Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2019 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Największe dietetyczne oszustwa w historii - pomyłki, czy świadome wprowadzanie w błąd? 
Największe dietetyczne oszustwa w historii - pomyłki, czy świadome wprowadzanie w błąd?
25.05.2018

Mylić się jest rzeczą ludzką - dotyczy to również lekarzy i dietetyków. W historii dziejów ludzkości wiele poglądów uznawanych przez środowiska dietetyczne i medyczne za prawdziwe ostatecznie okazało się kłamstwem. Wpływ cukru na organizm, różnice mi



Nutrycjonizm - ideologia naprawdę zdrowego jedzenia "z własnego ogródka" 
Nutrycjonizm - ideologia naprawdę zdrowego jedzenia "z własnego ogródka"
15.08.2017

W ciągu ostatnich lat w Stanach Zjednoczonych i Europie narodziła się nowa ideologia jedzenia, która została nazwana nutrycjonizmem. Pojawiła się ona w odpowiedzi na rosnący problem otyłości, która jest problemem głównie mniej zamożnych osób oszczędz



Produkty „zero kalorii”. Czy są zdrowe i bezpieczne? 
Produkty „zero kalorii”. Czy są zdrowe i bezpieczne?
16.09.2016

Moda na fitness i ćwiczenia siłowe niesie za sobą większe konsekwencje niż tylko zmianę sylwetki - wiele osób również świadomie zaczyna tworzyć nowy styl życia, oparty o zdrową żywność. Niektórzy deklarują po prostu, że będą zwracać uwagę na to, co l



Rafinowany cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, czy aspartam - co jest bardziej szkodliwe? 
Rafinowany cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, czy aspartam - co jest bardziej szkodliwe?
13.03.2016

Słodki smak jest ulubionym smakiem i to nie tylko dzieci. Dlatego też w celu poprawy walorów smakowych artykułów żywnościowych dodaje się rafinowany cukier i inne składniki o podobnych "słodkich" właściwościach, na przykład syrop glukozowo-fruktozowy



Słodziki sztuczne i naturalne i ich wpływ na zdrowie 
Słodziki sztuczne i naturalne i ich wpływ na zdrowie
20.01.2016

O tym, że od białego cukru psują się zęby, wiedzą nawet małe dzieci. Niestety próchnica nie jest jedyną konsekwencją jedzenia słodyczy. Biały cukier, spożywany w dużych ilościach, prowadzi bowiem również do nadmiernego przybierania na wadze, zwiększa



Aspartam - niskokaloryczny, słodki ale szkodliwy 
Aspartam - niskokaloryczny, słodki ale szkodliwy
23.10.2014

Aspartam jest sztucznym słodzikiem dodawanym do artykułów spożywczych zamiast cukru. Zawiera on 4 kcal w 100 g i jest zarazem prawie 180 razy słodszy. Na produktach spożywczych ten dodatek do żywności oznaczany jest kodem E951. Aspartam został wynale



10 największych pułapek dietetycznych 
10 największych pułapek dietetycznych
21.08.2014

Osoby odchudzające się posiadają zazwyczaj niezbyt dużą wiedzę z zakresu dietetyki, dlatego często zawierzają informacjom podanym przez producentów żywności, obiegowym opiniom i reklamie. Przedstawiamy główne pułapki dietetyczne, których lepiej unika



Napoje typu cola i ich wpływ na zdrowie 
Napoje typu cola i ich wpływ na zdrowie
30.04.2014

Napoje typu cola, których bogata oferta na polskim rynku przyprawić może o zawrót głowy, są lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Są gazowane, słodkie, nalewane do butelek i puszek z kolorowymi etykietkami, a ich reklamy przekonują nas o tym



Słodzik - (nie)zdrowa słodycz 
Słodzik - (nie)zdrowa słodycz
28.11.2013

Wszyscy kochamy słodkości. Niestety ich nadmierne spożycie przyczynia się do przybierania na wadze, czego, szczególnie dzisiaj, wszyscy próbują uniknąć. Jak pogodzić chęć na coś słodkiego z troską o zgrabną figurą i dobre zdrowie? Z pomocą, jak się z



Przetworzona żywność odbiera młodość i wpływa na zdrowie 
Przetworzona żywność odbiera młodość i wpływa na zdrowie
20.11.2013

Żywność którą spożywamy ma duży wpływ zarówno na nasze zdrowie psychiczne jak i fizyczne. Dietetycy i żywieniowcy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem przetworzonej żywności, ale wielu z nas nie mając czasu na domowe przygotowywanie posiłków wy



Czy produkty light są zdrowe? 
Czy produkty light są zdrowe?
27.09.2013

Kiedyś produkty typu light były pewnego rodzaju luksusem, czymś rzadkim czy nawet egzotycznym. Kupowanie ich - fanaberią. Z biegiem czasu wszystko się jednak zmieniło. Dzisiaj, na półkach nie tylko sklepów z żywnością dietetyczną, ale również tych zn



Aspartam 
Aspartam
03.12.2008

Aspartam, główny składnik powszechnie stosowanych słodzików jest jednym z najniebezpieczniejszych związków chemicznych dodawanych do żywności. Aspartam odkryto przez przypadek w 1965 r. podczas poszukiwań leku na wrzody. Najpierw, od 1981 r. dodawano