WYNIKI WYSZUKIWANIA
Enzymy trawienne to specyficznie, białkowe związki, które są wydzielane w układzie pokarmowym człowieka. Ich zadaniem jest trawienie złożonych substancji, które dostarczane są wraz z pożywieniem. Dzięki temu możliwe jest przyswajanie prostych związkó
Odżywianie jest jednym z najważniejszych i podstawowych warunków życia człowieka. Od początków gatunku ludzkiego stanowiło czynnik prawidłowego rozwoju, zdrowia oraz było źródłem satysfakcji zarówno osobniczej, jak i społecznej. Aby składniki odżywcz
Aminokwasy białkowe to związki chemiczne wchodzące w skład białek, w których połączone są ze sobą za pomocą wiązań peptydowych. Większość aminokwasów białkowych organizm może wytworzyć samodzielnie. Są to aminokwasy endogenne. Niektóre jednak muszą b
Białka są makroskładnikami pożywienia, które pod względem chemicznym są cząsteczkami zbudowanymi z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Białka pełnią w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji, zapewniając tym samym prawidłowe działanie
Zmiany temperatury mają duży wpływ na żywność. Wszyscy wiemy, że wrzątek pozbawia roślin wielu cennych witamin, ale już nawet temperatura w lodówce może sprawić, że warzywa i owoce stracą część składników odżywczych. Jakie zmiany w białkach, tłuszcza
Organizm potrzebuje "paliwa" do regeneracji - zbilansowana, zdrowa dieta bogata w składniki odżywcze wspiera odnowę komórek i pomaga obniżyć wiek biologiczny. Pożywienie jest niezbędne do regeneracji organizmu. Teza ta kłóci się z ideą leczniczej gło
Zdrowe odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi pokarmu, który w pełni zaspokaja jego potrzeby odżywcze i energetyczne, a jednocześnie nie prowadzi do gromadzenia się nadmiaru energii. Dzieci uczą się nawyków żywieniowych od rodziców. Dorośli ma
Liczenie kalorii jest jednym z podstawowych elementów odchudzania. Wyniki tej praktyki zdają się podważać jej sens. Przejadanie się jest nienaturalną konsekwencją złych nawyków żywieniowych. Zwierzęta jedzą wtedy, kiedy tego naprawdę potrzebują. Dzie
HMB jest produkowany przez organizm z aminokwasu leucyny. Znajduje się w grejpfrutach, rybach i glonach. Pierwsze suplementy zawierające HMB pojawiły się w połowie lat 90. Pomaga zmniejszać uszkodzenia mięśni, budować mięśnie po ćwiczeniach i naprawi
Białka pełnią istotną rolę w zakresie poprawy wydolności sportowców. Do niedawna uważano, że proteiny są głównym źródłem siły i energii. Obecnie są obok węglowodanów drugim najważniejszym elementem diety osób, które uprawiają sport. Białka tworzą czę