Dzisiaj jest: Czwartek, 12.12.2019 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Kasza owsiana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kasza owsiana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
21.03.2019

Kasza owsiana produkowana jest z ziaren owsa. Wyróżnić można kaszę owsianą z pełnych ziaren - pęczak owsiany oraz kaszę owsianą rozdrobnioną (łamaną), która powstaje z ziaren przedzielonych na kilka drobnych części. Kasza owsiana jest mniej znana niż



Grzyby w diecie - czy warto je jeść? 
Grzyby w diecie - czy warto je jeść?
16.06.2018

Grzyby choć są traktowane jako rośliny, należą w kategorii systematyki do oddzielnego królestwa - królestwa grzybów. Grzyby choć zawierają dużo wody, mogą dostarczyć organizmowi istotnych składników odżywczych. Warzywa i owoce są bardzo kolorowe, a i



Orkisz, samopsza i płaskurka - zapomniane zboża 
Orkisz, samopsza i płaskurka - zapomniane zboża
07.07.2017

Współcześnie uprawiane odmiany zbóż różnią się od tych, które były uprawiane w dawnych czasach. Orkisz, samopsza i płaskurka charakteryzują się znacznie lepszą wartością odżywczą. Orkisz zawiera dużo witamin i minerałów, błonnika pokarmowego oraz fit



Kasza jęczmienna - kalorie, wartości odżywcze, rodzaje i ciekawostki 
Kasza jęczmienna - kalorie, wartości odżywcze, rodzaje i ciekawostki
16.05.2017

Kasza jęczmienna to najczęściej wybiera kasza w polskiej kuchni. Wybieramy ją nie tylko ze względu na smak i różnorodne zastosowanie, ale też ze względu na spore wartości odżywcze. Kasza jęczmienna, jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest z ziarna



Beta glukan - polisacharyd na choroby cywilizacyjne 
Beta glukan - polisacharyd na choroby cywilizacyjne
20.09.2015

Beta glukan jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grona polisacharydów. Występuje on w naturze jako jeden ze składników błonnika pokarmowego będąc składnikiem budulcowym ścian komórkowych grzybów, zbóż i drożdży. Betaglukan jest zbudowan



Melasa - zdrowa czy nie? 
Melasa - zdrowa czy nie?
24.11.2013

Przez wiele lat nie doceniano jej dobroczynnych właściwości. Dziś jest zdrowym zamiennikiem białego cukru, zaliczanym do grona najzdrowszych produktów spożywczych świata. Melasa jest ciemnobrązowym, gęstym syropem. Powstaje w procesie produkcji cukru