WYNIKI WYSZUKIWANIA
Piękne i zadbane paznokcie są wizytówką każdej kobiety, jednak utrzymanie ich w bardzo dobrej kondycji jest zależne od wielu czynników. W celu wzmocnienia płytki paznokcia najlepiej działać kompleksowo, czyli: poprzez pielęgnację zewnętrzną, która po
Dieta niskobiałkowa to dieta, która charakteryzuje się ograniczeniem podaży białka do ilości, która będzie tolerowana przez pacjenta. Oprócz tego, zadanie tej diety polega na dostarczeniu odpowiedniej ilości energii, tłuszczów, węglowodanów oraz skła
Dieta wegańska to sposób żywienia wykluczający spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego (mięsa, jaj, produktów mlecznych). Opiera się ona na spożywaniu produktów roślinnych takich jak warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, zboża, zioła i or
Białko jest składnikiem odżywczym pełniącym funkcje budulcowe, regulacyjne i energetyczne w organizmie. W organizmie proteiny są "cięte" na aminokwasy, które są niezbędne do zapewnienia wzrostu komórkowego i regeneracji komórek. Białka pozwalają na u
Siarka jest mikroelementem, czyli pierwiastkiem, który występuje w organizmie w śladowej ilości. Pełni ona wiele ważnych funkcji, które zapewniają prawidłowy przebieg procesów w organizmie. Siarka wchodzi bowiem w skład wielu związków, takich jak ami
Opuchlizna i cienie pod oczami są często uciążliwym problemem wielu kobiet. Powstają z powodu niewyspania, przemęczenia, stresu ale i w wyniku przebytych chorób (mogą być objawem alergii, zaburzeń krążenia, chorób nerek czy wątroby). Brązowo-sine cie
Kolagen (grec. colla-klej, genno-produkować) to białko, które stanowi 30% wszystkich białek w ludzkim organizmie. Jest obecne we wszystkich tkankach i narządach, głównie w kościach, skórze, chrząstkach, więzadłach, ścięgnach czy rogówce oka. Jego pod
Aminokwasy białkowe to związki chemiczne wchodzące w skład białek, w których połączone są ze sobą za pomocą wiązań peptydowych. Większość aminokwasów białkowych organizm może wytworzyć samodzielnie. Są to aminokwasy endogenne. Niektóre jednak muszą b
Białka są makroskładnikami pożywienia, które pod względem chemicznym są cząsteczkami zbudowanymi z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Białka pełnią w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji, zapewniając tym samym prawidłowe działanie
Brak przyrostu masy mięśniowej w przypadku prawidłowych treningu i regeneracji ma zazwyczaj źródło w nieprawidłowej diecie. Osoby trenujące często zapominają o tym, że zwiększając intensywność treningu, powinny jednocześnie zwiększyć spożycie białek,
Za utrzymaniem prawidłowej masy ciała stoi metabolizm - ogół procesów syntezy i rozpadu związków chemicznych, wokół którego narosło wiele mitów. Jego tempo można zwiększyć na różne sposoby. Tempo przemiany materii ma ogromny wpływ na tempo odchudzani
Dłonie podobno są wizytówką człowieka, warto więc o nie zadbać. "Zadbanie" to jednak nie tylko manicure i regularne przycinanie, ale też - a raczej przede wszystkim odżywianie. Bez niego na próżno możemy nakładać różne odżywki. Paznokcie i tak będą s
Masło klarowane (ghee, ghi) jest szczególnie popularne w medycynie ajuwerdyjskiej, stosowanej zwłaszcza w Indiach. W Polsce również jest ono dostępne w sklepach, ale warto wiedzieć, że masło klarowane można również w powodzeniem wykonać w domu. Czym
Zanim odpowiemy na pytanie postawione w tytule, przedstawimy pokrótce, w jakich regionach możemy zostać poczęstowani takimi przysmakami. To zastanawiające, dlaczego w niektórych regionach świata robaki są traktowane jako rodzaj pożywienia, a w innych
Białko to podstawowy budulec dla organizmu, dlatego sportowcy tak często sięgają po nie, gdy zależy im na przybraniu na masie. Warto jednak pamiętać, że białko białku nierówne i czasem dieta wysokoproteinowa może wyrządzić nam sporą krzywdę. Sprawdź,
Specjaliści od reklam skutecznie przyzwyczaili nas do strachu przed tłuszczem - w końcu nie bez powodu wiele produktów sprzedaje się w wersjach odtłuszczonych znanych jako "light", "0% tłuszczu", "fit" czy "lekkie" - zawierają one zazwyczaj zwiększo
Śniadania białkowo-tłuszczowe zdobywają coraz to większą popularność. Zwolennicy takiego sposobu żywienia często deklarują, że niespożywanie rano węglowodanów sprawia, że czują się znacznie lepiej i pozostają syci na dłużej. Czy śniadania białkowo-tł
Białko to podstawowy budulec każdej komórki. Gdyby nie ono, nie moglibyśmy żyć - białka są jednym z najważniejszych składników pokarmowych. Organizm człowieka zawiera około 65% wody, 20% białek, 10% tłuszczów, 1% węglowodanów i 4% składników mineraln
Nigdy nie omijaj posiłku po treningu - twój organizm szczególnie wtedy potrzebuje nowej dawki energii do pracy. Wiele osób odchudzających się nie je po ćwiczeniach, ponieważ boją się przytycia. To duży błąd! Jeśli organizm po wysiłku nie dostanie poż
Nutridrinki są wysokoenergetycznymi preparatami odżywczymi przeznaczonymi do picia. Posiadają one płynną postać, a w ich skład wchodzą białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały w proporcjach odpowiadających potrzebom organizmu. Nutridrinki p