego stanu jest niedostateczny dopływ tlenu do komórek. Główną przyczyną wystąpienia anemii jest niedobó



Pszenica durum, semolina i ich cenne właściwości 
Pszenica durum, semolina i ich cenne właściwości
05.01.2014

Pszenica durum (łac. Triticum durum), zwana też makaronową jest wyjątkowym gatunkiem wyselekcjonowanym spośród innych uprawianych gatunków zbóż. Pszenica dobrej jakości charakteryzuje się bardzo twardym, szklistym ziarnem z bursztynowo - żółtym bielm