WYNIKI WYSZUKIWANIA
Zielona bakteria na paznokciu jest potoczną nazwą pałeczki ropy błękitnej. Patogen ma zdolność przenikania w głąb tkanek i umiejscowienia w układach organizmu. Wskazuje się na kilka przyczyn rozwoju infekcji. Objawem zakażenia jest charakterystyczna
Biegunka podróżnych jest chorobą objawiającą się problemami żołądkowo-jelitowymi. Jej nazwa wywodzi się stąd, że do zakażenia dochodzi zwykle w czasie podróży. Główną przyczyną biegunki podróżnej jest spożywanie zanieczyszczonych mikrobiologicznie na
Konsument widząc nadpsute warzywo lub owoc, albo wyrzuci je od razu, albo (żeby nie marnować jedzenia) odkroi zepsutą część i zje pozostałą. W tym przypadku lepiej "marnować" jedzenie, niż zdrowie. Szczególną uwagę na stan owoców i warzyw trzeba zwr.
Ssanie oleju wbrew pozorom nie jest nowym trendem - ta technika znana była medycynie ajuwerdyjskiej jeszcze przed naszą erą. Dawniej medycyny uważali, że płukanie ust olejem może przyspieszać procesy oczyszczania nie tylko jamy ustnej, ale też całego
Enterotoksyny gronkowca znajdujące się w żywności powodują zatrucia pokarmowe. Bakterie i ich toksyny nie zmieniają ani smaku, ani zapachu produktu. Nie wpływają też na jego konsystencję i barwę. Czy można ich zatem uniknąć? Obecnie znamy 36 gatunków
Antybiotyki hamują rozmnażanie się bakterii lub ich zniszczenie. Stosuje się je wyłącznie w przypadku infekcji bakteryjnych. Niemniej ich nadużywanie może mieć bardzo przykre skutki dla zdrowia. Kiedy leki są stosowane w sytuacji, gdy organizm może s
Bezpieczeństwo i higiena żywności są bardzo istotne dla zachowania zdrowia układu trawiennego. Spożywanie nieświeżej żywności przyczynia się do zatruć pokarmowych, których powikłania mogą być bardzo groźne. Nieświeży pokarm może zawierać pleśń, bakte
Zagrożenia mikrobiologiczne dotyczące żywności są wywołane przez bakterie i toksyny wytworzone przez drobnoustroje. Mięso jest jednym z głównych źródeł zagrożeń mikrobiologicznych żywności. Drobnoustroje znajdujące się w produktach spożywczych mogą s