Dzisiaj jest: Czwartek, 22.08.2019 Imieniny: Cezarego i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Co należy wiedzieć o lecytynie 
Co należy wiedzieć o lecytynie
12.05.2019

Lecytyna (gr. lekithos, czyli żółtko jaja) jest mieszaną różnych związków pochodzenia naturalnego o charakterze lipidowym. Chemiczna nazwa lecytyny to fosfatydylocholina. W jej budowie wyróżnić można fosfolipidy składające się z kwasów tłuszczowych,



Sterole roślinne (fitosterole) i ich właściwości prozdrowotne 
Sterole roślinne (fitosterole) i ich właściwości prozdrowotne
03.09.2018

Sterole roślinne (fitosterole) to składniki błon komórkowych roślin. Pod względem budowy chemicznej oraz pełnionych funkcji są analogami cholesterolu, który występuje w organizmach zwierzęcych. Wśród roślin wyróżniono ponad 200 fitosteroli, które pod



Lipofobia. Skąd się bierze lęk przed spożywaniem tłuszczu? 
Lipofobia. Skąd się bierze lęk przed spożywaniem tłuszczu?
27.02.2018

Choć sama lipofobia jest zjawiskiem powszechnym, to jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej istnienia. W sklepach popularna jest przecież sprzedaż odchudzonego nabiału czy produktów „zero kalorii”, a tłuszcz kojarzy się większości osób negatywn



Babka płesznik - właściwości i zastosowanie 
Babka płesznik - właściwości i zastosowanie
14.12.2017

Babka płesznik (łac. Plantago psyllium) nazywana jest również babką śródziemnomorską, płesznicą, pchlicą, czy też pchlim nasieniem. Nie jest to rodzima, polska roślina, z tego względu uprawiana jest w naszym kraju rzadko. Pochodzi ona z ciepłego regi



Smalec - niedoceniony tłuszcz? 
Smalec - niedoceniony tłuszcz?
03.11.2017

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu gospodyni domowa nie potrafiła obejść się w kuchni bez smalcu. To on był podstawowym tłuszczem, na którym smażono potrawy. Z czasem smalec został wyparty przez oliwę z oliwek i inne oleje roślinne, a obecnie na rynku je



Chrom - właściwości, źródła i zapotrzebowanie, niedobór i nadmiar 
Chrom - właściwości, źródła i zapotrzebowanie, niedobór i nadmiar
17.09.2017

Masz ostatnio (większy niż zazwyczaj) apetyt na słodycze? To może być objaw niedoboru chromu. Minerał uchodzi także za naturalny składnik wspierający proces odchudzania - ale to nie jedyne właściwości tego składnika mineralnego, przyjrzymy się zatem



Czy cholesterol w jajkach szkodzi? 
Czy cholesterol w jajkach szkodzi?
17.08.2017

Spór o jajka trwa już od dziesięcioleci i prawdopodobnie potrwa jeszcze długo, każda ze stron znajduje bowiem swoich zwolenników. Choć jajka (a właściwie żółtka) faktycznie zawierają cholesterol pokarmowy, to nie można jednoznacznie stwierdzić, że je



Tłuszcz w diecie. Dlaczego jest nam potrzebny? 
Tłuszcz w diecie. Dlaczego jest nam potrzebny?
16.02.2017

Tłuszcz dla naszego organizmu jest największym źródłem energii. W porównaniu do węglowodanów i białek posiada najwyższą kaloryczność, dlatego wiele osób stara się omijać tłuszcze, uważając, że są dla nas tuczące i szkodliwe. To duży błąd! Tłuszcze są



10 mitów o zdrowym odżywianiu 
10 mitów o zdrowym odżywianiu
07.08.2016

Przedstawiamy 10 mitów związanych ze zdrowym odżywianiem. Sprzyjają one popełnianiu błędów dietetycznych, które mogą utrudniać utrzymanie prawidłowej wagi i zdrowia. Wielość informacji, z którymi mamy kontakt na co dzień, jest przytłaczająca. W natło



Kalkulator cholesterolu i trójglicerydów - interpretacja, normy, proporcje 
Kalkulator cholesterolu i trójglicerydów - interpretacja, normy, proporcje
15.02.2016

Kalkulator cholesterolu i trójglicerydów interpretuje wyniki badań cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL, cholesterolu LDL i trójglicerydów. Kalkulator oblicza proporcje pomiędzy lipoproteinami i trójglicerydami, pokazuje zależności pomiędzy nim



Cholesterol i trójglicerydy - interpretacja wyników i ich proporcji. Inne czynniki chorób sercowo-naczyniowych 
Cholesterol i trójglicerydy - interpretacja wyników i ich proporcji. Inne czynniki chorób sercowo-naczyniowych
31.01.2016

Otrzymujemy wyniki badań na cholesterol i trójglicerydy i okazuje się, że wyniki wykraczają ponad skalę. Jak je interpretować, czy jest powód do niepokoju? Warto wiedzieć, co oznaczają wyniki badań i na spokojnie je przeanalizować, analizując nie tyl



Beta glukan - polisacharyd na choroby cywilizacyjne 
Beta glukan - polisacharyd na choroby cywilizacyjne
20.09.2015

Beta glukan jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grona polisacharydów. Występuje on w naturze jako jeden ze składników błonnika pokarmowego będąc składnikiem budulcowym ścian komórkowych grzybów, zbóż i drożdży. Betaglukan jest zbudowan



Jajka - wróg czy przyjaciel? 
Jajka - wróg czy przyjaciel?
04.09.2015

Jajka są niezbędnym elementem ogromnej ilości potraw. Same również mogą być spożywane na wielorakie sposoby. Jedni je uwielbiają, inni ich unikają, niemniej kwestia spożywania jajek lub wyłączenia ich z diety jest nie tylko kwestią indywidualnych pre



Ryby morskie czy słodkowodne, które zdrowsze? 
Ryby morskie czy słodkowodne, które zdrowsze?
05.01.2015

Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy na temat zdrowego odżywiania należy jeść niezależnie od tego czy są to ryby morskie czy też słodkowodne około 2-3 porcje ryb w ciągu tygodnia. Gatunki ryb różnią się pod względem zawartości tłuszczu, kwasów omega-3,



Zespół metaboliczny - czym jest, kryteria, dieta i odżywianie 
Zespół metaboliczny - czym jest, kryteria, dieta i odżywianie
19.11.2014

Zespół metaboliczny to zbiór różnego rodzaju dolegliwości i czynników zwiększających ryzyko zachorowania na poważne choroby. Leczony jest wielokierunkowo - w zespole metabolicznym niezwykle ważna jest dieta i odżywianie. Zespól metaboliczny to poważn



Nie dosładzaj sobie życia - cukier a choroby serca 
Nie dosładzaj sobie życia - cukier a choroby serca
21.10.2014

Cukier dostarczany organizmowi wraz z pożywieniem nie jest całkowicie trawiony i zamieniany na energię. Jego część poprzez hormon insulinę zostaje przekształcona w wątrobie i w tkance tłuszczowej w tłuszcze nazywane trójglicerydami. Trójglicerydy (zw



Czosnek - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Czosnek - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
13.10.2014

Czosnek oraz aromatyzowane nim dania jedni uwielbiają, inni nienawidzą. Jego smak i aromat są na tyle charakterystyczne, że czosnku po prostu da się pomylić z żadnym innym produktem. Tym samym czosnek od lat króluje na stołach, nie tylko polskich, a



Homocysteina - "cholesterol" XXI wieku 
Homocysteina - "cholesterol" XXI wieku
05.09.2014

Miażdżyca jest obok plagi XXI wieku - chorób nowotworowych  główną przyczyną zgonów w krajach Europy, Ameryki Północnej i Australii. Miażdżyca jest przewlekłą chorobą polegającą na odkładaniu się blaszki miażdżycowej na wewnętrznych ścianach naczyń k



Dieta wzmacniająca serce 
Dieta wzmacniająca serce
13.08.2014

Czy wiesz, co należy jeść, aby twoje serce było sprawniejsze? Podpowiadamy jakie składniki odżywcze pozytywnie wpływają na jego pracę oraz jak je odnaleźć w codziennej diecie? Serce jest kluczowym narządem dla organizmu człowieka. Utrzymanie jego pra



Orzechy kokosowe - egzotyczna super żywność 
Orzechy kokosowe - egzotyczna super żywność
28.06.2014

Orzechy kokosowe są owocem egzotycznej palmy kokosowej. Dojrzałe okazy mają wagę wynoszącą około 2-4 kg. Im młodszy owoc, tym lepsza moc odżywcza i silniejsze właściwości. Palma kokosowa jest drzewem dostarczającym cennych surowców. Kokosy są wykorzy



«   | 1 | 2 |