Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Kwasy fenolowe i ich właściwości prozdrowotne 
Kwasy fenolowe i ich właściwości prozdrowotne
11.04.2022

Kwasy fenolowe to grupa organicznych związków chemicznych należące do grupy polifenoli, które wykazują w ludzkim organizmie zróżnicowaną aktywność biologiczną, podyktowaną w dużym stopniu ich biodostępnością. Korzystny wpływ na zdrowie wynika przede



Dieta w chorobie Alzheimera 
Dieta w chorobie Alzheimera
12.01.2022

Osoba z chorobą Alzheimera powinna stosować odpowiednią dietę zapewniającą wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Co więcej, badania pokazują, że niektóre składniki pożywienia, np. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, wpływają korzystnie na p



Antocyjany - występowanie w żywności i właściwości zdrowotne 
Antocyjany - występowanie w żywności i właściwości zdrowotne
29.11.2021

Antocyjany są naturalnymi barwnikami roślinnymi, które występują przede wszystkim w owocach, kwiatach, łodygach i liściach roślin w formie granulek o różnych wymiarach. Związki te pełnią w organizmie funkcje profilaktyczne, działają antyoksydacyjnie



Kwas elagowy i jego właściwości prozdrowotne. Gdzie go znajdziemy? 
Kwas elagowy i jego właściwości prozdrowotne. Gdzie go znajdziemy?
03.02.2021

Kwas elagowy to naturalna substancja z grupy polifenoli, należąca do kwasów fenolowych. Kwas elagowy występuje głównie w owocach i orzechach. Jest wyjątkowo pomocna w zachowaniu naszego zdrowia. Ma niebywałe znaczenie w profilaktyce nowotworów i chor



Majeranek - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Majeranek - właściwości zdrowotne i zastosowanie
14.01.2020

Majeranek jest ziołem stosowanym głównie w kuchni, gdzie jest popularnym ziołem i znajduje szereg zastosowań Niemniej badania wykazały, że można stosować go również w celach medycznych. Jak wynika z dotychczas przeprowadzonych badań, majeranek wykaz



Dieta poprawiająca wrażliwość insulinową 
Dieta poprawiająca wrażliwość insulinową
10.11.2019

Cukrzyca typu drugiego należy do chorób cywilizacyjnych, na które cierpi coraz więcej osób. Podstępna choroba rozwija się na podłożu insulinooporności - najbardziej zaawansowanego zaburzenia wrażliwości insulinowej. Zmniejszenie wrażliwości insulinow



Tych owoców i warzyw raczej nie przechowuj w lodówce 
Tych owoców i warzyw raczej nie przechowuj w lodówce
12.08.2019

Warzywa i owoce kupowane w sklepach i marketach zazwyczaj szybko się psują, dlatego wielu konsumentów wyrobiło sobie nawyk przechowywania ich w lodówce. Niemniej nie wszystkie warzywa i owoce nadają się do przechowywania w niskiej temperaturze. Przec



Kardamon - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni 
Kardamon - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni
19.07.2019

Kardamon jest pikantną przyprawą pozyskiwaną z nasion rośliny o takiej samej nazwie, wywodzącej się z regionu Indii i Indonezji. W strąkach kardamonu o szorstkiej powierzchni i grubości papieru znajdują się drobne, trójkątne nasiona w czarnym kolorze



Grzyby w diecie - czy warto je jeść? 
Grzyby w diecie - czy warto je jeść?
16.06.2018

Grzyby choć są traktowane jako rośliny, należą w kategorii systematyki do oddzielnego królestwa - królestwa grzybów. Grzyby choć zawierają dużo wody, mogą dostarczyć organizmowi istotnych składników odżywczych. Warzywa i owoce są bardzo kolorowe, a i



Czym się różni zwykła czekolada i czekolada surowa (raw)? 
Czym się różni zwykła czekolada i czekolada surowa (raw)?
22.04.2018

Zwykła klasyczna czekolada i surowa to produkty o zupełnie różnych właściwościach - jak zawsze w takich przypadkach różnica tkwi w stopniu przetworzenia produktu. Surową czekoladę, w porównaniu do zwykłych czekolad produkuje się z surowych, nieprażon



Rokitnik - właściwości i wartości odżywcze 
Rokitnik - właściwości i wartości odżywcze
25.08.2017

Rokitnik z całą pewnością można zaliczyć do jednego z superfoods, a jednak na próżno szukać go na półkach wśród nasion chia, jagód goji czy jagód acai. Dlaczego? Niestety rokitnik uprawia się rzadko, choć występuje on w Europie i Azji, aż po Chiny, g



Jagody Acai - używaj w kuchni zamiast łykać suplementy 
Jagody Acai - używaj w kuchni zamiast łykać suplementy
27.06.2017

Kapsułki zawierające wyciąg z jagód Acai należą do popularnych suplementów diety wspomagających odchudzanie. My jednak zamiast suplementów proponujemy przepisy z jagodami Acai w roli głównej. Jagody brazylijskie pochodzące z lasów deszczowych Ameryki



Kwas alfa liponowy - hit wśród antyoksydantów 
Kwas alfa liponowy - hit wśród antyoksydantów
05.06.2017

Kwas alfa liponowy ukrywający się pod skrótem ALA, jest znany także jako kwas tiooktanowy. Pod względem budowy przypomina on witaminę, ale rozpuszcza się zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach. Poznajmy właściwości, zastosowanie i źródła kwasu alfa lip



Dieta w walce ze smogiem 
Dieta w walce ze smogiem
15.02.2017

Ministerstwo Zdrowia podaje, iż wg WHO w Polsce z powodu chorób związanych z wysoką emisją zanieczyszczeń powietrza umiera rocznie 45 tys. osób. To ponad 15 razy więcej niż wskutek nieszczęśliwych wypadków drogowych. Oddychanie zanieczyszczonym powie



Astaksantyna - sprawdzamy jak działa najsilniejszy antyoksydant 
Astaksantyna - sprawdzamy jak działa najsilniejszy antyoksydant
19.01.2017

Przeciwutleniacze tworzą zróżnicowaną grupę związków chemicznych, o różnej sile działania. W świetle aktualnej wiedzy najsilniejszym antyoksydantem, który można dostarczyć z zewnątrz, w formie suplementu diety jest astaksantyna. Astaksantyna - to rep



Glutation - potężny antyoksydant o wielkim wpływie na zdrowie 
Glutation - potężny antyoksydant o wielkim wpływie na zdrowie
21.12.2016

Bez cienia wątpliwości glutation to klucz do zachowania zdrowia i długowieczności. Glutation to trójpeptyd, zbudowany z reszt aminokwasowych kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Jest on zdecydowanie najpotężniejszym antyoksydantem występującym na



Antyoksydanty a fizjologiczny proces starzenia się organizmu 
Antyoksydanty a fizjologiczny proces starzenia się organizmu
01.09.2016

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) neutralizując wolne rodniki zmniejszają ryzyko zachorowania na szereg chorób i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Aktywność wolnych rodników jest szkodliwa dla zdrowia. Mogą one indukować procesy nowotworow



Odżywianie wpływa na zdrowie oczu 
Odżywianie wpływa na zdrowie oczu
16.07.2016

Profilaktyka chorób narządu wzroku ma ograniczony zakres. Niektórym chorobom nie można zapobiec ze względu na to, że rozwijają się w następstwie czynników niezależnych od woli człowieka. Niemniej stosując odpowiednią dietę można ograniczyć rozwój naj



Dieta MIND - na pamięć i przeciw chorobie Alzheimera 
Dieta MIND - na pamięć i przeciw chorobie Alzheimera
18.01.2016

Dieta MIND to jedno z najnowszych odkryć (czy może raczej osiągnięć?) światowych specjalistów z zakresu żywienia. Jak się okazuje, jest ona niezwykle skutecznym elementem szeroko rozumianej profilaktyki prozdrowotnej. Dieta ta może znacząco poprawić



8 produktów wzmacniających odporność - włącz je do jesiennej diety 
8 produktów wzmacniających odporność - włącz je do jesiennej diety
12.11.2015

Nasz układ odpornościowy to niezwykle silny mechanizm do walki z bakteriami i wirusami, które właśnie jesienią zaczynają "frontalny" atak. Nie od dziś wiadomo, że dieta, czyli wszystko to co jemy może budować naszą odporność lub ją rujnować. Ocenia s



«   | 1 | 2 | 3 |