Dzisiaj jest: Czwartek, 17.10.2019 Imieniny: Wiktora i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Mity diety wegańskiej, czyli dlaczego nie należy się jej bać 
Mity diety wegańskiej, czyli dlaczego nie należy się jej bać
23.07.2019

Dieta wegańska to sposób żywienia wykluczający spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego (mięsa, jaj, produktów mlecznych). Opiera się ona na spożywaniu produktów roślinnych takich jak warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, zboża, zioła i or



Pistacje, quinoa i inne źródła białka roślinnego. 15 produktów dostarczających proteiny do organizmu 
Pistacje, quinoa i inne źródła białka roślinnego. 15 produktów dostarczających proteiny do organizmu
21.07.2019

Białko jest składnikiem odżywczym pełniącym funkcje budulcowe, regulacyjne i energetyczne w organizmie. W organizmie proteiny są „cięte” na aminokwasy, które są niezbędne do zapewnienia wzrostu komórkowego i regeneracji komórek. Białka pozwalają na u



Siarka - funkcje, skutki nadmiaru i niedoboru, źródła w żywności 
Siarka - funkcje, skutki nadmiaru i niedoboru, źródła w żywności
12.02.2019

Siarka jest mikroelementem, czyli pierwiastkiem, który występuje w organizmie w śladowej ilości. Pełni ona wiele ważnych funkcji, które zapewniają prawidłowy przebieg procesów w organizmie. Siarka wchodzi bowiem w skład wielu związków, takich jak ami



Naturalne sposoby na opuchliznę i cienie pod oczami 
Naturalne sposoby na opuchliznę i cienie pod oczami
27.12.2018

Opuchlizna i cienie pod oczami są często uciążliwym problemem wielu kobiet. Powstają z powodu niewyspania, przemęczenia, stresu ale i w wyniku przebytych chorób (mogą być objawem alergii, zaburzeń krążenia, chorób nerek czy wątroby). Brązowo-sine cie



Kolagen i jego znaczenie w organizmie 
Kolagen i jego znaczenie w organizmie
05.11.2018

Kolagen (grec. colla-klej, genno-produkować) to białko, które stanowi 30% wszystkich białek w ludzkim organizmie. Jest obecne we wszystkich tkankach i narządach, głównie w kościach, skórze, chrząstkach, więzadłach, ścięgnach czy rogówce oka. Jego pod



Efekt uzupełniania się aminokwasów, czyli jak odpowiednio komponować posiłki? 
Efekt uzupełniania się aminokwasów, czyli jak odpowiednio komponować posiłki?
01.11.2018

Aminokwasy białkowe to związki chemiczne wchodzące w skład białek, w których połączone są ze sobą za pomocą wiązań peptydowych. Większość aminokwasów białkowych organizm może wytworzyć samodzielnie. Są to aminokwasy endogenne. Niektóre jednak muszą b



Skutki niedoboru i nadmiaru białka w diecie 
Skutki niedoboru i nadmiaru białka w diecie
25.10.2018

Białka są makroskładnikami pożywienia, które pod względem chemicznym są cząsteczkami zbudowanymi z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Białka pełnią w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji, zapewniając tym samym prawidłowe działanie



Dieta wspierająca budowę mięśni - porady i rekomendowane produkty 
Dieta wspierająca budowę mięśni - porady i rekomendowane produkty
22.06.2018

Brak przyrostu masy mięśniowej w przypadku prawidłowych treningu i regeneracji ma zazwyczaj źródło w nieprawidłowej diecie. Osoby trenujące często zapominają o tym, że zwiększając intensywność treningu, powinny jednocześnie zwiększyć spożycie białek,



Tempo metabolizmu - jak je podkręcić i utrzymać na wysokim poziomie? 
Tempo metabolizmu - jak je podkręcić i utrzymać na wysokim poziomie?
02.05.2018

Za utrzymaniem prawidłowej masy ciała stoi metabolizm - ogół procesów syntezy i rozpadu związków chemicznych, wokół którego narosło wiele mitów. Jego tempo można zwiększyć na różne sposoby. Tempo przemiany materii ma ogromny wpływ na tempo odchudzani



Jak naturalnie wzmocnić paznokcie? 
Jak naturalnie wzmocnić paznokcie?
24.04.2018

Dłonie podobno są wizytówką człowieka, warto więc o nie zadbać. „Zadbanie” to jednak nie tylko manicure i regularne przycinanie, ale też - a raczej przede wszystkim odżywianie. Bez niego na próżno możemy nakładać różne odżywki. Paznokcie i tak będą s



Masło klarowane - dlaczego jest lepsze od zwykłego? 
Masło klarowane - dlaczego jest lepsze od zwykłego?
09.03.2018

Masło klarowane (ghee, ghi) jest szczególnie popularne w medycynie ajuwerdyjskiej, stosowanej zwłaszcza w Indiach. W Polsce również jest ono dostępne w sklepach, ale warto wiedzieć, że masło klarowane można również w powodzeniem wykonać w domu. Czym



Robaki na talerzu - dlaczego w niektórych regionach owady są kulinarnym przysmakiem? 
Robaki na talerzu - dlaczego w niektórych regionach owady są kulinarnym przysmakiem?
09.02.2018

Zanim odpowiemy na pytanie postawione w tytule, przedstawimy pokrótce, w jakich regionach możemy zostać poczęstowani takimi przysmakami. To zastanawiające, dlaczego w niektórych regionach świata robaki są traktowane jako rodzaj pożywienia, a w innych



Czy sportowcy powinni spożywać duże ilości białka? 
Czy sportowcy powinni spożywać duże ilości białka?
27.10.2017

Białko to podstawowy budulec dla organizmu, dlatego sportowcy tak często sięgają po nie, gdy zależy im na przybraniu na masie. Warto jednak pamiętać, że białko białku nierówne i czasem dieta wysokoproteinowa może wyrządzić nam sporą krzywdę. Sprawdź,



Tycie od nadmiaru tłuszczu? To mit! 
Tycie od nadmiaru tłuszczu? To mit!
19.10.2017

Specjaliści od reklam skutecznie przyzwyczaili nas do strachu przed tłuszczem - w końcu nie bez powodu wiele produktów sprzedaje się w wersjach odtłuszczonych znanych jako „light’, „0% tłuszczu”, „fit” czy „lekkie” - zawierają one zazwyczaj zwiększo



Śniadania białkowo-tłuszczowe. Warto czy nie warto? 
Śniadania białkowo-tłuszczowe. Warto czy nie warto?
19.06.2017

Śniadania białkowo-tłuszczowe zdobywają coraz to większą popularność. Zwolennicy takiego sposobu żywienia często deklarują, że niespożywanie rano węglowodanów sprawia, że czują się znacznie lepiej i pozostają syci na dłużej. Czy śniadania białkowo-tł



Białko w diecie - dlaczego jest takie ważne? 
Białko w diecie - dlaczego jest takie ważne?
31.12.2016

Białko to podstawowy budulec każdej komórki. Gdyby nie ono, nie moglibyśmy żyć - białka są jednym z najważniejszych składników pokarmowych. Organizm człowieka zawiera około 65% wody, 20% białek, 10% tłuszczów, 1% węglowodanów i 4% składników mineraln



Co i kiedy spożywać po treningu? 
Co i kiedy spożywać po treningu?
27.07.2016

Nigdy nie omijaj posiłku po treningu - twój organizm szczególnie wtedy potrzebuje nowej dawki energii do pracy. Wiele osób odchudzających się nie je po ćwiczeniach, ponieważ… boją się przytycia. To duży błąd! Jeśli organizm po wysiłku nie dostanie po



Nutridrinki - co zawierają? Czy warto wprowadzić je do jadłospisu? 
Nutridrinki - co zawierają? Czy warto wprowadzić je do jadłospisu?
01.10.2015

Nutridrinki są wysokoenergetycznymi preparatami odżywczymi przeznaczonymi do picia. Posiadają one płynną postać, a w ich skład wchodzą białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały w proporcjach odpowiadających potrzebom organizmu. Nutridrinki p



Kalkulator zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne 
Kalkulator zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne
19.02.2015

Kalkulator zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne pozwala określić ilość aminokwasów egzogennych, które organizm potrzebuje przyswoić z pokarmem w ciągu doby z uwzględnieniem płci, wieku, stanu fizjologicznego i aktualnej masy ciała. Przez aminokwas



Co jemy i jak żyjemy? Wpływ diety i stylu życia na zdrowie Polaków 
Co jemy i jak żyjemy? Wpływ diety i stylu życia na zdrowie Polaków
16.02.2015

Prawidłowe żywienie polega na spożywaniu składników pokarmowych i energii w takiej ilości, jaka zapewnia utrzymanie odpowiedniej masy ciała i funkcjonowanie organizmu. Biorąc pod uwagę liczne badania nad spożywaniem żywności i sposobami żywienia w ró



«   | 1 | 2 | 3 |