Dzisiaj jest: Środa, 26.06.2019 Imieniny: Jana i Pawła



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Grzyby w diecie - czy warto je jeść? 
Grzyby w diecie - czy warto je jeść?
16.06.2018

Grzyby choć są traktowane jako rośliny, należą w kategorii systematyki do oddzielnego królestwa - królestwa grzybów. Grzyby choć zawierają dużo wody, mogą dostarczyć organizmowi istotnych składników odżywczych. Warzywa i owoce są bardzo kolorowe, a i



Czym się różni zwykła czekolada i czekolada surowa (raw)? 
Czym się różni zwykła czekolada i czekolada surowa (raw)?
22.04.2018

Zwykła klasyczna czekolada i surowa to produkty o zupełnie różnych właściwościach - jak zawsze w takich przypadkach różnica tkwi w stopniu przetworzenia produktu. Surową czekoladę, w porównaniu do zwykłych czekolad produkuje się z surowych, nieprażon



Rokitnik - właściwości i wartości odżywcze 
Rokitnik - właściwości i wartości odżywcze
25.08.2017

Rokitnik z całą pewnością można zaliczyć do jednego z superfoods, a jednak na próżno szukać go na półkach wśród nasion chia, jagód goji czy jagód acai. Dlaczego? Niestety rokitnik uprawia się rzadko, choć występuje on w Europie i Azji, aż po Chiny, g



Jagody Acai - używaj w kuchni zamiast łykać suplementy 
Jagody Acai - używaj w kuchni zamiast łykać suplementy
27.06.2017

Kapsułki zawierające wyciąg z jagód Acai należą do popularnych suplementów diety wspomagających odchudzanie. My jednak zamiast suplementów proponujemy przepisy z jagodami Acai w roli głównej. Jagody brazylijskie pochodzące z lasów deszczowych Ameryki



Kwas alfa liponowy - hit wśród antyoksydantów 
Kwas alfa liponowy - hit wśród antyoksydantów
05.06.2017

Kwas alfa liponowy ukrywający się pod skrótem ALA, jest znany także jako kwas tiooktanowy. Pod względem budowy przypomina on witaminę, ale rozpuszcza się zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach. Poznajmy właściwości, zastosowanie i źródła kwasu alfa lip



Dieta w walce ze smogiem 
Dieta w walce ze smogiem
15.02.2017

Ministerstwo Zdrowia podaje, iż wg WHO w Polsce z powodu chorób związanych z wysoką emisją zanieczyszczeń powietrza umiera rocznie 45 tys. osób. To ponad 15 razy więcej niż wskutek nieszczęśliwych wypadków drogowych. Oddychanie zanieczyszczonym powie



Astaksantyna - sprawdzamy jak działa najsilniejszy antyoksydant 
Astaksantyna - sprawdzamy jak działa najsilniejszy antyoksydant
19.01.2017

Przeciwutleniacze tworzą zróżnicowaną grupę związków chemicznych, o różnej sile działania. W świetle aktualnej wiedzy najsilniejszym antyoksydantem, który można dostarczyć z zewnątrz, w formie suplementu diety jest astaksantyna. Astaksantyna - to rep



Glutation - potężny antyoksydant o wielkim wpływie na zdrowie 
Glutation - potężny antyoksydant o wielkim wpływie na zdrowie
21.12.2016

Bez cienia wątpliwości glutation to klucz do zachowania zdrowia i długowieczności. Glutation to trójpeptyd, zbudowany z reszt aminokwasowych kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Jest on zdecydowanie najpotężniejszym antyoksydantem występującym na



Antyoksydanty a fizjologiczny proces starzenia się organizmu 
Antyoksydanty a fizjologiczny proces starzenia się organizmu
01.09.2016

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) neutralizując wolne rodniki zmniejszają ryzyko zachorowania na szereg chorób i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Aktywność wolnych rodników jest szkodliwa dla zdrowia. Mogą one indukować procesy nowotworow



Odżywianie wpływa na zdrowie oczu 
Odżywianie wpływa na zdrowie oczu
16.07.2016

Profilaktyka chorób narządu wzroku ma ograniczony zakres. Niektórym chorobom nie można zapobiec ze względu na to, że rozwijają się w następstwie czynników niezależnych od woli człowieka. Niemniej stosując odpowiednią dietę można ograniczyć rozwój naj



Dieta MIND - na pamięć i przeciw chorobie Alzheimera 
Dieta MIND - na pamięć i przeciw chorobie Alzheimera
18.01.2016

Dieta MIND to jedno z najnowszych odkryć (czy może raczej osiągnięć?) światowych specjalistów z zakresu żywienia. Jak się okazuje, jest ona niezwykle skutecznym elementem szeroko rozumianej profilaktyki prozdrowotnej. Dieta ta może znacząco poprawić



8 produktów wzmacniających odporność - włącz je do jesiennej diety 
8 produktów wzmacniających odporność - włącz je do jesiennej diety
12.11.2015

Nasz układ odpornościowy to niezwykle silny mechanizm do walki z bakteriami i wirusami, które właśnie jesienią zaczynają „frontalny” atak. Nie od dziś wiadomo, że dieta, czyli wszystko to co jemy może budować naszą odporność lub ją rujnować. Ocenia s



Sumak - egzotyczna przyprawa o wspaniałych właściwościach zdrowotnych 
Sumak - egzotyczna przyprawa o wspaniałych właściwościach zdrowotnych
11.11.2015

Sumak jest przyprawą posiadającą kwaskowy smak i czerwony kolor. Egzotyczny dodatek do potraw należy do charakterystycznych elementów tureckiej i arabskiej kuchni. Sumak może być dodawany do mięs, ryb, sałatek oraz ziemniaków. Kwaskowe nuty sumaka są



Dieta dla palaczy 
Dieta dla palaczy
09.11.2015

W dymie papierosowym wciąganym przez palaczy do płuc znajduje się ponad 4 tysiące szkodliwych substancji (w tym część o działaniu kancerogennym!). Najlepszym sposobem na uniknięcie niebezpiecznych dla zdrowia konsekwencji nałogu jest rozstanie się, r



Polifenole i ich wpływ na zdrowie. Gdzie ich szukać? 
Polifenole i ich wpływ na zdrowie. Gdzie ich szukać?
07.11.2015

Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi występującymi w roślinach. Większość związków zaliczanych do ich grona wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Polifenole są dodatkowo dzielone na mniejsze grupy ze względu na zróżnicowany charakt



Owocowe sałatki - słodka alternatywa dla tuczących deserów 
Owocowe sałatki - słodka alternatywa dla tuczących deserów
03.06.2015

Owocowe sałatki są przede wszystkim alternatywą dla tuczących deserów, które niezbyt dobrze wpływają na smukłą sylwetkę i na samopoczucie. Sałatki przygotowane z owoców mogą pełnić także inną rolę. Minerały i witaminy, których niedobór może bardzo do



Kwas pangamowy - witamina czy antyoksydant? Dlaczego go potrzebujemy? 
Kwas pangamowy - witamina czy antyoksydant? Dlaczego go potrzebujemy?
01.03.2015

Kwas pangamowy należy do witamin grupy B i występuje pod symbolem B15. Został on odkryty przez Ernesta Krebsa w latach 50. Bardzo szybko stał się przedmiotem zainteresowania na całym świecie ze względu na prozdrowotny wpływ na organizm. Od lat 60. wi



10 warzyw i owoców chroniących przed rakiem 
10 warzyw i owoców chroniących przed rakiem
31.12.2014

Niektóre warzywa i owoce zawierają silne substancje chroniące przed rakiem. Poniżej przedstawiamy 10 produktów o właściwościach antynowotworowych. Osoby jedzące dużo warzyw i owoców są mniej narażone na choroby nowotworowej. Pokarm pochodzenia roślin



Dieta anti-age. Jak spowolnić procesy starzenia ? 
Dieta anti-age. Jak spowolnić procesy starzenia ?
09.10.2014

Badania na temat spowolnienia procesów starzenia (aging) są prowadzone na całym świecie przez naukowców. Szczególną uwagę poświęcają oni uszkodzeniom powodowanym przez destrukcyjne cząsteczki. Podczas wytwarzania energii w organizmie powstają niestab



Dieta wzmacniająca serce 
Dieta wzmacniająca serce
13.08.2014

Czy wiesz, co należy jeść, aby twoje serce było sprawniejsze? Podpowiadamy jakie składniki odżywcze pozytywnie wpływają na jego pracę oraz jak je odnaleźć w codziennej diecie? Serce jest kluczowym narządem dla organizmu człowieka. Utrzymanie jego pra



«   | 1 | 2 | 3 |