Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Tłuszcz leczy, cukier zabija 
Tłuszcz leczy, cukier zabija
29.10.2019

Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący



Cukier, nadmiar kofeiny i wysoko przetworzona żywność - sprzymierzeńcy depresji 
Cukier, nadmiar kofeiny i wysoko przetworzona żywność - sprzymierzeńcy depresji
04.10.2019

Depresja jest chorobą, w przebiegu której dużą rolę odgrywa odpowiednie odżywianie. Naukowcy wytypowali szereg składników odżywczych, które korzystnie wpływają na proces leczenia i pomagają zapobiegać rozwojowi choroby. Niemniej w ostatnim czasie uwa



Produkty i składniki zakłócające regenerację wątroby 
Produkty i składniki zakłócające regenerację wątroby
01.06.2019

Wątroba jako jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka. Do czynników zakłócających proces jego regeneracji należą czynniki toksyczne, wirusy, leki i alkohol oraz niewłaściwa dieta. Wątroba charakteryzuje się wyjątkowymi zdolnościami regene



Słodzone napoje - jak szkodzą zdrowiu dzieciom i dorosłym 
Słodzone napoje - jak szkodzą zdrowiu dzieciom i dorosłym
14.05.2019

Słodzone napoje - gazowane i niegazowane, zazwyczaj też kolorowe i pseudo soki są w większości bombą bezwartościowych kalorii. Oznacza to, że codzienne spożywanie tych płynów wpływa znacząco na metabolizm organizmu. Samo wypijanie słodzonych napojów



Dlaczego warto zrezygnować z niektórych płatków śniadaniowych i muesli 
Dlaczego warto zrezygnować z niektórych płatków śniadaniowych i muesli
29.03.2019

Coraz częściej podążając za modą na zdrowe odżywianie chcemy wybierać odżywcze, niskokaloryczne zbożowe produkty śniadaniowe. Sugerujemy się reklamami i informacjami producentów na opakowaniach, które zawierają hasła „fit”, „zdrowe, pożywne śniadanie



Żywność wysoko przetworzona - powody dla których po nią sięgamy 
Żywność wysoko przetworzona - powody dla których po nią sięgamy
03.08.2018

Wysoko przetworzona żywność jest niezdrowa - nie ma co do tego żadnej wątpliwości. Jednak mimo że konsumenci mają tego świadomość, nadal cieszy się ona ogromną popularnością. Spożywanie niezdrowej żywności prowadzi do otyłości i chorób przewlekłych c



Stan przedcukrzycowy - co to jest, jak go zdiagnozować i leczyć 
Stan przedcukrzycowy - co to jest, jak go zdiagnozować i leczyć
31.07.2018

Nie mamy już wątpliwości co do tego, że cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną. Jak jednak wygląda sprawa ze stanem przedcukrzycowym? Problem z nim ma coraz więcej osób, ale wciąż nie jest on traktowany jak choroba. A to duży błąd, bo nieleczony stan pr



Największe dietetyczne oszustwa w historii - pomyłki, czy świadome wprowadzanie w błąd? 
Największe dietetyczne oszustwa w historii - pomyłki, czy świadome wprowadzanie w błąd?
25.05.2018

Mylić się jest rzeczą ludzką - dotyczy to również lekarzy i dietetyków. W historii dziejów ludzkości wiele poglądów uznawanych przez środowiska dietetyczne i medyczne za prawdziwe ostatecznie okazało się kłamstwem. Wpływ cukru na organizm, różnice mi



Produkty uwielbiane przez dzieci, które nie powinny być im serwowane 
Produkty uwielbiane przez dzieci, które nie powinny być im serwowane
11.05.2018

Jak to tak, dziecku odmówisz? Czasami lepiej odmówić, bo zdrowie jest ważniejsze niż chwilowa przyjemność z jedzenia. Postanowiliśmy zebrać w jednym miejscu produkty lubiane przez dzieci, których zdecydowanie powinno się maluchom odmawiać. Żelki z so



10 pomysłów na bezcukrowe podwieczorki 
10 pomysłów na bezcukrowe podwieczorki
08.04.2018

Nikt już nie ma wątpliwości co do tego, że cukier szkodzi. Nie zmienia to jednak faktu, że czasem lubimy zjeść coś słodkiego do kawy lub przygotować smaczny deser dla rodziny czy przyjaciół. W takiej sytuacji warto mieć pod ręką kilka przepisów na be



Ksylitol - substytut cukru, właściwości i zastosowanie 
Ksylitol - substytut cukru, właściwości i zastosowanie
01.02.2018

Cukier brzozowy znany przede wszystkim pod nazwą ksylitol należy do grona słodzików naturalnego pochodzenia. Ten substytut cukru od kilku lat zdobywa coraz szersze uznanie wśród konsumentów. Stosowanie ksylitolu pierwotnie zalecano osobom cierpiącym



Dlaczego Amerykanie tyją, a Francuzi nie? 
Dlaczego Amerykanie tyją, a Francuzi nie?
31.12.2017

Wiele osób zastanawia się, jak to jest możliwe, że Francuzi chętnie sięgający po maślane pieczywo, bagietki, sery, wina i ogólnie tłuste potrawy i wciąż są najszczuplejszym narodem Europy. Tymczasem, wiele osób wyjeżdżając do Stanów Zjednoczonych tyj



Produkty które szkodzą cerze 
Produkty które szkodzą cerze
17.11.2017

Trądzik i zmiany skórne nie są przyjemne, nie dziwi więc to, że osoby zmagające się z nim często w pierwszej kolejności kierują się do dermatologa. Z drugiej strony jednak musimy mieć świadomość, że lekarz prawdopodobnie zapisze nam od razu tabletki



Erytrytol - hit na rynku naturalnych słodzików 
Erytrytol - hit na rynku naturalnych słodzików
09.10.2017

Erytrytol zwany również erytrolem nie jest cukrem, ale świetnie i co najważniejsze zdrowo go zastępuje - jest jednym z najzdrowszych słodzików dostępnych na rynku. Już sam fakt, że jego indeks glikemiczny wynosi 0 i praktycznie nie dostarcza żadnych



Choroby autoimmunologiczne - czego unikać? 
Choroby autoimmunologiczne - czego unikać?
07.10.2017

Większość z nas zna kogoś, kto ma problem z tarczycą. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że choroby autoimmunologiczne dotyczą nie tylko tarczycy. Do tego typu schorzeń zalicza się również łuszczycę, łysienie plackowate, toczeń rumienio



Czy brązowe znaczy, że zdrowsze? - nie zawsze! 
Czy brązowe znaczy, że zdrowsze? - nie zawsze!
01.09.2017

Większość konsumentów posiada świadomość, że biała mąka i biały cukier nie zawierają zbyt wiele wartości odżywczych, więc lepiej wybierać produkty ciemniejsze, o brązowej barwie, które kojarzą się nam z produktami mniej przetworzonymi i bardziej wart



Cukier kokosowy - zastosowanie i wartości odżywcze. Czy jest zdrowy? 
Cukier kokosowy - zastosowanie i wartości odżywcze. Czy jest zdrowy?
27.08.2017

Cukier kokosowy należy do produktów alternatywnych względem białego i brązowego cukru. Staje się on bardzo popularny zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, ze względu na to, że ma niższy indeks glikemiczny. Czy jest produktem z



Nutrycjonizm - ideologia naprawdę zdrowego jedzenia "z własnego ogródka" 
Nutrycjonizm - ideologia naprawdę zdrowego jedzenia "z własnego ogródka"
15.08.2017

W ciągu ostatnich lat w Stanach Zjednoczonych i Europie narodziła się nowa ideologia jedzenia, która została nazwana nutrycjonizmem. Pojawiła się ona w odpowiedzi na rosnący problem otyłości, która jest problemem głównie mniej zamożnych osób oszczędz



Spożycie cukru a otłuszczenie wątroby (i innych narządów) 
Spożycie cukru a otłuszczenie wątroby (i innych narządów)
14.05.2017

Myślisz, że nadmiar kalorii odkłada się pod skórą jako tkanka tłuszczowa w okolicy ud, brzucha, ramion i bioder? Jesteś w błędzie - tłuszcz może otaczać także narządy wewnętrzne, a jego przyrost może być związany nie tyle z dodatnim bilansem kalorycz



Hipoglikemia reaktywna… ?! - kiedy z pomocą przychodzi świeży sok! 
Hipoglikemia reaktywna… ?! - kiedy z pomocą przychodzi świeży sok!
25.04.2017

Jeden batonik, drugi i trzeci … a Ty wciąż czujesz się głodna? W czasie dnia pijesz hektolitry kawy, a zmęczenie i tak nie mija? Zaburzenia koncentracji, ospałość, wybuchy ciepłe i drżenie rąk? Najwyższa pora zbadać insulinę i cukier! Winowajcą może



«   | 1 | 2 | 3 |