Dzisiaj jest: Niedziela, 20.10.2019 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia 
Insulinooporność. Dieta dla zdrowia
10.07.2019

Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg



Słodzone napoje - jak szkodzą zdrowiu dzieciom i dorosłym 
Słodzone napoje - jak szkodzą zdrowiu dzieciom i dorosłym
14.05.2019

Słodzone napoje - gazowane i niegazowane, zazwyczaj też kolorowe i pseudo soki są w większości bombą bezwartościowych kalorii. Oznacza to, że codzienne spożywanie tych płynów wpływa znacząco na metabolizm organizmu. Samo wypijanie słodzonych napojów



Jak zredukować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego? 
Jak zredukować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego?
10.04.2019

Cukrzyca typu drugiego należy do najczęściej występującego typu cukrzycy w skali globalnej. Do głównych przyczyn cukrzycy typu drugiego należą upośledzenie wydzielania insuliny oraz insulinooporność. Do zaburzonego wydzielania hormonu trzustki mogą p



Stan przedcukrzycowy - co to jest, jak go zdiagnozować i leczyć 
Stan przedcukrzycowy - co to jest, jak go zdiagnozować i leczyć
31.07.2018

Nie mamy już wątpliwości co do tego, że cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną. Jak jednak wygląda sprawa ze stanem przedcukrzycowym? Problem z nim ma coraz więcej osób, ale wciąż nie jest on traktowany jak choroba. A to duży błąd, bo nieleczony stan pr



Nadmierne pragnienie i jego przyczyny 
Nadmierne pragnienie i jego przyczyny
06.05.2018

Pragnienie to fizjologiczna podstawowa potrzeba organizmu przejawiająca się w popędzie ku pobraniu odpowiedniej ilości wody i płynów. Nadmierne pragnienie odczuwane w okresie upałów, albo zimą - kiedy nie dostarczamy odpowiedniej ilości wody i płynów



Dieta przy insulinooporności. Na co musisz zwrócić uwagę? 
Dieta przy insulinooporności. Na co musisz zwrócić uwagę?
17.03.2018

Insulinooporność dotyczy coraz większej ilości osób, ale niewiele z nich poza leczeniem farmakologicznym wdraża też odpowiednią dietę. To duży błąd! Tak naprawdę dieta i aktywność fizyczna mogą przynieść znaczącą poprawę bez leków, a przynajmniej pow



Ksylitol - substytut cukru, właściwości i zastosowanie 
Ksylitol - substytut cukru, właściwości i zastosowanie
01.02.2018

Cukier brzozowy znany przede wszystkim pod nazwą ksylitol należy do grona słodzików naturalnego pochodzenia. Ten substytut cukru od kilku lat zdobywa coraz szersze uznanie wśród konsumentów. Stosowanie ksylitolu pierwotnie zalecano osobom cierpiącym



Morwa biała zbawienna dla diabetyków 
Morwa biała zbawienna dla diabetyków
13.10.2017

Morwa biała jest najlepiej znaną odmianą tej rośliny. Współcześnie z jej liści pozyskuje się substancje, które obniżają poziom cukru we krwi oraz zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Na bazie wyciągu z morwy białej przygotowuje się suplementy diety



Chrom - właściwości, źródła i zapotrzebowanie, niedobór i nadmiar 
Chrom - właściwości, źródła i zapotrzebowanie, niedobór i nadmiar
17.09.2017

Masz ostatnio (większy niż zazwyczaj) apetyt na słodycze? To może być objaw niedoboru chromu. Minerał uchodzi także za naturalny składnik wspierający proces odchudzania - ale to nie jedyne właściwości tego składnika mineralnego, przyjrzymy się zatem



Kwas alfa liponowy - hit wśród antyoksydantów 
Kwas alfa liponowy - hit wśród antyoksydantów
05.06.2017

Kwas alfa liponowy ukrywający się pod skrótem ALA, jest znany także jako kwas tiooktanowy. Pod względem budowy przypomina on witaminę, ale rozpuszcza się zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach. Poznajmy właściwości, zastosowanie i źródła kwasu alfa lip



Choroby dietozależne drogo nas kosztują - traktujmy poważnie profilaktykę 
Choroby dietozależne drogo nas kosztują - traktujmy poważnie profilaktykę
18.04.2017

Choroby dietozależne generują poważne wydatki - koszty ponosimy my, jako pacjenci i podatnicy, a także budżet państwa, który i tak nie jest w stanie zapewnić odpowiedniego strumienia środków finansowych dla służby zdrowia. Dopiero w ciągu ostatnich k



Cukrzyca typu 1 i 2 - różnice. Inne rodzaje cukrzycy 
Cukrzyca typu 1 i 2 - różnice. Inne rodzaje cukrzycy
08.02.2015

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która polega na tym, że wydzielanie insuliny jest zbyt niskie, a poziom glukozy (cukru) we krwi jest podwyższony. Przyczyna tego tkwi w zbyt słabej reakcji tkanek organizmu na insulinę. Inną przyczyną jest nieprawi



Zespół metaboliczny - czym jest, kryteria, dieta i odżywianie 
Zespół metaboliczny - czym jest, kryteria, dieta i odżywianie
19.11.2014

Zespół metaboliczny to zbiór różnego rodzaju dolegliwości i czynników zwiększających ryzyko zachorowania na poważne choroby. Leczony jest wielokierunkowo - w zespole metabolicznym niezwykle ważna jest dieta i odżywianie. Zespól metaboliczny to poważn



Cukier masz we krwi. Jak utrzymać go w ryzach? 
Cukier masz we krwi. Jak utrzymać go w ryzach?
04.10.2014

Cukier we krwi jest podstawową i najlepiej dostępną substancją energetyczną. Ustrój może wytworzyć energię dopiero wtedy, gdy substancje zapasowe zostaną przekształcone w glukozę i znajdą się w tkance łącznej. Nawet jeżeli organizm zmagazynował wysta



Choroby dietozależne 
Choroby dietozależne
19.04.2014

O tym, ze odżywianie ma kolosalny wpływ na ludzkie zdrowie, wszyscy dziś już wiemy. Niezdrowa dieta wciąż jest jednak problemem zachodnich społeczeństwa. Ciężko jest przecież odmawiać sobie kulinarnych przyjemności, gdy pokusy czają się na każdym kro



Węglowodany proste czy złożone - jakie zdrowsze? 
Węglowodany proste czy złożone - jakie zdrowsze?
18.03.2014

Węglowodany odgrywają rolę podstawowego substratu energetycznego, zarówno w czasie spoczynku, jak i w okresie aktywności fizycznej. Mają wpływ na wydolność podczas treningu. Dostarczanie odpowiedniej ilości węglowodanów zapewnia utrzymanie odpowiedni



Zielona kawa i jej właściwości 
Zielona kawa i jej właściwości
17.02.2014

Zielona kawa w przeciwieństwie do czarnej, nie posiada tak intensywnego aromatu i smaku. Łagodna i delikatna kawa powstaje z ziaren, których proces palenia nie został całkowicie dokończony. Zawiera równie dużą dawkę kofeiny, niemniej posiada nieco in



Fasolamina - pomoże ci schudnąć 
Fasolamina - pomoże ci schudnąć
15.02.2014

Fasolamina jest substancją naturalną pozyskiwaną z fasoli zwyczajnej. Jednoroczna roślina, o której mowa, należy do rodziny bobowatych i pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie jest rozpowszechniona na całym świecie. Strąki fasoli zawierają nie tylko



Przetworzona żywność odbiera młodość i wpływa na zdrowie 
Przetworzona żywność odbiera młodość i wpływa na zdrowie
20.11.2013

Żywność którą spożywamy ma duży wpływ zarówno na nasze zdrowie psychiczne jak i fizyczne. Dietetycy i żywieniowcy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem przetworzonej żywności, ale wielu z nas nie mając czasu na domowe przygotowywanie posiłków wy



5 najbardziej tuczących produktów 
5 najbardziej tuczących produktów
15.10.2013

Niektóre rodzaje pokarmu działają w ten sposób, że powodują szybkie gromadzenie się masy tłuszczowej i uniemożliwiają skuteczne odchudzanie. Oto pięć najbardziej tuczących jednorodnych produktów (dlatego nie ma na tej liście np. hamburgerów, smażonyc



«   | 1 | 2 |