Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Biotyna, czyli witamina H - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Biotyna, czyli witamina H - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
04.04.2016

Biotyna jest zwana także witaminą H, witaminą B7, czy też koenzymem R. Historia jej odkrycia sięga 1927 roku, w którym to została odkryta przez dr Boasa i jego współpracowników. Naukowcy wywołali zmiany na skórze u szczurów, a następnie podawali różn



Antywitaminy w żywności 
Antywitaminy w żywności
05.03.2014

Antywitamina jest związkiem chemicznym, który pod względem struktury chemicznej bardzo przypomina witaminę, różniąc się jednocześnie właściwościami i oddziaływaniem na organizm. Podobieństwo struktury pozwala antywitaminie zastąpienie witaminy w orga



Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) w żywności 
Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) w żywności
11.12.2008

Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) - są to wszystkie substancje występujące w żywności, które ograniczają bądź uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych lub substancje wywierające szkodliwy wpływ na organizm ludzki. Należą do nich zwią